Dr. Raluca Puslenghea a ales să devină medic pentru că își dorește să ajute oamenii din jur, care au o problemă de sănătate, iar mesajul său pentru toți viitorii medici este sincer și extrem de frumos: „La finalul lungii pregătiri nu vor deveni nici bogați, nici faimoși și nici statuie nu vor primi, însă dacă au motivația potrivită, vor primi ceva ce nu are preț: mulțumirea de a ajuta un suflet în mare nevoie”.
Parcursul său profesional a fost frumos, dar și solicitant. A început rezidențiatul la Cluj, unde a făcut și facultatea, iar apoi a continuat cu stagii în afara țării, în Franța, Belgia și Luxemburg. După ce a obținut titlul de specialist, a lucrat în Franța aproximativ 2 ani. În prezent, Dr. Raluca Puslenghea a revenit în țară, unde lucrează ca medic specialist în nefrologie, și este în curs de a obține a doua specialitate, Alergologie și Imunologie clinică.
1. Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?
Mi-a plăcut mult interfața, este aerisită și clară, ușor de folosit. Da, recomand oricui să își facă un cont chiar dacă nu caută activ un job, eu sunt de părere că trebuie să fim deschiși la oportunități.
2. Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs.
Am fost plăcut impresionată de combinația de profesionalism și calitate umană al recruiter-ului MEDIjobs, Andreea Baciu, cu care am colaborat foarte bine. Procesul de recrutare într-un nou job este în sine un eveniment stresant și ajută să colaborezi cu oameni prietenoși.
Citește și: INTERVIU | Dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatologie
3. Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?
Faptul că am avut acces la o listă de joburi în domeniul meu, din toată țară, mi-a ușurat mult treaba, mai ales că nu eram foarte hotărâtă unde vreau acest job și dacă mi s-ar potrivi. Dar da, mi-a plăcut mult că am găsit atât de multe informații într-un singur loc.
4. Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?
Depinde de categoria profesională, ca și medic, nu cred că este foarte complicat să găsești un loc de muncă, mai ales în pandemie, însă pentru restul categoriilor profesionale nemedicale cred că este destul de dificil. Ce mi-a plăcut foarte mult la platforma MEDIjobs a fost faptul că am putut face demersurile online și nu a trebuit să merg și să stau pe la uși pentru a mă prezenta și a-mi oferi ajutorul.
5. De ce ați ales această profesie?
Deoarece îmi plac oamenii și vreau să îi ajut. Îmi trag un sentiment de importanță în fața mea când fac ceva ce contează, ce face o diferență importantă în bine în viața cuiva, necesită o implicare mult mai profundă. Bineînțeles, se poate face un bine la orice nivel; poți ajuta o bătrânică să treacă strada sau să care o sacoșă, însă eu voi fi mult mai bucuroasă să o ajut să-și echilibreze tensiunea, să înțeleagă un regim igieno-dietetic și să reducă progresia bolii renale.
Citește și: INTERVIU | Dr. Denisa Zica, medic specialist ORL
6. Care este rolul medicului nefrolog?
Diagnostichează și stabilește tratamentul specific pentru afecțiuni ce țin de rinichi, spre exemplu insuficiență renală acută sau cronică, litiază renală, infecții urinare, boli autoimune cu atingere renală, de asemenea pregătește, inițiază și supraveghează dializa (ce reprezintă un proces de epurare extrarenală cu ajutorul unui rinichi artificial atunci când rinichii au cedat temporar sau cronic, după caz). Colaborează îndeaproape cu restul specialităților medicale și chirurgicale pentru a asigura cea mai bună îngrijire pentru pacient. De asemenea, colaborează cu nutriționiști și psihologi, deoarece cazurile sunt foarte complexe și este nevoie de o viziune de ansamblu.
7. Cum a fost parcursul profesional de până acum?
A fost destul de sinuos, am început rezidențiatul la Cluj, unde am făcut și facultatea, iar apoi am continuat cu stagii în afară, în Franța, Belgia și Luxemburg. După ce am obținut titlul de specialist, am lucrat în Franța aproximativ 2 ani. Am revenit în țară, sunt în curs de obținere a unei a doua specialități, Alergologie și Imunologie clinică.
Citește și: INTERVIU | Dr. Mihaela Peres, medic specialist alergologie si imunologie clinica
8. Povestiți-ne despre experiența că medic în Franța.
Am învățat foarte multe lucruri utile, atât medicale cât și ceea ce aș numi experiență de viață. Ce am înțeles eu este că atât medicina, cât și oamenii sunt destul de similari oriunde ne-am afla. Sunt evident diferențe de educație, resurse, infrastructură, însă nu atât de mari încât să nu poată fi gestionate. A fost o experiență plăcută, am muncit mult, am învățat multe și mi-am făcut mulți prieteni și contacte cu care mai țin încă legătură.
9. Cum a fost revenirea în România? Ce ați implementa la sistemul medical din țară?
Revenirea în România a fost una entuziastă, m-am bucurat să mă apropii și fizic de familie și prieteni și să pot ajuta oameni apropiați. Sistemul medical este unul funcțional ce poate suferi îmbunătățiri, însă părerea mea este că noi ca indivizi contribuim la aceste îmbunătățiri și că de la fiecare pornește totul. Nu cred că trebuie să reinventăm noi apa caldă, ci doar să lucrăm cu noi și să ameliorăm ce avem pentru că până la urmă, omul sfințește locul. Am ajuns la această concluzie deoarece, activând în mai multe sisteme de sănătate, nicăieri nu există o mulțumire generală față de acestea, însă oamenii aduceau plus valoare și făceau diferența.
10. Ce aspecte importante despre sistemul medical ar trebui să cunoască o persoană înainte de a alege carieră medicală?
Cred că oricine ar trebui să știe că sistemul medical perfect nu există și să înțeleagă că această carieră necesită foarte multe sacrificii și eforturi atât intelectuale, cât și financiare. La finalul lungii pregătiri nu vor deveni nici bogați, nici faimoși și nici statuie nu vor primi, însă dacă au motivația potrivită, vor primi ceva ce nu are preț: mulțumirea de a ajuta un suflet în mare nevoie.
Citește și: INTERVIU | Dr. Iren Alexoi, medic specialist medicina de familie, nutritionist
11. Care au fost obstacolele pe care le-ați întâlnit de-a lungul carierei?
Opinia mea este că obstacolele de orice natură există pentru a fi depășite și a testa determinarea fiecăruia. Cele mai importante obstacole sunt cele mentale pe care și le pune fiecare printr-un fel de autosabotaj. Putem vorbi destul de frecvent și de un “sindrom al impostorului” în care persoana crede că este incompetentă și că nu merită succesul pe care l-a obținut, în ciuda unor dovezi evidente că nu este adevărat ca și cum i-ar fi păcălit pe alții să îi considere inteligenți, capabili sau demni de admirat, așteptându-se să fie „deconspirați” cât de curând, fapt ce le cauzează mult stres, anxietate și îndoieli de sine.
12. Ce sfaturi le oferiți studenților la medicină?
Le-aș spune să nu aibă impresia că este greu pentru că este, să rămână focusați, însă să nu uite că medicina nu înseamnă numai cărți, ci și relații interpersonale și că uneori acestea sunt cruciale pentru a trata un pacient cu succes. Se lucrează în echipă, iar pentru o colaborare de succes, trebuie să îți respecți echipa și să ai încredere în ea, nimeni nu e mai presus de celălalt și toată lumea are un rol. Dacă știi să te porți cu oamenii și să scoți la iveală ce e mai bun din ei, vei avea mari satisfacții profesionale.
13. Ce planuri profesionale aveți pentru viitor?
Să duc la bun sfârșit a două specializare și să ajut cât mai mulți oameni să-și regăsească sănătatea. Bineînțeles, sunt determinată să îmi dezvolt cunoștințele, să particip în continuare la cât mai multe cursuri și congrese naționale și internaționale.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.