Peste 2.500 de medici de familie sunt implicați, în prezent, în campania de vaccinare. Potrivit coordonatorului campaniei de imunizare, Valeriu Gheorghiță, în cabinetele acestora au primit vaccin peste 200.000 de pacienți.
“Până la acest moment sunt 2.548 de medici de familie care înregistrează activităţi de vaccinare. 1.285 dintre aceştia sunt din mediul rural şi au fost vaccinate până astăzi peste 207.000 de persoane, 54,8% fiind din mediul rural”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
În ceea ce privește topul județelor – cei mai mulți pacienți au fost vaccinați în judeţul Timiş – peste 13.000, apoi în Bucureşti – 10.665 de persoane, judeţul Mureş – 9.899 de persoane, Prahova – 9.574 de persoane şi în Argeş – 9.539 de persoane.
Cum decurge vaccinarea în spitale
Coordonatorul campaniei a precizat că în România sunt 152 de spitale publice care administrează ser anti-Covid19 pentru pacienţii proprii, pentru persoane cu afecţiuni cronice eligibile. Astfel, au fost imunizați, până la acest moment, 3.974 de pacienţi din 37 de judeţe unde sunt localizate acele spitale publice care administrează vaccin.
“De asemenea, 23 de spitale private au vaccinat 570 de pacienţi în 11 judeţe unde sunt localizate aceste unităţi sanitare. În această săptămână demarează activitatea de vaccinare în alte opt spitale publice din două judeţe”, a mai punctat Gheorghiță.
Centrele de vaccinare au activitate tot mai redusă
Deoarece cifrele privind persoanele imunizate au scăzut în ultima perioadă, a fost reevaluată și eficiența centrelor din țară. Circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puțin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte.
„Motiv pentru care, la acest moment, când facem vorbire, 117 centre de vaccinare fixe și-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru”, a explicat Gheorghiță.
Te-ar putea interesa și Personalul medical ar putea fi obligat să se testeze periodic, pe propria cheltuială
De asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în centrele care au rămas active. În perioada următoare va continua această reorganizare a centrelor, pentru a echilibra costurile de menținere în activitate cu privire la servicii, chirie, curățenie, dezinfecție.
Deci vor fi mai multe centre cu activitate sistată temporar. Însă specialiștii estimează că se va reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în moment în care cererea va crește.
„Noi anticipăm că în perioada următoare vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea Covid19, ca urmare a potențialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populației, la nivel global. Așa cum sunt datele estimate, probabil că și în țara noastră vom avea o creștere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”, a mai spus sursa citată.
Ești medic și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.