Site icon MEDIjobs

Parcursul profesional al medicilor: medic specialist & medic primar

medic specialist & medic primar

medic specialist & medic primar

1. Ierarhia medicala

In aceasta perioada, multi dintre cei care si-au ales sa urmeze o cariera in domeniul sanatatii se pregatesc pentru admiterea la Facultatea de Medicina. Odata ajunsi la facultate, studentii la medicina trec prin 6 ani de scoala – 3 ani pre-clinici, in care acestia urmeaza cursuri teoretice si ore de laborator, urmati de 3 ani clinici, in care studentii urmeaza in spitale stagii corespunzatoare majoritatii specialitatilor. Intrebarea este: ce urmeaza dupa facultate? Este necesar ca toti studentii sa urmeze un rezidentiat pe o anumita specialitate? Cum devine un medic rezident medic specialist? Ce urmeaza dupa ce un medic isi ia specialitatea? Si, mai ales, cum difera un medic specialist de un medic primar? Prin acest articol ne propunem sa abordam, pe scurt, tema ierarhiei cadrelor medicale si sa ne concentram pe detaliile privind privind responsabilitatile unui medic specialist in comparatie cu cele ale unui medic primar.

Mai intai, haide sa vedem care este ierarhia medicala actuala in Romania. Iata care sunt gradele profesionale in medicina, dupa terminarea facultatii:

A. Medic generalist

Titulatura de medic generalist o pot avea toti absolventii Facultatii de Medicina care obtin si diploma de licenta, dar care aleg sa nu urmeze o specialitate la rezidentiat. Medicii generalisti mai sunt cunoscuti drept “medici cu competente limitate”, acestia neavand dreptul de a obtine cod de parafa. Totodata, medicii generalisti nu pot intra in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate si nu pot fi incadrati in serviciile de ambulanta.

Acestia pot practica medicina in conformitate cu prevederile Ordonantiei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finanțarea rezidentiatului, cu modificarile si completarile ulterioare si in conformitate cu Normele metodologice privind incadrarea si activitatea medicului cu competente limitate aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 527/201.

Medicii generalisti isi desfasoara activitatea conform fisei postului, sub supravegherea atenta a unui medic specialist sau medic primar, nominalizat de managerul unitatii sanitare, respectiv sub indrumarea unui medic de familie din cadrul cabinetului individual de medicina de familie.

Actul medical prestat de catre medicii generalisti/cu competente limitate are drept scop indeplinirea unor sarcini in acordarea asistentei medicale si continuarea dezvoltarii abilitatilor profesionale si cunostintelor dobandite pe parcursul facultatii.

Acestia indeplinesc cu promptitudine indicatiile medicului supraveghetor si colaboreaza cu asistentul medical in vederea asigurarii in mod optim a ingrijirilor acordate pacientilor. Medicii cu competente limitate respecta normele eticii si deontologiei medicale fata de pacienti si membrii echipei medicale.

B. Medic rezident

Titulatura de medic rezident o obtin absolventii Facultatii de Medicina care promoveaza examenul de rezidentiat si isi aleg o specialitate, conform ordinii tuturor notelor de la rezidentiat – cu cat nota sa de la examenul de rezidentiat este mai mare, cu atat candidatul are mai multe sanse sa isi aleaga specialitatea dorita.

Specialitatile pe care si le pot alege medicii rezidenti sunt categorisite astfel: specialitatile clinice (ex. neurologie, cardiologie, gastro-enterologie, medicina interna etc.), specialitatile chirurgicale (chirurgie generala, neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculara etc.) si specialitatile paraclinice (anatomie patologica, medicina nucleara, medicina legala etc.) Fiecare dintre aceste specialitati are o durata intre 3 si 6 ani si cuprinde mai multe stagii de pregatire, nu doar pe specialitatea aleasa la rezidentiat, dar si pe specialitati ale caror cunostinte sunt necesare pentru pregatirea viitorului medic specialist. Pregatirea medicilor rezidenti se face in unitatile sanitare acreditate pentru invatamantul postuniversitar medical, sub indrumarea unui coordonator de program cu cel mai inalt grad didactic in specialitatea respectiva.

Niciun medic nu poate fi rezident pe mai multe specialitati simultan, insa, dupa terminarea unui rezidentiat si dobandirea unei specialitati, medicul poate alege sa urmeze un nou rezidentiat pentru a doua specialitate, contra cost.

Spre deosebire de medicul generalist, medicul rezident are parafa de medic rezident, care contine numele si prenumele posesorului, calitatea de medic rezident si specialitatea de baza. Acesta nu are alocat un cod de parafa (precum cel al medicilor specialisti si primari) si are o utilitate limitata. Cu parafa sa, medicul rezident stampileaza foaia de observatie pe care o intocmeste.

C. Medic specialist

Titulatura de medic specialist o obtin toti medicii rezidenti care promoveaza examenul de specialitate, pe care il dau la sfarsitul perioadei de rezidentiat. Odata obtinut examenul de specialitate, medicul are dreptul la propria sa parafa si poate profesa cu drepturi si responsabilitati depline. Mai multe detalii despre competentele si responsabilitatile medicului specialist puteti citi in continuarea articolului.

D. Medic primar

Titulatura de medic primar o pot obtine toti medicii specialisti care au vechime de peste 5 ani pe specialitatea lor si care promoveaza examenul de primariat. ATENTIE: un medic specialist NU este obligat sa dea examenul de primariat. Mai multe detalii despre competentele si responsabilitatile medicului primar puteti citi mai jos.

Care este diferenta intre un doctor si un medic? O intrebare intalnita frecvent, al carei raspuns il vom trata pe scurt: medicul este persoana care a absolvit cel putin studiile unei Facultati de Medicina si poate avea gradele mai sus amintite, doctorul este o persoana care a absolvit un doctorat – forma cea mai avansata a studiilor post-universitare. Un medic poate fi doctor in stiinte medicale si, prin intermediul doctoratului, poate deveni profesor universitar. O persoana poate fi doctor intr-o varietate de domenii: doctori in inginerie, doctor in economie etc. Obtinerea doctoratului determina adaugarea unui spor la salariul tuturor bugetarilor, implicit la cel al medicilor care profeseaza in sistemul de stat.

Legislatia care reglementeaza profesia de medic in Romania: conform Legii Nr.95 publicata in Monitorul Oficial nr. 372 din 28.04.2006, prin titlul oficial de “Calificare in medicina” se intelege:

  1. a) diploma de medic, eliberata de o institutie de invatamant superior medico-farmaceutic acreditata din Romania;
  2. b) certificatul de medic specialist, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice;
  3. c) diploma, certificatul sau un alt titlu in medicina, eliberate conform normelor Uniunii Europene de statele membre ale Uniunii Europene, statele apartinand Spatiului Economic European sau de Confederatia Elvetiana;
  4. d) diploma, certificatul sau un alt titlu in medicina, dobandite intr-un stat tert si recunoscute de unul dintre statele membre prevazute la lit. c) ori echivalate in Romania.

Puteti consulta toate actele normative care reglementeaza exercitarea profesiei de medic aici.

2. Ce face un medic specialist

Cum devii medic specialist:

Pentru toate specialitatile, cu exceptia specialitatii medicina de urgenta, examenul de obtinere a titlului de specialist se va desfasura intr-o clinica acreditata pentru formarea in specialitatea respectiva, in prezenta comisiei aprobate pentru aceasta sesiune.

La acest examen se pot prezenta:

Structura examenului:

Candidatul va fi confirmat specialist daca promoveaza cu minim nota 7,00 fiecare proba a examenului, obtinand in final media 7,00.

Pentru specialitatea Medicina de urgenta: Examenul se va sustíne conform Metodologiei aprobate prin Ordinul Comun MS si MECTS nr.1333/6556/2012.

Unde poate profesa un medic specialist:

Odata obtinut examenul de specialitate, medicul specialist poate profesa intr-un spital public pe un post pe care si l-a ales in timpul rezidentiatului – daca acesta a putut beneficia de aceasta optiune. In cazul in care acesta nu are post, optiunea sa poate fi sa se inscrie la concurs in momentul in care un post devine disponibil intr-un spital, pe specialitatea sa. O alta optiune pentru medicul specialist fara post este sa aplice la o clinica sau cabinet privat.

