Peste 150.000 de angajați din sănătate au fost imunizați cu serul Pfizer BioNTech. Ce reacții adverse au avut

Peste 150.000 de angajați din sănătate au fost imunizați cu serul Pfizer BioNTech. Ce reacții adverse au avut

Peste 150.000 de persoane din sănătate au fost vaccinate, până în prezent, împotria virusului Sars-COV2. 

În ziua de 13 ianuarie, până la ora 17:00, au fost imunizate 13.821 de persoane, potrivit analizei zilnice transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Campania de vaccinare a debutat în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2020. Din acea zi și până în prezent, au primit serul Pfizer BioNTech 154.268 de angajați din sistemul sanitar.

Citește și Comisia Europeană a avizat un alt vaccin anti-COVID-19, iar primele doze au ajuns în România

Reacțiile adverse înregistrate

Din numărul total al cadrelor medicale cărora li s-a administrat serul, puține au întâmpinat reacții adverse. Toate reacțiile au fost incluse în categoria Comune și minore (generale și de tip local). 

Din 27 decembrie 2020, au fost raportate 544 de reacții adverse comune și minore, dintre care:

  • 214 reacții locale cu durere la locul injectării
  • 330 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);
  • O reacție este în curs de investigare
Caracteristicile serului BioNTech Pfizer

Până acum, toate cadrele medicale au fost imunizate cu serul BioNTech Pfizer (Corminaty), care este un vaccin de tip ARN mesager. 

Alte caracteristici ale serului: 

Eficacitate: aproximativ 95%

Doze administrate: două doze, la interval de 21 de zile

Temperatură de stocare pe termen lung: – 80 grade Celsius

Temperatură de stocare între 2 și 8 grade Celsius: doar pentru o perioadă de maximum 5 zile

În prezent încă ne aflăm în etapa I de vaccinare, în care sunt incluse persoanele din categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat.

Vaccinarea se realizează prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

Etapa a II-a de vaccinare începe pe 15 ianuarie, în centrele medico-sociale. Cine se va înscrie vineri, va fi programat începând cu ziua de luni, 18 ianuarie 2021. În această etapă sunt incluse persoanele care fac parte din populația de risc. 

Citește și Ce au învățat specialiștii medicali în urma pandemiei din 2020?

Aceste persoane sunt:

– adulți cu vârsta peste 65 de ani; 

– persoanele aflate în evidență cu boli cronice (diabet, HIV/SIDA, obezitate, afecțiuni oncologice, pulmonare etc.), indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Coordonatorii campaniei de vaccinare recomandă ca medicii de familie să programeze pentru vaccin pacienții cu boli cronice. Însă programarea se poate face și prin aplicație sau prin call center.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment