Mă numesc Pătuleanu Ștefania Andreea, sunt studentă anul II în cadrul Facultății de Medicină Generală „ Titu Maiorescu“. Am absolvit colegiul „ Ion Maiorescu “ din orașul Giurgiu, cu profilul științe ale naturii, iar începând din clasa a XII-a, am început pregătirile pentru admiterea la facultate. Să fii doctor e mai mult decât o meserie, trebuie să ai har și să trăiești fiecare milisecundă.
1. Ai știut dintotdeauna că vrei să urmezi medicina sau când ai conștientizat acest lucru?
Da, am știut dintotdeauna că aceasta este menirea mea pe acest pământ. De mică „doftoream” păpușile, le făceam injecții, iar în clasa a VII-a, la anatomie, mi-am dat seama de ceea ce vreau să devin când voi fi mare. La liceu, mi-am urmat chemarea, alegând profilul științe ale naturii.
2. Ce te-a făcut să urmezi această facultate?
Iubesc oamenii și viața, acestea sunt două dintre motivele pentru care am ales această cale.
3. Ce anume te motivează să continui?
Gândul simplu de a alina durerile fizice și traumele psihice ale pacienților.
4. Cum s-a schimbat percepția ta despre studiu după primul an de facultate? Ce ți s-a părut greu sau diferit față de liceu?
Primul an de facultate pentru mine, a fost un „haos“: colocvii peste colocvii, laboratoare, cursuri interminabile, vedeam fețe la fel de dezorientate ca mine, însă era și un mediu în care mă regăseam. Cel mai greu lucru mi s-a părut faptul că profesorii nu semănau cu cei din liceu, să predea, să asculte sau să pună note, era o abordare nouă pentru mine.
5. Ai o idee acum despre ce specialitate ți-ai dori să urmezi la rezidențiat și de ce ai alege această specialitate?
Da, am știut din primul an ca voi alege Medicină de Urgență. Inițial, pentru adrenalină, pentru a nu avea parte de monotonie. Nimic nu seamănă și nimic nu se repetă.
Citește și: INTERVIU | Maria Cristina Colomei, studentă la medicină
6. Din ce observi în stagiile de practică, din modul de practicare a medicinei în spitale, ce ai schimba?
Aș schimba modul de percepție al oamenilor cu referire la spitalele din România, deoarece sunt privite doar ca pe niște instituții din care oamenii ies vii sau morți, neștiind ceea ce se află după cortină.
7. Cum este relația de comunicare cu profesorii tăi de la facultate? Ce ai dori să se îmbunătățească și ce apreciezi cel mai mult?
Profesorii pe care eu am avut prilejul să-i cunosc sunt niște modele pentru noi studenții, fiind medici la bază. Ceea ce apreciez, este faptul că împărtășesc toată experiența lor cu noi.
8. Cum arată o zi din viața ta de student?
Pot răspunde doar cu „provocare la cote maxime“.
9. Ce ţi s-a părut cel mai greu când ai interacţionat prima dată cu pacienţii?
Viața de doctor nu este ușoară. Am avut ocazia să trăiesc și eu o părticică din nefastele și interminabilele seri de gardă la UPU, cunoscând și pacienții care m-au făcut să cunosc adevăratul sens al cuvântului „greu”.
10. Ce părere ai despre sistemul medical din România?
Sistemul medical din România este privit defect, însă cum spuneam, după cortină se află adevărații eroi care fac imposibilul posibil. Aș vrea ca și noi să evoluăm la fel de mult ca „afară”, având aparatură performantă, făcându-le medicilor viața mult mai ușoară.
11. Ce ai schimba? Care crezi că sunt cele mai mari probleme?
Cea mai mare problemă este că România se situează pe primul loc în clasamentul infecțiilor intraspitalicești, având și cea mai mare rată a mortalității infantile. Din punctul meu de vedere, sistemul poate fi îmbunătățit prin creșterea investițiilor pentru aparatură și igienizare.
12. Ce sfat le-ai da studenților din anul I pentru a se adapta cât mai rapid?
Sfaturile mele pentru studenții sunt: multă răbdare, să nu se lase descurajați, să nu renunțe, odată ajunși pe drumul către dorința lor merită tot efortul, tot timpul și toată dedicația spre împlinirea acesteia. Viitori medici, fiți cu ochii în patru, cu inimile şi sufletele sus, iar când vă este cel mai greu nu vă mâniați, zâmbiți şi mulţumiți pentru asta, căci vă va conduce către succesul absolut.
Citește și: INTERVIU | Ana-Maria Serban, medic rezident medicina de laborator
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.