În anul 1994, Facultatea de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină a fost desființată, iar ca o consecință numărul de medici petriatri din România a început să scadă. Potrivit Institutului Român de Statistică, începând cu anul 2015 numărul medicilor pediatri din țară a început să crească ușor, cu toate astea România se confrută cu un flux masiv de medici care emigrează.
În prezent, în țara noastră profesează aproximativ 3000 de medici pediatri. De asemenea, pentru a face lucrurile și mai rele, România are cel mai mic număr de asistenți medicali și moașe pe cap de locuitor din Europa.
Această ramură a medicinei care se ocupă cu tratarea copiilor este mai ocolită de rezidenți, fiind considerată una dintre cele mai grele specializări, dar și că nu este destul de studiată în facultate, iar cei care totuși termină cursurile de specialitate preferă să profeseze în străinătate, acolo unde salariile sunt mai atrăgătoare.
Astfel, tot mai multe secții de pediatrie din țară s-au închis, sau operează cu un singur pediatru pe secție, iar când acesta lipsește, unitatea se închide. Fluxul de pacienți se îndreaptă către marile orașe unde secțiile de pediatrie devin supraaglomerate.
Spitalul Marie Curie din Capitală este cel mai aglomerat, aici medicii tratând zilnic sute de copii din toată țara. O situație mai gravă este atunci când părinții din zone rurale mai îndepărtate sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri atunci când au o urgență pediatrică.
Rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât şi ca cifre: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016 și 1360 în 2017, dar se pare că țara noastră ocupă totuși un loc fruntaș în Europa în privința mortalității infantile, urmată de vecinii noștri bulgari, care se confruntă cu aceeași situație. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
Din cei 19,5 milioane de locuitori ai României, mai mult de jumătate trăiesc în mediul urban și pot beneficia de serviciul unui medic pediatru, un exemplu ar fi capitala țării, București, unde lucrează peste 12.500 de medici, adică peste 22% din toți medicii din țară, însă situția mai gravă este în mediul rural, unde medicii de la sat sunt de două ori mai puțini.
Ar exista totuși o soluție pentru îmbunătățirea situației, aceasta ar fi ca deficitul de medici pediatri să fie acoperit de medicii de familie, însă acestia ar avea nevoie de pregătire în domeniul pediatriei încă din stagiul rezidențiatului.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.