INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Stanila Adriana, medic primar oftalmolog: „Un medic profesionist trebuie sa fie foarte bine pregatit, sa aiba tot timpul explicatia teoretica a actelor sale practice”

INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Stanila Adriana, medic primar oftalmolog: „Un medic profesionist trebuie sa fie foarte bine pregatit, sa aiba tot timpul explicatia teoretica a actelor sale practice”

Cu toate ca in facultate doctor Stanila visa sa devina ginecolog, destinul a purtat-o intr-o directie neasteptata, dar pe care nu o regreta. In calitate de manager de clinica medicala, a ajuns sa coordoneze o echipa solida, urmarind in acelasi timp performanta clinicii. Astfel, isi doreste sa regaseasca printre calitatile colaboratorilor sai profesionalismul, corectitudinea, disciplina, respectul, indulgenta, rabdarea si stapanirea de sine fata de pacient. 

Considera ca in calitate medic ii revine obligatia de a raspunde prompt si documentat stiintific la orice intrebare profesionala adresata de colaboratori. De altfel, aceasta reprezinta si o provocare pe plan profesional, respectul echipei sale nefiind necesar doar pe plan administrativ.

In ceea ce priveste investitiile din domeniul oftalmologic, considera ca apar mereu aparate noi si performante, utile pentru un diagnostic rapid si corect, motiv pentru care acestea reprezinta cheia succesului. Cu atat mai mult cu cat sustine ca oftalmologia pare sa fie prima specialitate in care va fi aplicata inteligenta artificiala.

1. Ce v-a determinat sa va indreptati catre oftalmologie?

Eu nu am dorit sa fiu oftalmolog, visam in facultate sa devin ginecolog, mai bine zis obstetrician. Conjunctura si familia m-a indreptat spre oftalmologie.  Nu am regretat deloc. Oftalmologia este o specialitate medicala si chirurgicala fascinanta.

2. Cum ati reusit sa va adaptati la responsabilitatile unui manager de clinica specializata pe o nisa medicala?

Daca esti profesionist nu este dificil. Am fost sef de sectie clinica peste 20 ani si coordonator in privat de si mai multi ani. Trebuie sa fii foarte atent la pretentiile colaboratorilor si sa urmaresti profesional performanta clinicii.

3. Care sunt principalele provocari cu care va confruntati in calitate de director general? Dar in calitate de medic?

Echipa trebuie sa te respecte administrativ si in special profesional pentru a te impune managerial. Ca medic trebuie sa raspunzi prompt si documentat stiintific de ultima ora la orice intrebare profesionala adresata de colaboratori.

4. Ce rol joaca inovatia in domeniul oftalmologiei? Cat de importanta este investitia in aparatura moderna?

Investitia in aparatura moderna este cheia succesului. In oftalmologie apar tot timpul aparate noi, performante care ne ajuta la un diagnostic rapid si corect. Se pare ca oftalmologia este prima specialitate in care se va aplica inteligenta artificiala.

Citeste si: INTERVIU | Ana Bunea, medic rezident Oftalmologie

5. Cat de important este un diagnostic precis in stabilirea tratamentului corect?

Fara un diagnostic corect nu se poate face un tratament corect. Sunt cazuri destul de frecvente in oftalmologie cand avem un diagnostic corect clinic, dar nu avem diagnosticul etiologic si facem tratament doar simptomatic, recidivele fiind uneori frecvente. Diagnosticul etiologic conduce tratamentul corect.

6. Ce criterii urmariti in alegerea echipei de colaboratori?

Profesionalism in primul rand, corectitudine, disciplina, respect flexibil fata de sefi si atasament, indulgenta, intelegere, rabdare si stapanire de sine fata de pacient.

7. Aveti experienta indelungata in domeniul privat. Prin ce modalitati se poate diferentia o clinica noua de cele deja existente pe piata?

Prin dotari de ultima ora, performante in tratamentul unor afectiuni rare, complicate, echipa tanara, bine pregatita profesional, marketing usor agresiv si corect.

8. Cat de mult conteaza resursa umana cand vine vorba despre calitatea serviciilor medicale oferite?

Resursa umana conteaza mult, factorul uman este predispus la tot felul de interpretari, greseli, este imprevizibil, uneori cu o personalitate exagerata, greu modelabila.

9. Ce calitati trebuie sa aiba un medic profesionist, din punctul dumneavoastra de vedere? Cati ani de experienta sunt necesari pentru a deveni un medic de succes?

Un medic profesionist trebuie sa fie foarte bine pregatit teoretic, stiintific, care sa aiba tot timpul explicatia teoretica a actelor sale practice. Succesul vine legat de abilitatea fiecaruia.

10. Cum priviti evolutia medicinei in viitor? Ce tipuri de business-uri vor fi solicitate?

Medicina a evoluat foarte mult si in special oftalmologia. Viitorul cred ca va fi inteligenta artificiala interdisciplinara.

11. Dintre urmatoarele – recomandarile pacientilor, calitatea serviciilor oferite sau preturile mici – care este cel mai important criteriu din punctul de vedere al unui pacient?

Depinde de pacient, de statutul lui social, intelectual, educational, financiar. Doresc sa sper ca primeaza calitatea serviciilor medicale. Se pare insa ca in tara noastra primeaza inca preturile mici si recomandarile neautorizate.

12. Ce sfat puteti oferi unui medic de clinica medicala aflat la inceput de drum?

Sa fie foarte bine pregatit profesional, corect, disciplinat si atasat de pacient. Sa ceara sfatul unui coleg cand are dubii in diagnostic sau tratament. Sa nu fie arogant cu colegii si pacientii. Sa fie rabdator ca succesul vine incet, dar daca ai rabdare vine!!!!

Citeste si: INTERVIU | Denisa David, asistent oftalmolog

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment