Site icon MEDIjobs

Pensie de urmaș pentru copiii cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19

copiii

Copiii medicilor și ai cadrelor medicale ar putea primi o pensie de urmaș în cazul în care părinții lor își pierd viața în lupta cu noul coronavirus. Senatul a adoptat, recent, o propunere legislativă care prevede acordarea unei pensii copiilor cadrelor medicale decedate după ce s-au aflat în prima linie în lupta cu Covid – 19. 

Concret, proiectul legislativ se numește: Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid – 19.

Citește și Cum să te protejezi eficient împotriva Coronavirusului: măsuri de prevenție și tipuri de echipamente de protecție

Ce spune proiectul: 

„Urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Codiv-19 vor beneficia de următoarele drepturi:

a) dreptul la pensie de urmaș copiilor acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; 

b) dreptul la pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale, pentru soția sau soțul supraviețuitor, dacă nu se recăsătorește.

c) scutirea de la plata impozitului pe terenul și pe clădirea folosită ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate.

Dacă nu există urmași și dacă un cadru medical decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia  vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș, egală cu 75% din totalul salariului.

În aceeași lege se mai arată că tot personalul medical care lucrează sau coordonează misiuni în condiții de pericol deosebit beneficiază de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază. 

Inițiatorii au avut în vedere și instituirea Zilei personalului medical. În semn de recunoaștere a meritelor cadrelor care lucrează în prima linie în lupta împotriva coronavirusului, pe 11 martie va fi celebrată această sărbătoare.

Citește și MEDIjobs vine în sprijinul autorităților în contextul epidemiei de Coronavirus și a nevoii de specialiști medicali în spitalele din România

Cine nu beneficiază de aceste drepturi: 

Potrivit proiectului, drepturile nu li se aplică celor care au dobândit alte afecțiuni fizice sau psihice, ori care au devenit invalizi din cauza participării la acțiuni medicale împotriva coronavirusului în situația în care rănirea este o consecință a săvârșirii cu intenție a unei infracțiuni. 

Concret, dacă un cadru medical a încălcat legea în spital și, ca urmare a acestor acțiuni, s-a rănit sau a devenit invalid, nu vor beneficia de drepturile conferinte de proiectul de lege. 

Inițiatorii au explicat ce înseamnă personal medical aflat în lupta împotriva Covid – 19 și au  definit și noțiunea de „urmași”: 

– personal medical care participă la acțiuni medicale împotriva Covid – 19: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, personal auxiliar din unități medicale, cadrele militare – paramedicii din structurile Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ambulanțieri, biologi, biochimiști și psihologi. 

– urmași ai personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale: copiii acestuia și soțul sau soția supraviețuitoare.

Totodată, la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății sau, după caz, Ministerul Afacerilor Interne, acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ivite, un ajutor suplimentar în valoare de două salarii medii pe economie. Legea merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Citește și Stimulent de risc pentru personalul medical din linia întâi. Ce sumă vor primi cadrele medicale?

Exit mobile version