Găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională este o provocare uriașă pentru orice tânăr rezident. Problema este însă și mai complicată atunci când vorbim despre o meserie extrem de solicitantă, din toate punctele de vedere, cum este cea de medic. Iată prin câte provocări trec medicii care decid să devină părinți în perioada rezidențiatului.
Potrivit unui studiu publicat în 2016 în revista Academic Medicine, aproximativ 40% dintre rezidenți își doresc să aibă un copil. Această dorință absolut normală în orice cuplu tânăr riscă să dea însă peste cap pregătirea profesională. Iată câteva probleme cu care se vor confrunta tinerii părinți, care vor căuta să împace noua lor situație cu finalizarea pregătirii în medicină.
Citeste si De Ce Refuză Pacienții Să Fie Consultați De Medicii Rezidenți?
Organizarea timpului
Multe tinere se vor simți obligate să revină la serviciu la puțin timp după naștere, de teamă să nu-și piardă locul de muncă. Prin urmare, foarte puține vor decide să stea acasă cu micuțul un an sau chiar doi, așa cum au dreptul. Revenirea la muncă mai devreme de această perioadă, atunci când copilul are doar câteva luni, va însemna o goană continuă pentru organizarea eficientă a timpului.
Astfel, proaspăta mămică va fi nevoită ca, după ce revine de la spital, să se ocupe de cumpărăturile pentru cel mic. Cel mai complicat va fi însă cu alăptarea, pentru că puțini șefi acceptă ca angajatele să se învoiască în fiecare zi timp de câteva ore pentru a merge acasă ca să-și alăpteze copilul. Cu toate acestea, legea le dă acum dreptul mămicilor să beneficieze de un program de lucru redus, de aceea ar trebui să discute din timp cu angajatorul, poate vor găsi înțelegere.
Găsirea unui ajutor
Bonă, prietenă sau bunică? Cine va avea grijă de bebe cât timp mama este la muncă, la spital? Iată o problemă serioasă, care le-ar putea costa pe mămici sume considerabile, dacă nu au norocul să primească sprijin de la rude sau prietene. De cele mai multe ori medicii lucrează în ture, iar asta face și mai dificilă găsirea unui ajutor la orice oră din zi și din noapte.
Dacă ambii părinți sunt medici rezidenți, atunci situația este și mai complicată și singura soluție este angajarea unei bone pe timp de zi, urmând ca noaptea părinții să ceară sprijin din partea familiei.
Grădinițele private sau creșele, deși sunt o soluție bună, nu-i pot găzdui pe micuți atunci când aceștia se îmbolnăvesc. Iar asta se întâmplă foarte des în primii ani de viață. Prin urmare, părinții trebuie să găsească o variantă și pentru cazuri de acest fel, pentru că medicii nu se pot învoi de la muncă așa ușor, doar pentru că bebelușul s-a trezit cu febră.
Citeste si Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?
Orele suplimentare
Rezidenții care au copii nu vor mai dori să facă ore suplimentare sau să rezolve de acasă unele sarcini de serviciu de care nu s-au putut ocupa la clinică. Este și normal să fie așa, pentru că vor ca în puținul timp liber pe care îl petrec acasă să se ocupe numai de copil. Dar asta va însemna pentru ei o activitate mult mai intensă la serviciu, fără pauze sau muncă mai lejeră, pentru că vor fi nevoiți să rezolve absolut toate problemele înainte să plece acasă.
Programarea treburilor gospodărești
Pe lângă munca de la serviciu și îngrijirea copilului, părinții care lucrează ca rezidenți trebuie să mai aloce timp și pentru activitățile gospodărești. O soluție bună este stabilirea unui program, astfel încât părinții să știe din timp în ce zi trebuie să gătească sau să se ocupe de curățenie. În acest fel, ei se vor putea organiza mai eficient. La fel de important este să profite de orele în care copiii dorm, ca să poată rezolva unele treburi mai simple prin casă.
Prin urmare, să fii medic rezident și să te perfecționezi din punct de vedere profesional, dar să fii și un bun părinte în același timp este o sarcină grea, dar nu imposibilă. Este nevoie doar de o foarte bună organizare și de multă răbdare.
Citeste si Schimbarea specialitatii in timpul rezidentiatului
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.