Site icon MEDIjobs

Prof. dr. Daniel Coriu: În șase județe din România nu există niciun medic hematolog

daniel coriu

Președintele Societății Române de Hematologie (SRH), prof. dr. Daniel Coriu a tras un semnal de alarmă și a atras atenția asupra dezechilibrului în repartiția resursei umană. Mai mult, acesta a subliniat că există județe în România fără niciun medic hematolog, afirmație susținută în cadrul conferinței  online de tip dezbatere „Bolile Maligne Hematologice”, organizată de Societatea Română de Hematologie (SRH), un eveniment de informare, conștientizare și colaborare, în contextul Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie.

În România în Hematologie avem peste 300 de specialiști. 130-140 dintre aceștia se află în București, restul în Craiova, Timișoara, Cluj, Sibiu, Târgu-Mureș și Iași. Avem șase județe care nu au niciun hematolog, iar multe alte județe cu un singur hematolog. Este foarte greu să practici această specialitate de unul singur. Se întâmplă acest dezechilibru pentru că, bineînțeles, medicul poate să aleagă unde locuiește și unde lucrează. Tânărul medic specialist va alege să meargă într-un mediu de muncă atractiv, cu infrastructură modernă și, cel mai important, unde este respectat. Este important să fie respectat și să aibă cu ce să lucreze, cu ce să trateze pacientul”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu, citat de RoHealthReview.

În lupta împotriva cancerului, este nevoie de crearea a șase centre regionale moderne, care vor acoperi nevoia României. În același timp, trebuie să avem o rețea națională funcțională, fiecare județ să aibă un compartiment sau o secție de hematologie. Adică, un pacient tratat în acest centru regional să se întoarcă aproape de casă, să fie tratat acasă, după ce a primit cele mai bune investigații și o schemă terapeutică modernă. Nu în ultimul rând, având în vedere complexitatea bolilor hematologice maligne, vorbim de terapii moderne și în hematologie lucrurile se schimbă fantastic”, a adăugat prof. dr. Daniel Coriu.

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pacienților cu boli hematologice maligne

Suntem în al cincilea val al pandemiei de COVID-19, fiecare val a avut particularitățile sale. Ne amintim primul val în care particularitatea era frica, frica tuturor, a noastră, a medicilor și a pacienților față de o boală necunoscută. Ulterior, am început să înțelegem această boală, să o controlăm. Acum avem foarte multe cazuri de COVID în spital, inclusiv personal afectat – asistente și medici – dar și mulți pacienți. În toată această perioadă, noi, medicii hematologi, ne-am făcut treaba. Boala hematologică malignă este foarte agresivă și, atunci, am tratat pacienții”, a mai spus președintele SRH.

Medicul a semnalat periodic această problemă în ultimii doi ani

Nu este prima dată când prof. dr. Daniel Coriu trage semnale de alarmă în legătură cu lipsa de specialiști hematologi în anumite zone din România. 

Într-un interviu acordat în ianuarie 2020 pentru RoHealthReview, acesta preciza că ”Numărul medicilor hematologi din România, în jur de 150, poate ar fi suficient, numai că există o distribuție inegală a lor. Avem zone întregi care nu au hematolog, ceea ce este o mare problemă”. 

Nici în 2021 nu s-au observat îmbunătățiri. La acea perioadă, Președintele SRH transmitea în cadrul Congresului de Hematologie Clinică și Medicină Transfuzională 2021 că “trebuie să realizăm o rețea națională funcțională, să înființăm compartimente și secții de hematologie în fiecare județ, să organizăm activitatea pe niveluri de competență în centre comprehensive de diagnostic și tratament, care să deservească o anumită regiune”. De asemenea, acesta atrăgea atenția că “avem colegi hematologi copleșiți de numărul mare de pacienți”. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Sursă imagine: DCNews

Exit mobile version