INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Mihaela Raescu, medic stomatolog, profesor in preventie orodentara

INTERVIU | Prof.Univ.Dr. Mihaela Raescu, medic stomatolog, profesor in preventie orodentara

Doamna Prof. Doctor Raescu nu este de acord cu prejudecata ca un pacient vindecat este un client pierdut si considera ca meseria de stomatolog se bazeaza pe pasiune si indemanare. Marturiseste ca imbinarea carierei de medic cu cea de cadru didactic a reprezentat cea mai buna decizie a sa pe plan profesional. Insa, in calitate de profesor, subliniaza ca se impun, pe langa cazuistica medicala necesara pentru exemplificare si explicare, si dedicare si responsabilitate in evaluarea corecta a studentilor, precum si talentul de a-i motiva si stimula pentru a deveni mai performanti.

Este de parere ca atunci cand lucrezi intr-un oras mare sau intr-o clinica de prestigiu supraspecializarea in stomatologie devine un must, iar experienta ca medic ajunge sa se masoare prin succesul in tratamentele aplicate. In ceea ce priveste deschiderea unui cabinet propriu de catre studentii absolventi de stomatologie, doctor Raescu considera ca provocarile principale sunt reprezentate de experienta, managementul, finantarea, dar si de gestionarea resursei umane.

1. Ce anume v-a determinat sa va indreptati catre stomatologie? Ati avut un mentor care sa va inspire in acest sens?

Am stiut dintotdeauna ca vreau sa fiu medic. Am fost admisa la Facultatea de Medicina Generala, iar studiile in stomatologie au fost o optiune ulterioara.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog

2. Cat de mult conteaza, din punctul dvs. de vedere, supraspecializarea in stomatologie in prezent?

Supraspecializarea in stomatologie este un “must”, mai ales daca lucrezi intr-un oras mare sau intr-o clinica de prestigiu. Experienta dobandita ca medic specialist si/sau primar este echivalenta cu succesul in tratamentele aplicate.

3. Desfasurati si activitate didactica. Ce abilitati din meseria de medic considerati ca va sunt utile in predare? Sunteti un profesor autoritar sau mai degraba ingaduitor?

In meseria de profesor cazuistica medicala este absolut necesara pentru exemplificarea si explicarea anumitor situatii specifice intalnite in practica. Consider ca a fi profesor la Medicina presupune dedicare si responsabilitate in a evalua corect cunostintele dobandite de studenti, talentul de a-i motiva si stimula in a deveni mai performanti.

Citeste si: INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog

4. Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat pe plan didactic in perioada pandemiei? Dar in profesia de medic stomatolog?

Studiile medicale au, prin excelenta, o componenta practica.Tinand cont de aceasta, facultatile de profil au abordat stilul de lucru hibrid pentru a putea efectua lucrarile practice in perioada pandemiei. Ca medic stomatolog s-a lucrat mai putin, cu precautie si programari la intervale mari.

5. Cati ani de practica medicala considerati ca sunt necesari unui medic stomatolog pentru a deveni expert in profesia sa?

La incheierea studiilor Facultatii de Medicina Dentara studentii dobandesc competente care le permit practicarea imediata a meseriei de medic stomatolog. Din punctul meu de vedere, minim un an este necesar pentru a fi familiarizati cu modul de abordare si obtinerea sigurantei de sine in cabinet.

Citeste si: În primăvara 2021 am putea avea cel mai mare spital universitar de stomatologie din țară

6. Cat de importanta este aparatura din dotarea cabinetului stomatologic pentru ca un medic sa isi desfasoare cat mai bine activitatea? Dar asistenta?

Cabinetele stomatologice necesita o aparatura standard, minimala pentru a-ti putea desfasura activitatea. Pentru tratamente complexe este necesara o dotare suplimentara si o asistenta bine pregatita.

7. Foarte multi absolventi de stomatologie prefera sa isi deschida cabinet propriu. Cu ce provocari se confrunta in acest sens din partea sistemului de sanatate si a celui legislativ?

Experienta, managementul, finantarea si, nu in ultimul rand, gestionarea resursei umane sunt provocari in atingerea acestui scop.

Citeste si: Cum deschizi un cabinet stomatologic: avize necesare și noi condiții de funcționare în pandemie

8. Puneti foarte mare accent pe preventie in meseria dvs. La ce mijloace apelati pentru a va informa pacientii in mod corect si complet?

Pacientii se informeaza in general prin mijloacele pe care le au la dispozitie (internet, media). Un tratament individualizat si corect argumentat evidentiaza cum prevenim complicatiile care pot aparea in lipsa acestuia.

9. Ce parere aveti despre prejudecata un pacient vindecat este un client pierdut?

Pacientii multumiti sunt cartea noastra de vizita. Ei ne recomanda cu placere membrilor familiei, prietenilor, colegilor si sunt garantul calitatii tratamentelor efectuate.

10. Considerati ca meseria de stomatolog este mai dificila sau mai usoara pentru o femeie?

Meseria de stomatolog este mai dificila sau mai usoara in functie de pasiunea si indemanarea cu care se practica si nu tine cont de gen.

Citeste si: Formulare utile în cabinetele de stomatologie

11. Povestiti-ne care a fost cea mai buna decizie pe care ati luat-o in decursul carierei profesionale (fie ca este vorba de un plan de tratament sau de o alegere de alta natura).

Cea mai importanta decizie in plan profesional a fost sa imbin cariera de medic stomatolog cu cea de cadru didactic.

12. Care este cel mai important sfat pe care il puteti oferi unui dentist aflat la inceput de drum?

Timpul este pretios, nu-l irositi si fructificati toate ocaziile pentru a deveni mai buni.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment