Domnul Prof. Univ. Dr. Patrut a realizat in decursul carierei profesionale nu mai putin de 60 000 de operatii pe inima, abordand intreaga paleta de interventii chirurgicale, atat in spitale mari din tara, cat si la Eurotransplant. Fiind recunoscut in special pentru interventii asupra tumorilor gigant, marturiseste ca principala sa bucurie este aceea de a reusi sa prelungeasca viata unui pacient.
Este de parere ca un chirurg cardiovascular are nevoie de dedicare meseriei si pacientilor, precum si de studiu constant, pastrandu-se la curent cu tot si invatand in ce mod poate depasi diverse obstacole. Din acest motiv, crede in supraspecializare si in importanta pe care o detine inovatia in chirurgia cardiovasculara, subliniind insa ca este necesara si buna cunoastere a experientelor aduse de trecut.
Prin comparatie cu alte tari, domnul doctor considera ca in Romania sunt evidente diferentele de dotari si cele calitative, insa calitatea medicilor este comparabila cu cea din strainatate.
1. Ce anume v-a indreptat catre chirurgia cardiovasculara? Medicina este profesie sau vocatie?
Am inceput cariera in chirurgie cu chirurgia generala in 1975, domeniu in care am practicat toate tipurile de interventii chirurgicale in toate formele de patologie, atat la pacientii cronici cat si in urgente, atat in conditii de pace, cat si de razboi. M-am indreptat catre chirurgia cardiovasculara in 1987 pe care am practicat-o alaturi de chirurgia generala pana in prezent (2021).
In toata aceasta perioada de activitate chirurgicala am executat peste 60.000 de interventii chirurgicale. Chirurgia cardiovasculara reprezinta topul chirurgiei cu maximum-ul de solicitare a chirurgului, dar pentru mine a fost echilibrul vietii fiind si profesie si vocatie.
2. Aveti si o vasta experienta didactica, precum si de cercetare. Care sunt provocarile atunci cand predati ce ati invatat altora?
Din punct de vedere didactic am inceput ca asistent stagiar la catedra de chirurgie de campanie la Facultatea de medicina militara si am ajuns profesor universitar de chirurgie generala si chirurgie cardiovasculara dupa 30 de ani de activitate didactica urcand toata ierarhia (asistent, Sef lucrari, Conferentiar), toate prin concurs. Am profesat atat in sistemul medical din tara, cat si in strainatate.
3. Ati profesat si in sisteme medicale straine. Care sunt diferentele prezente, din punctul dvs. de vedere, dintre Romania si strainatate?
Exista din pacate, diferente de dotari, diferente calitative, dar din fericire nu exista mari diferente in ceea ce priveste calitatea medicilor.
4. Ati avut parte de experiente profesionale remarcabile, in special prin operatiile tumorilor gigant. Povestiti-ne un astfel de caz medical. Care sunt cele mai dificile aspecte?
Da, am avut o sumedenie de cazuri speciale, dar as vrea sa va povestesc despre ultimul, cu totul special. Cu cateva saptamani in urma am operat o doamna cu o tumora abdominala gigant (in jur de 25 de kilograme) care prinsese si vene si alte elemente vasculare, ceea ce a presupus refacerea vasculara a circuitului sangvin si extragerea tumorii in totalitate. Dupa 5 ore cat a durat interventia, femeia s-a mobilizat in primele 24 de ore si a plecat acasa la cateva zile dupa interventie. Pacienta fusese refuzata peste tot in Romania si ma bucur ca am reusit sa-i prelungesc viata. A fost norocoasa si resimt o mare bucurie de fiecare data cand pot sa prelungesc viata pacientului.
5. Cat de importanta este inovatia in domeniul dvs. de activitate? La ce resurse apelati pentru a va pastra informat?
Documentarea pentru un medic, si cu atat mai mult pentru un chirurg vascular, trebuie sa fie permanenta si diversa. Eu citesc zilnic, sunt la curent cu publicatii medicale, tratate, studii, in general documentatie din SUA. Inainte de pandemie mergeam in diverse spitale din strainatate, studiam tehnicile celorlalti, ma imbunatateam perpetuu.
6. De ce calitati are nevoie un chirurg cardiovascular, din punctul dvs. de vedere?
De multa dedicare meseriei si pacientilor. Un chirurg vascular trebuie sa studieze continuu, sa fie la curent cu tot si sa invete cum sa depaseasca obstacolele. Principala calitate a unui medic, pe langa pregatirea teoretica si practica, este sa-si doreasca si sa poata sa munceasca.
7. Ce calitati cautati la medicii din echipa dvs.? Fata de ce defecte nu aveti toleranta?
Medicii si personalul din echipa mea trebuie sa fie activi. Nu pot avea toleranta fata de lene si blazare. Din pacate, o parte importanta la medicii din noua generatie este ca nu sunt dispusi sa munceasca mult. Este ca si cand in loc sa studieze notele din muzica clasica, interpreteaza dupa ureche. Eu am un crez: toate dificultatile acestei profesii pot fi depasite prin seriozitate si prin munca.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala
8. Un medic trebuie sa aiba si credinta? Sau rezultatele sale depind doar de stiinta si medicina?
Da, este adevarat, pentru reusita unor cazuri medicale, mai ales a celor dificile, este nevoie de ambele componente – credinta si stiinta. Cred ca fiecare medic poate sa povesteasca despre cel putin un caz unde, pe langa stiiinta sau medicina, interventia divina a fost evidenta.
9. Cat de importanta este inovatia in domeniul dvs. de activitate? La ce resurse apelati pentru a va pastra informat?
Inovatia este foarte importanta pentru ca ne da posibilitatea sa facem lucruri noi, sa rezolvam problemele de sanatate ale pacientilor. Totusi, inovatia trebuie gandita bine si sa se tina seama de experienta adusa de trecut. Nu putem schimba trecutul. Plecand, insa, de la niste lucruri de baza, verificate, se poate face inovatie, cum ar fi sa ajungi in ziua de azi la perfectionarea unor metode vechi.
10. Dar supraspecializarea in domeniul cardiologiei? Cat de mult conteaza pentru un medic sa se supraspecializeze?
Pentru mine a fost foarte important sa ma supraspecializez, la fel cum este si pentru pacienti. Medicii cu supraspecializari vad mai clar si in detaliu problemele de sanatate ale pacientilor. In plus, era medicului bun la toate a trecut de mult timp. Acum, spre avantajul total al pacientului, este bine ca medicii sa cunoasca in profunzime o singura falie.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Maria Zavoianu, medic specialist cardiologie
11. Aveti peste 30 de ani de activitate in domeniu si peste 30 000 de pacienti. Ce perspectiva aveti pentru viitor? Ce v-ati mai dori sa realizati si nu ati reusit inca?
La varsta mea si la experienta mea am realizat cam tot ce era posibil. Am lucrat la cele mai mari de spitale din Romania, la Eurotransplat, am facut toate tipurile de interventii chirurgicale. Mereu poti sa inveti sa faci ceva deosebit. Eu sunt acum la varful experientei chirurgicale, dar asta nu inseamna ca nu ma mai intereseaza sa implementez anumite tratamente sau tehnici chirurgicale care apar. In prezent activitatea mea se axeaza pe rezolvarea problemelor pacientilor care sunt refuzati in alta parte pentru ca reprezinta cazuri dificile. Eu nu refuz nimic, oricat de complicat ar fi, cum este si ultimul caz de la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.
12. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati invatat despre inima in decursul carierei?
Cel mai important lucru despre inima, pe care l-am invatat este sa nu renunti si sa nu abandonezi niciodata in situatiile critice, chiar daca par imposibile.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.