INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica

INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica

Prof. Dr. Achimas-Cadariu a simtit dintotdeauna ca are o motivatie in a consilia si trata pacientele oncologice avand ca scop suprem imbunatatirea calitatii vietii acestora. Implicarea sa in domeniul oncologic are loc pe toate planurile, atat in calitate de medic, cat si profesor si cercetator. Acesta este de parere ca formarea unui medic are loc prin trairea si intelegerea fiecarui caz medical in parte, iar de multe ori recunoaste ca este suficienta o simpla privire din partea unei paciente pentru a fi motivat sa isi continue misiunea.

Cand vine vorba despre calitatile unui medic bun, din punctul sau de vedere principala consta intr-o fundatie solida in medicina, precum si in modul de comunicare, rabdarea si empatia pe care acesta o manifesta fata de pacient si, desigur, un timp cat mai indelungat petrecut in sala de operatie. 

Indiferent de nivelul profesional atins, considera ca este extrem de importanta renuntarea la orgolii si ca formarea unui profesionist impune nu doar tratarea unui numar mare de pacienti, ci si raportarea la sisteme medicale straine si perfectionarea profesionala continua. In ceea ce priveste perioada pandemiei de coronavirus, simte ca pacientii au fost mai mult afectati prin prisma fricii de necunoscut, a intreruperii screening-ului si prin alterarea protocoalelor de tratament. 

1. Care a fost momentul in care ati stiut ce specializare medicala doriti sa urmati? 

Eram rezident in specialitatea obstetrica-ginecologie in stagiul de ginecologie oncologica la IOCN. O asistenta cu mare experienta, care isi dedicase intreaga viata pacientilor, aflata la finalul carierei, mi-a spus la finalul unei contravizite ca ma potrivesc foarte tare cu profilul pacientilor oncologici. Pe moment nu am dat mare atentie acestei remarci, dar mi-am amintit cuvintele ei peste cateva zile. Si am inceput sa analizez ce a vrut sa spuna… Azi sunt convins ca a avut mare dreptate. Am o motivatie suplimentara in a consilia si a trata aceste paciente.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

2. Alaturi de activitatea de medic, desfasurati si activitate didactica si de cercetare. Care sunt principalele provocari pe care vi le ridica aceste activitati?

In acest moment, invatamantul online. Medicina, ramurile chirurgicale sunt specialitati care se predau fata in fata. Cercetarea…poate genera o discutie ampla. As spune doar ca un cercetator-medic se formeaza inca din facultate, din momentul elaborarii lucrarii de licenta. In orice program de rezidentiat din tarile Europei de Vest exista si parte de cercetare, nu mai vorbesc de programele in subspecialitati sau sustinerea reala in cercetarea doctorala. 

3. In calitate de Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie si Ginecologie Oncologica sunteti implicat si in diverse campanii de sustinere. In ce mod reusiti sa ajutati pacientele? Cat de des va implicati in astfel de campanii?

Am invatat aceste lucruri pas cu pas. Ca rezident esti entuziast in a-ti insusi tehnici si cunostinte practice, dar contactul direct cu pacientii este cel care te invata care sunt asteptarile acestora si acest lucru este parte esentiala in formarea complexa ca medic. Sigur ca o schimbare de paradigma ar trebui sa apara in curriculumul de pregatire din facultate, comunicarea cu pacientii oncologici, transmiterea vestilor proaste, etc. 

Experienta din tarile Europei de vest (Germania, UK), dar si experienta dobandita in cadrul Societatii Europene de Ginecologie Oncologica, m-au invatat importanta acestor tipuri de campanii. Prin campania de sustinere a femeilor cu cancere genito-mamare ”Povestea ta, de ziua noastra”, din 1-8 martie 2021, aratam ca imbunatatirea calitatii vietii este scopul suprem al tuturor profesionistilor care lucreaza cu pacientii oncologici.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrica-ginecologie

4. Ati intalnit cu siguranta multe cazuri impresionante. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.

Sunt multe astfel de situatii… O pacienta a noastra s-a luptat ani de zile cu aceasta teribila boala, diagnosticata la 6 luni de la nasterea fetitei sale. A ajuns sa o vada la scoala…intre timp si-a pierdut si mama cu un cancer care a evoluat fulminant… Pentru ca astfel de situatii contribuie la formarea unui medic, ele trebuie traite si intelese.

5. In oncologie va luptati zi de zi cu moartea. Ce anume va determina sa continuati lupta, sa nu abandonati?

Sunt frecvente situatiile in care putem vindeca boala, asa cum sunt frecvente si situatiile in care putem ajuta cat de putin la o imbunatatire a calitatii vietii pacientelor noastre. O privire din partea lor poate sa fie de ajuns pentru a te motiva.

6. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii. Cat de importanta considerati ca este comisia oncologica in procesul de diagnostic si tratament al unui pacient?

Comisia oncologica este parte esentiala in managementul pacientului oncologic, dar este si cel mai bun mijloc de formare a viitorilor specialisti. Cooperarea, colaborarea este esentiala. O viziune multidisciplinara va diferentia cu siguranta un oncolog bun, cu conditia ca aceasta/acesta sa poata comunica eficient si corect si sa aiba empatie.

Citeste si: INTERVIU Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie

7. Care sunt din punctul dvs. de vedere calitatile de care are nevoie un medic ginecolog? Dar un chirurg?

Fireste ca sunt diferente intre specialitati, dar orice specialist in ziua de azi trebuie sa posede o fundatie solida in medicina. Un gineco-oncolog trebuie sa tina neaparat cont de functiile aparatului reproducator feminin pentru a le conserva atunci cand acest lucru este posibil fara a afecta rezultatul oncologic. De asemenea, sa tina cont de calitatea vietii pacientelor/pacientilor.

8. La cine sau la ce anume apelati atunci cand nu cunoasteti un raspuns in domeniul medical?

Documentare si colegi. O a doua opinie este intotdeauna binevenita. Orgoliile nu isi au aici locul.

9. Care au fost principalele dificultati cu care v-ati confruntat in perioada pandemiei? Cum le-ati depasit?

Noi mai putin, dar pacientele si pacientii nostri au traversat o perioada dificila. Frica de necunoscut, pe care trebuie sa o recunoastem a paralizat circuitele pe care le stiam cu totii. Screeningul a fost oprit, au fost alterate protocoalele de tratament. Dupa un an, toate aceste situatii ne aduc in fata pacienti in stadii avansate de boala.

Citeste si: INTERVIU Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie

10. Considerati ca respectul se acorda de la inceput sau se castiga? (in relatia medic-pacient)

In absenta unei minime relatii de incredere, este dificil de stabilit orice plan de diagnostic si tratament. Desigur, multi pacienti apeleaza la medici la recomandarea unor cunostinte sau rude, dar in timp aceasta relatie este o conditie a compliantei la tratament. Modul in care se comunica, modul in care fiecare membru al echipei isi indeplineste corect rolul este foarte important. Aceste lucruri se pot invata. Reprezinta o parte importanta a formarii noastre.

11. Cati ani de studiu si cati ani de practica medicala considerati ca sunt necesari pentru ca un medic sa poata fi desemnat profesionist in domeniul sau?

Depinde de modul in care este utilizat acel timp, depinde de numarul de pacienti cu care un medic vine direct in contact, depinde de cursurile teoretice si practice pe care le parcurge. Educatia medicala este una continua si nu exista retete perfecte, dar cred ca este nevoie sa tratezi mii de pacienti pentru a deveni profesionist, de a vedea prin comparatie si alte sisteme din alte tari si de a continua perfectionarea intreaga viata.

12. Care este cel mai important lucru pe care il puteti transmite unui chirurg oncolog aflat la inceput de drum?

Sa  aiba rabdare, sa vorbeasca cu pacientii sai, sa petreaca cat de mult timp in sala de operatie, dar in egala masura la patul bolnavului.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment