Pașaportul verde pentru libera circulație, aprobat de Comisia Europeană

Pașaportul verde pentru libera circulație, aprobat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat implementarea unei adeverințe, cunoscute drept „pașaport verde”. Potrivit unei informări transmise către reprezentanții Comisiei, documentul va facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul statelor membre ale Uniunii Europene. 

Adeverința electronică verde va reprezenta dovada că persoana care o deține a fost vaccinat împotriva coronavirusului, are un test PCR negativ pentru Covid-19 sau este deja vindecat de acest virus. 

Citește și Etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19 începe mai devreme în localitățile cu incidență mare

Documentele sunt eliberate în mod gratuit, în format digital și pe suport de hârtie și vor avea un cod QR pentru a verifica securitatea și autenticitatea. Spitalele, centrele de vaccinare și instituțiile sanitare desemnate eliberează astfel de documente. După fiecare vaccin administrat, medicul sau asistentul întocmește adeverința cu datele persoanei care a primit serul. 

pașaport verde

La rândul ei, Comisia Europeană va crea un portal pentru a ajuta țările membre să aplice, din punct de vedere tehnic, tot ce înseamnă aceste adeverințe. 

De menționat este că țările au în continuare libertatea să aplice propriile restricții în privința sănătății publice, însă trebuie să ia în considerare derogările călătorilor care au pașaportul verde. 

Ce știm despre pașaportul verde
  1. Acoperă 3 tipuri de adeverințe: într-un singur document vor fi prezentate informații despre deținător. Va fi menționat dacă a fost vaccinat, dacă este vindecat de coronavirus sau dacă a fost testat RT-PCR (precum și rezultatul analizei).
  2. Este eliberat în format digital și pe suport de hârtie: ambele forme vor conține un cod QR cu informații esențiale, dar și o semnătură digitală.
  3. Comisia europeană va pune la punct un portal: statele membre vor avea la dispoziție acest sprijin pentru a crea sistemele informatice prin care să poată fi verificate semnăturile de pe adeverințele verzi. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt păstrate de statul membru care face verificarea.
  4. Adeverințele sunt gratuite: informațiile vor fi în limba sau limbile oficiale ale statului emitent, dar și în limba engleză.
  5. Toți cetățenii, vaccinați sau nevaccinați, primesc un pașaport verde: prin această măsură este eliminată discriminarea celor care nu sunt vaccinați.
  6. Notificarea cu privire la alte măsuri: dacă o țară impune carantină chiar dacă deținătorul are pașaport verde, trebuie notificată Comisia Europeană cu privire la această decizie și să o argumenteze.
  7. Adeverințele conțin un set limitat de informații: precum numele, data nașterii, data eliberării documentului, informații cu privire la vaccinul anti – Covid19, la test, la vindecare și un identificator unic al documentului. 

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19”, se arată în informarea transmisă de Comisia Europeană. 

Citește și Raport Comisia Europeană: România are cei mai puțini medici și asistenți pe cap de locuitor

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment