Personalitatea si specialitatea medicala – legaturile dintre cele doua

Personalitatea si specialitatea medicala – legaturile dintre cele doua

Poate ca ati avut curiozitatea sa parcurgeti un test cu afirmatii de genul: “Imi place sa iau decizii rapid”, “Lucrez mai bine in grup decat individual”, pe care sa le evaluati pe o scara de la 1 la 5 in functie de cat de bine vi se potriveste.  Un ansamblu de afirmatii de acest gen, pentru care se acorda un anumit punctaj si organizate in functie de scopul urmarit, poate reprezenta o evaluare psihometrica.  Cateva exemple de evaluari psihometrice sunt: evaluarea personalitatii, evaluarea inteligentei emotionale si evaluarea preferintelor comportamentale. Utilizarea lor reduce riscul alegerii eronate a unor specialisti medicali, foarte buni in aria lor de activitate, dar incompatibili, de exemplu, cu ceilalti membri din echipa.

Ganditi-va ca va doriti o asistenta medicala care sa aiba disciplina, sa urmeze regulile companiei si sa fie dornica sa isi ajute colegele de echipa in cazul supraincarcarii acestora cu diverse sarcini. O prima etapa in procesul de recrutare si selectie ar fi interviul, dar cate intrebari puteti pune in circa 40 – 45 de minute, astfel incat sa va asigurati ca indeplineste toate aceste cerinte? In plus, daca persoana nu are experienta, cum veti putea evalua spiritul de echipa al acesteia? Evaluarile psihometrice / testele psihometrice ne pot veni in ajutor si le putem utiliza chiar inainte de interviul propriu-zis, cel din urma confirmand informatiile deja obtinute.

Spre exemplu, testul de personalitate Myers-Briggs este unul dintre cele mai populare din lume si  are in vedere 16 tipuri de personalităţi, ce combină opt tipologii:

  • (I)Introvertitii– prefera sa lucreze singuri sau in grupuri foarte mici; le place sa se concentreze pe fiecare sarcina, treptat.
  • (E) Extrovertiţii– oameni plini de energie; le place sa primeasca sarcini diverse si le place sa lucreze la mai multe lucruri in acelaşi timp.
  • (S) Senzorialii– persoane realiste, carora le place sa se concentreze pe detalii si lucruri concrete si sa-si foloseasca experienta anterioara pentru a veni cu solutii practice la probleme.
  • (N) Intuitivii– prefera sa se focusese pe posibilitatile existente, sa priveasca imaginea de ansamblu; apreciaza inovatia si cauta solutii creative la probleme.
  • (T) Gânditorii– iau decizii folosind analize logice, cantaresc atent argumentele pro si contra, apreciaza onestitatea si corectitudinea.
  • (F) Sentimentalii– tind sa fie mai sensibili si sa coopereze mai mult; iau decizii bazate pe valorile personale si se gandesc intotdeauna la felul in care ceilalţi vor fi afectati de deciziile lor.
  • (J) Judecatorii– sunt organizaţi si pregatiti intotdeauna, le place sa urmeze planul initial si respecta cu usurinta regulile.
  • (P) Observatorii– prefera sa aiba optiuni multiple, sa ramana deschisi; le place sa fie spontani si sunt flexibili atunci cand vine vorba de pregatirea sau urmarirea unor planuri.