Ce responsabilitati are un medic specialist:

Specialitatile in care poate profesa un medic specialist – Conform celui mai recent nomenclator de specialitati medicale:

  1. Alergologie si imunologie
  2. Anatomie Patologica
  3. Anestezie si terapie intensiva (ATI)
  4. Boli infectioase
  5. Cardiologie
  6. Cardiologie pediatrica
  7. Chirurgie cardiovasculara
  8. Chirurgie generala
  9. Chirurgie orala si maxilofaciala
  10. Chirurgie pediatrica
  11. Chrirugie plastica, reconstructiva si microchirurgie
  12. Chirurgie toracica
  13. Chirurgie vasculara
  14. Dermatovenerologie
  15. Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
  16. Endocrinologie
  17. Epidemiologie
  18. Expertiza medicala
  19. Farmacologie clinica
  20. Gastroenterologie
  21. Gastroenterologie Pediatrica
  22. Genetica medicala
  23. Geriatrie si gerontologie
  24. Hematologie
  25. Igiena
  26. Medicina muncii
  27. Medicina de familie
  28. Medicina de laborator
  29. Medicina de urgenta
  30. Medicina fizica si balneologie
  31. Medicina interna
  32. Medicina legala
  33. Medicina nucleara
  34. Medicina sportiva
  35. Microbiologie medicala
  36. Nefrologie
  37. Nefrologie pediatrica
  38. Neonatologie
  39. Neurochirurgie
  40. Neurologie
  41. Neurologie pediatrica
  42. Obstetrica ginecologie
  43. Oftalmologie
  44. Oncologie medicala
  45. Oncologie si hematologie?
  46. Ortopedie pediatrica
  47. Ortopedie si traumatologie
  48. Otorinolaringoogie ORL
  49. Pediatrie
  50. Pneumologie
  51. Pneumologie pediatrica
  52. Psihiatrie
  53. Psihiatrie pediatrica
  54. Radiologie si Imagistica medicala
  55. Radioterapie
  56. Reumatologie
  57. Sanatate publica si management
  58. Urologie

Salariul unui medic specialist: conform grilei de salarizare stabilite in anul 2018, un medic specialist poate primi la stat un salariu de 9900 de lei brut, la care se adauga platile separate pentru garzi si alte sporuri. Pe larg despre salariile medicilor conform noii grille de salarizare puteti citi aici.

3. Ce face un medic primar

Cum devii medic primar: asa cum mentionam mai sus, medicii care au mai mult de 5 ani experienta pe anumite specialitati se pot inscrie la examenul care le va oferi titulatura de medic primar.

Disclaimer: NU ESTE obligatoriu ca un medic specialist sa sustina examenul de primariat. Asa cum am mentionat mai sus, “se pot” inseamna ca au optiunea.

Acest examen se desfasoara, de regula, in centrele universitare medicale acreditate pentru pregatirea specialistilor in domeniul medical din urmatoarele orase: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara, Targu Mures, Arad, Brasov si Galati.

Pentru inscrieri, candidatii trebuie:

  1. Sa depuna dosarele pentru inscriere la examen la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti;
  2. Pentru ministerele cu retea medicala proprie, dosarele candidatilor vor fi depuse la directiile medicale ale ministerelor cu retea sanitara proprie;
  3. Dosarele cadrelor didactice sau de cercetare stiintifica medicala, precum si dosarele candidatilor care solicita prezentarea la examen cu recunoasterea experientei ca specialist dobandita in strainatate vor fi transmise prin servicii postale.

Dosarul de inscriere va cuprinde:

Structura examenului:

Ce responsabilitati are un medic primar: de regula, un medic primar are aceleasi responsabilitati ca cele ale unui medic specialist. Pe langa acestea, este de mentionat ca medicul primar se subordoneaza direct directorului medical si poate avea in subordine o echipa mai mare, formata inclusiv din medici specialisti. Acest lucru NU implica direct ca medicul primar este si seful unei sectii. Sef de sectie poate fi atat un medic primar, dar si un medic specialist.

Medicul primar este consultat adesea in cazul pacientilor cu patologii mai grave, data fiind experienta sa profesionala mai vasta decat cea a colegilor sai mai mici din punct de vedere al gradatiei.

Salariul unui medic primar: conform grilei de salarizare stabilite in anul 2018, un medic primar poate primi la stat un salariu de 12.500 de lei brut, la care se adauga platile separate pentru garzi si alte sporuri. Pe larg despre salariile medicilor conform noii grille de salarizare puteti citi aici.

4. Diferentele intre un medic specialist si un medic primar

Principalele diferente intre cele doua grade din ierarhia medicala sunt:

Ti-a fost util acest articol? Fa-ti un cont gratuit pe MEDIjobs.ro si te vom tine la curent cu sfaturi de cariera si noutatile din domeniul medical.  

Exit mobile version