Plagiatul si comertul cu lucrari de licenta si disertatie, practici ilegale si periculoase pentru intreg sistemul medical

Plagiatul si comertul cu lucrari de licenta si disertatie, practici ilegale si periculoase pentru intreg sistemul medical

„Vrei o lucrare de disertatie?  Comanda acum, ai 50 % reducere” este unul dintre primele anunturi care apar pe motoarele de cautare, atunci cand‎ e vorba de comertul cu lucrari de licenta sau disertatie. Inclusiv cele mai mari site-uri de comert online includ astfel de anunturi, fie ca este vorba de vanzare sau cumparare de lucrari de licenta sau disertatie.

Nu e niciun secret si nici vreo lume obscura sau zona gri in care acest comert are loc, el se intampla la vedere, pe internet, se supune regulilor de comert online al website-urilor care gazduiesc astfel de anunturi. Culmea „transparentei” in acest tip de comert este ca furnizorii acestor tipuri de „produse” afirma ca intocmesc inclusiv factura pentru acest tip de lucrari. Se pune astfel problema daca aceste website-uri se supun normelor legale si etice in cazul in care faciliteaza astfel de anunturi. Evident, cei care administreaza, lucreaza si detin astfel de platforme de comert online afirma ca nu sunt responsabili pentru continutul anunturilor. Este o discutie lunga, care a mai fost purtata in mediul online si care este departe de a se fi terminat.

Cunoaste aici cativa studenti pasionati de cariera lor academica in medicina.

De multe ori, un elev sau student, la 20 de ani, considera ca nu e o mare drama sau „panica” sa cumpere sau sa faca rost efectiv de la cineva de o lucrare de licenta sau disertatie. „La urma urmei, ce mare chestie. Si asa examenele sunt o formalitate”. Din pacate, aceste exprimari  reflecta adevarul in cazul unor scoli si chiar facultati din Romania, in care examenele, inclusiv cele de licenta sunt o simpla formalitate si in care nimeni nu verifica cu meticulozitate academica o lucrare care se doreste „ academica, stiintifica si unica”.

Astfel, citand una dintre reguli, este ca, intr-o lucrare de licenta pentru asistenta medicala, „partea generala reprezinta aprox. 30-40% din structura lucrarii, restul fiind contributia proprie pe baza studiului efectuat.”

Puteti citi aici Normele si Standardele de redactare si de continut pentru lucrarile de licenta in domeniul de asistenta medicala.

Cateva motive sa nu faci ca ceilalti:

Respecta Codul de Etica si Deontologie: In primul rand, pentru ca, indiferent de profesia aleasa, dar mai ales in cea de medic, asistent medical si orice tip de functie in serviciile de sanatate, etica si dentologia sunt primele la care se face referire in discursurile si afirmatiile cu privire la acest domeniu. Daca esti pregatit sa „furi”, „sa copiezi”, inclusiv un text care a fost gandit de altcineva si sa il folosesti in beneficiul propriu, ce te poate recomanda in privinta eticii si dentologiei profesionale in domeniul profund uman si strict de medic sau asistent medical? Citeste pe site-ul OAMGMAMR despre Codul de Etica si Deontologie.

Risti sa raspunzi in fata legii pentru plagiat. Un al doilea motiv, la fel de important ca primul, este implicatia legala a acestor tip de fapte, care sunt reglementate legal sub forma de „plagiat” si „furt de proprietate intelectuala”. Mai jos, in sectiunea ”Furtul de drept intelectual” am descris pe larg ce inseamna aceste concepte, care sunt reglementarile legale in vigoare si ce riscati daca le incalcati.

Pierzi bani, timp si intrarea in examenul de licenta, inclusiv exmatricularea. Daca cele de mai sus nu te-au convins, poate motivele pragmatice referitoare la banii pe care ii dai ca sa cumperi o lucrare de licenta/ disertatie, inclusiv timpul alocat acestor tranzactii si riscul de a fi prins si a nu mai intra in examenele de licenta, inclusiv exmatricularea, ar trebui sa fie motive indeajuns de convingatoare. Oare timpul asta nu poate fi folosit pentru redactarea unei lucrari de licenta prin propriile eforturi?