Prin combinarea tuturor acestora, reies 16 tipuri de personalitate, iar din punct de vedere medical fiecarei specialitati i se asociaza o anumita tipologie sau unei specialitati ii pot corespunde mai multe profile de personalitate dupa cum urmeaza:

  • Introvertiti – Senzoriali – Ganditori – Judecatori (ISTJ) – sunt potriviti pentru a lucra in dermatologie, ginecologie, urologie, chirugie ortopedica.
  • Extroverti – Senzoriali – Ganditori – Judecatori (ESTJ) – sunt potriviti pentru ginecologie, chirurgie ortopedica, pediatrie si medicina generala.
  • Introvertiti – Senzoriali – Sentimentali- Judecatori (ISFJ) – sunt potriviti pentru oftalmologie, pediatrie, ATI, medicina generala.
  • Introvertiti – Senzoriali – Ganditori – Observatori (ISTP) – sunt potriviti pentru ORL, radiologie, oftalmologie.
  • Introvertiti – Senzoriali – Sentimentali – Observatori (ISFP) – sunt potriviti pentru urologie, chirurgie toracica, medicina generala, ATI.
  • Introvertiti – Intuitivi – Sentimentali – Judecatori (INFJ) – sunt potriviti pentru psihiatrie, medicina interna, chirurgie generala.
  • Extroverti – Intuitivi – Sentimentali – Judecatori (ENFJ) – radiologie, oftalmologie (mai ales pe consultatii si suport in alegerea ochelarilor)
  • Extroverti – Senzoriali – Sentimentali – Observatori (ESFP) – potriviti si pentru chirurgie, mai ales ca acestia colaboreaza fara probleme cu colegii din alte specialitati. De asemenea, reusesc sa se replieze foarte rapid daca apar probleme neprevazute in timpul interventiilor chirurgicale
  • Extroverti – Senzoriali – Sentimentali – Judecatori (ESFJ)potriviti pentru ORL, medicina interna, pediatrie, chirurgie ortopedica, medicina generala.
  • Extroverti – Intuitivi – Sentimentali – Observatori (ENFP) potriviti pentru psihiatrie, dermatologie, ORL, pediatrie.
  • Extroverti – Intuitivi – Ganditori – Observatori (ENTP) – potriviti pentru ORL, pediatrie, psihiatrie, radiologie.
  • Introvertiti – Intuitivi – Ganditori – Judecatori (INTJ)potriviti pentru neurologie, ATI, anestezie, anatomie patologica.
  • Introvertiti – Intuitiv – Sentimentali – Observatori (INFP) – potriviti pentru neurologie, anatomie patologica, cardiologie, psihiatrie, dermatologie.
  • Introvertiti – Intuitivi – Ganditori – Observatori (INTP) – potriviti pentru neurologie, cardiologie, chirurgie toracica, psihiatrie.
  • Extrovertiti – Intuitivi – Ganditori – Judecatori (ENTJ) – potriviti pentru urologie si medicina interna.
  • Extrovertiti – Senzoriali – Ganditori – Observatori (ESTP) – potriviti pentru medicina de familie, dermatologie, chirurgie generala, chirurgie ortopedica.

Testul Myers-Briggs poate fi facut online aici

Pe langa acesta, putem adauga si teste prin care sa testam motivatia angajatilor. Spre exemplu, Test di Orientamento Motivazionale este conceput ca un chestionar de tip autodeclarativ (self-report) si a fost dezvoltat pentru masurarea motivelor ce orienteaza comportamentul la locul de munca sau a inclinatiilor motivationale ce se manifesta in situatii organizationale.

Instrumentul masoara patru tipuri de orientari: spre obiective; spre inovatie; spre conducere si spre relationare, absolut esentiale cand ne dorim, de exemplu, sa promovam un medic competent in aria lui de activitate, pe o pozitie de management.

Este foarte important sa aplicam testele cand candidatul este intr-o stare optima, cand isi poate concentra intreaga atentie asupra intrebarilor si sa validam informatiile obtinute si printr-o alta metoda (exemplu: interviul fata in fata sau tip panel). In final o recrutare de succes nu inseamna doar inchiderea unui proces, ci mai ales “descoperirea” oamenilor din fata noastra, a ceea ce ii motiveaza sau ii demotiveaza pe ei in cariera aleasa. Tineti cont ca orice candidat poate fi potrivit la un moment dat, daca beneficiaza de contextul potrivit!

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment