Site icon MEDIjobs

Preventie, diagnostic si tratament pentru profesionistii din sistemul medical in confruntarea cu stresul la locul de munca

Stresul la locul de munca in domeniul serviciilor de sanatate, fie esti asistent medical, medic, infirmier sau brancardier este unul dintre cele mai discutate aspecte in aceasta profesie, cu impact semnificativ atat pentru viata celui care profeseaza cat si pentru viata celor pe care ii ingrijeste, adica pacientii.

Astfel, tocmai din cauza faptului ca meseria de asistent medical si medic este in directa legatura cu oamenii si suferinta acestora sau cu starea lor de sanatate, cu atat mai mult este extrem de necesar ca cei care se ocupa de mentinerea starii de sanatate a celor din jur si de tratamentul acestora, sa fie ei insisi sanatosi si echilibrati psihic.

Cum poti trata efectele stresului la locul de munca
Identifica cauza si apoi schimba ceva

Exista insa terapeuti, consilieri, cursuri si literatura de specialitate care pot sa ajute in luarea celei mai bune decizii pentru cariera sau pur si simplu, in administrarea eficienta a situatiilor stresante.

Acestea sunt faptele, iar alegerea unei cariere medicale trebuie sa vina pentru oricine din cea mai sincera si responsabila resursa a rationamentului si sentimentelor acestora. Dar acest lucru nu se intampla de multe ori asa incat, medici sau asistenti medicali  ajung sa se simta coplesiti de incarcatura emotionala, fizica si psihica a meseriei pe care au ales-o.

Un studiu care se refera la  Prevenirea si management-ul sindromului de burnout, realizat de programul Erasmus in parteneriat cu un program al Uniunii Europene,  ofera cateva resurse extrem de utile. Acesta va clarifica in primul rand daca va aflati intr-o situatie de risc in ceea ce priveste sindromul de “burnout” .  Este util sa il cititi, mai ales pentru a nu confunda acest sindrom cu starea iritabila sau anxioasa pasagera sau cu oboseala cronica. 

Acest studiu clarifica atat definitia cat si modul in care puteti identifica, administra si trata ceea ce numim sindrom de burnout: „problema in livrarea de servicii medicale si sociale, in principal, deoarece submineaza functionarea furnizorilor de servicii”.

Cititi si in revista editata de OAMGMAMR despre Analiza factorilor stresori si efectele acestora in viata personalului medical.

Pentru a nu il confunda cu oboseala sau situatiile stresante inerente si administrabile, este nevoie mai intai sa identificati exact sursa. Pot fi diverse surse de anxietate , dintre care enumaram pe cele mai frecvente:

1. Atitudinea colegilor este deranjanta (colegi care vorbesc urat, atitudine  necolegiala, etc.)

2. O relatie conflictuala sau dificila cu superiorii ( va simtiti criticat sau agresat, sunteti suprasolicitat, vi se impun sarcini care nu intra in fisa postului sau care nu au legatura cu activitatea medicala).

3. Va simtiti coplesit de relatia cu pacientii (incarcatura emotionala, stresul fizic, sunteti sau ati fost agresat fizic sau verbal de pacienti).

4. Suprasolicitarea la locul de munca sau lucrati in conditii de munca nepotrivite (echipament medical mediu de lucru adaptat la nevoile activitatilor medicale in privinta curateniei, accesului la resurse de apa si aer curat, etc)

5. Nesiguranta zilei de maine in privinta salariului sau securitatii jobului.

6. Nu va mai simtiti implinit la nivel personal in aceasta meserie si cautati oportunitati de schimbare a jobului si chiar a domeniului.

7. Probleme personale.

Afla care sunt cele 3 motive pentru care medicii renunta la locul de munca, este posibil sa te identifici cu acestea si atunci, sansele sa gasesti solutiile potrivite sunt mari.

In general, pentru orice profesionist, nu toate cele 7 conditii pot fi identificate in acelasi timp dar pot fi intrunite parte dintre acestea, pentru ca nimic nu poate fi delimitat in alb si negru in existenta umana, care e subiectiva si complicata. Vestea buna este ca fiecare dintre cele 7 conditii cu care v-ati putea confrunta are solutii punctuale, trebuie doar sa identificati problema si sa cautati ajutor si consiliere in rezolvarea acestora.

Uneori, problema poate fi mai usor de rezolvat  si depinde doar de voi sa va recastigati echilibrul interior si starea de bine.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Exit mobile version