Te poti informa din multiple surse despre plagiat si furtul de proprietate intelectuala, precum si despre modul in care te proti proteja impotriva suspiciunilor de plagiat. De exemplu, exista pe site-ul Universitatii Bucuresti un Ghid impotriva plagiatului, il puteti parcurge oricand, contine informatii foarte interesante si detaliate. De exemplu, puteti afla deosebirile de sens si practica ale conceptelor  de tip plagierea de  sine  (self-plagiary),  care  reprezinta utilizarea  acelorasi  rezultate  pentru  a  obtine  mai  multe  foloase  în  mod  fraudulos  si  auto-plagiere  (auto-plagiary)  care  consta  in  omiterea  faptului  de  a  te  autocita  atunci  cand  folosesti  un  rezultat  obtinut  si  publicat  anterior.

Furtul de drept intelectual / plagiatul

Exista cazuri in care autori de lucrari de licenta / disertatie isi regasesc lucrarile publicate pe site-uri, la vanzare. In acest caz, acest lucru reprezinta infractiune, este trecuta in Codul penal ca „furt calificat”  si  mare atentie, se raspunde penal in acest caz.

Regasiti aici informatii referitoare la Furtul de Proprietate Intelectuala

De asemenea, conform legislatiei, normele deontologice academice cer ca orice reproducere, completa sau incompleta, a unor contributii intelectuale sa fie atribuita adecvat – prin specificarea autorului ei, a operei etc. Aceste cerinte se regasesc in normele de editare a lucrarilor de licenta/ disertatie pe care le primiti intotdeauna / sau le puyteti cere intotdeauna de la Profesorul Coordonator sau de la cei care va pot furniza aceste informatii la Facultatea / Scoala unde sustineti licenta/ disertatia.

Despre ce inseamna Proprietatea Intelectuala si care sunt normele  academice referitoare la aceasta, inclusiv despre plagiat, incalcarea drepturilor de autor si furtul intelectual in era internetului, puteti citi aici

Legea care se ocupa de reglementarea faptelor de plagiat și autoplagiat este Legii nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare și sancționate conform procedurilor prevăzute în Legea nr. 1/2011 privind educaţia naţională, Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare și HG nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, modificată și completată prin HG nr. 134/2016 este în măsură să prevină și să sancționeze eficient abaterile de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare și poate asigura compatibilitatea standardelor academice ale universităților românești cu normele de bună conduită în activitatea academică deja adoptate și însușite la nivelul universităților europene.

Puteti citi aici despre reglementarile legilor in vigoare pe acest subiect.

Ca in aproape orice tip de comert, si lucrarile de licenta si disertatie se supun regulilor sezoniere

Luna Iunie este varful de sezon al acestui tip de comert cu lucrari de licenta. Evident, pentru ca e perioada intocmirii si a predarii lucrarilor de licenta, in vederea sustinerii examenelor aferente. Exista zeci sau sute de persoane care isi publica anunturile online afirmand ca pot realiza la cerere si comanda lucrarile de licenta. Organizarea acestora este exemplara, cerand „beneficiarului” date complete despre tema, numar de pagini, termen de livrare a „comenzii”. Acestia ar fi cei din categoria „furnizorilor” seriosi. Exista cazuri insa in care efectiv, lucrarile de licenta sau de disertatie sunt copy-paste, si sunt vandute cu aceeasi tema in cantitatile cerute de beneficiari, mai ales daca e o tema des intalnita. Regula spune ca in cadrul unei scoli sau facultati, listele de teme si de profesori coordonatori se intocmesc cu avizul Ministerului Educatiei Nationale si aceste teme sunt unice, irepetabile pentru promotia din acel an.

Software gratuit disponibil online pentru detectarea plagiatului

La o prima cautare, exista un software disponibil online si gratuit, ai caror dezvoltatori afirma ca pot detecta formele frecvente de plagiat. Conform descrierii acestui software, „este primul si singurul program gratuit de verificare si detectare a plagiatului special conceput pentru verificarea si detectarea plagiatului din documentele in limba romana. Software-ul analizeaza si scaneaza peste 10 miliarde de resurse, beneficiaza de un ansamblu de tehnici de analiza care ii permit sa detecteze in mod eficient similitudinile suspecte si paragrafele copiate dintr-o sursa sau mai multe si care se regasesc in textul supus investigatiei.”. Aceste tipuri de instrumente online, fie ca este vorba de aplicatii sau de programe dezvoltate special pentru plagiat se pot utiliza inclusiv de catre cei care isi redacteaza lucrarile de licenta / disertatie, ca o metoda de verificare a propriului continut si protectie impotriva oricarei suspiciuni de plagiat.

 

Daca esti asistent medical debutant si iti cauti un job, fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs, in doar 5 minute aici.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment