Ministrul Sănătății revine cu explicații în legătură cu avertismentul făcut în urmă cu o lună, când anunța că personalul medical care nu se vaccinează se va testa din fonduri proprii. Odată ce incidența cazurilor va crește peste anumite limite, care vor fi stabilite ulterior, ministerul va propune testarea din fonduri proprii a întregului personal medical care nu s-a vaccinat până la acel moment, conform Digi24. Scopul acestei decizii este de a respecta dreptul pacienților de a fi tratați de persoane care nu îi pot infecta.
„Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu”, a declarat ministrul, duminică, la un post de televiziune. Potrivit INSP, România se află în prezent în scenariul verde, cu o incidență de 1.5 la mia de locuitori.
Ce tipuri de teste vor fi necesare și cât de frecvent se vor cere?
Întrebată de tipurile de testare care vor fi cerute, Ioana Mihăilă transmite că se va varia între „testare rapidă sau testare PCR cu o anumită frecvenţă pe care o decid specialiştii, cei de la INSP.
Citește și: Franța va obliga toți angajații din sănătate să se vaccineze
În privința costurilor de testarea, Ministrul Sănătății anunță că: “Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate, în principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată”.
Având în vedere că vaccinarea e opțională în România, Ioana Mihăilă e de părere că responsabilitatea este mai ales individuală, în special în cazul specialiștilor medicali, deoarece ei intră mai des în contact cu alte persoane, mai ales din categoria celor vulnerabile.
Te-ar putea interesa și: Peste 2.500 de medici de familie sunt implicați în campania de vaccinare. Jumătate sunt din mediul rural
„E bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este de exemplu personalul medical, e important să ne gândim şi la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică în general cu pacienţi vulnerabili, cu boli cronice, cu o sumedenie de alte afecţiuni şi atunci e important să fim responsabili. În general, atunci când alegem să ne vaccinăm, trebuie să înţelegem că e o responsabilitate faţă de sănătatea noastră, dar e o mare responsabilitate şi pentru sănătatea celor de lângă noi şi atunci cred că e responsabil din partea personalului medical să nu-i pună în pericol pe cei cu care vin în contact”, a explicat ministrul.
Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.