Site icon MEDIjobs

Rafila: Vom putea lua în considerare ridicarea unor restricții dacă scădem la 900 de paturi ocupate la ATI

rafila

Restricţiile anti-COVID vor fi relaxate în anumite condiţii, iar dacă în perioada următoare numărul de paturi la ATI va scădea la 900, ar putea fi luată în considerare ridicarea unor măsuri precum purtarea măştii în public, a declarat, joi, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

Restricţiile vor fi relaxate în anumite condiţii şi trebuie să avem cel puţin doi paşi de relaxare. Vă dau un exemplu, care nu e un exemplu chiar imaginar, el a rezultat şi în urma discuţiilor cu diverşi colegi din zona de sănătate publică. Aţi observat că atunci când am discutat despre şcoli am renunţat la incidenţă. Nu am mai legat funcţionarea şcolilor de incidenţă, ci am legat-o de gradul de ocupare a locurilor în spitale. De ce? Peste tot s-a observat că această tulpină Omicron produce foarte multe cazuri, dar relativ puţine internări şi relativ puţine la terapie intensivă,” a explicat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Citește si Legea asistenței medicale mobile a fost adoptată

Rafila a precizat că în România am avut destul de multe internări cu un grad de ocupare la terapie intensivă care a ajuns până la 65%. Asta înseamnă că aproximativ 1.200 din cele 1.800 de paturi disponibile au fost ocupate. “Încercăm să aplicăm acelaşi algoritm şi în cazul relaxărilor. Adică, dacă numărul de paturi ocupate la terapie intensivă scade la jumătate, adică 900 de paturi…nu suntem departe, a menționat Rafila. 

Ministrul Sănătății a argumentat reticența sa cu privire la ridicarea prematură a restricțiilor prin faptul că numărul paturilor ocupate de la ATI a rămas constant în jur de 1.100, în ciuda scăderii numărului de infectări zilnice. “Dacă trendul acesta va continua în perioada următoare şi ajungem la 900 de paturi, acum avem puţin peste 1.000, putem să luăm în considerare ridicarea unor restricţii” a transmis acesta.

Ce restricții ar putea fi ridicate?

Printre restricţiile ce ar putea fi ridicate, ministrul a menţionat folosirea măştii în spaţii deschise, „vom recomanda în continuare ca masca să fie utilizată în spaţiile aglomerate, dar vom recomanda lucrul acesta, nu va mai fi o obligaţie”, sau alte relaxări care au impact direct asupra activităţii economice, cum ar fi renunţarea la limitele orare, accesul în marile magazine, în mall-uri, „unul dintre locurile predilecte în care românii îşi petrec weekend-ul”, sau mărirea limitei de ocupare în restaurante, săli de de spectacole de la 30% la 50%.

Te-ar putea interesa și Sancțiuni în unitățile sanitare pentru nerespectarea normelor

Dar trebuie să avem măcar doi paşi. Din ce cauză? Noi nu ne dorim să revenim la o situaţie în care reintroducem restricţii. Lucrul acesta pentru economie este devastator, pentru că aceste cicluri rapide de închidere, deschidere şi reînchidere duc la lipsă de predictibilitate şi la pierderi economice foarte mari, au angajaţi care trec în şomaj tehnic, trebuie să-i plătească, stocurile de marfă….Trebuie să am sustenabilitate”, a mai spus Rafila.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version