Diferențe între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

Diferențe între parafa medicului rezident și cea a medicului specialist

Dacă am dedicat un articol separat pentru parcursul profesional al medicilor, în care poți afla care sunt diferențele dintre un medic rezident, medic specialist și medic primar – și cum poți ajunge unul, astăzi vom vorbi despre diferențele între parafa medicului rezident și a medicului specialist.

Ca o scurtă recapitulare, parcursul profesional al unui medic în România urmează următoarele grade profesionale după terminarea facultății de medicină:

  • Medic generalist – orice absolvent care obține diploma de licență, dar nu continuă cu un rezidențiat și, prin urmare, nu are dreptul la un cod de parafă;
  • Medic rezident – orice absolvent care ia examenul de rezidențiat și își alege o specialitate, primind parafă de medic rezident;
  • Medic specialist – orice medic rezident care promovează examenul de specialitate la finalul rezidențiatului, primind apoi dreptul la parafă de medic specialist;  
  • Medic primar – orice medic specialist cu vechime de 5+ ani care alege să dea examenul de primariat și îl promovează.

Parafa de rezident vs. medic specialist: ce spune legislația?

Conform Ordinului nr. 1059 din 20 noiembrie 2003 actualizat, privind evidența medicilor: “Codul de parafă nu poate face obiectul nici unui fel de raport statistic și el constituie identificarea fiecărui medic pentru documentele cu caracter medico-legal”.

“Codul de parafă atribuit fiecărui medic activ este confidențial, se comunică de către DSP (sau alte instituții centrale cu rețea sanitară proprie) personal fiecărui medic care îndeplinește condițiile legale de liberă practică” și nu se folosește ca document oficial necesar la angajarea medicului.

Înainte de schimbările legislative, promoțiile de dinainte de 2005 primeau drept de liberă practică după finalizarea stagiaturii cu durată de 1 an. 

Acum, potrivit prevederilor art. 17, alin (1) din Ordonanța Guvernului nr. 12/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179 / 2008: “începând cu promoția 2005 de absolvenți licențiați ai facultății de medicina, dobândirea dreptului de liberă practică se face după promovarea examenului de medic specialist”.

Același act normativ la art. 18, alin. (2) prevede pentru medicii aflați în practică supravegheată / asistată că “Actul medical pe care îl prestează medicul în timpul celor 3 ani de practică este sub responsabilitatea unui medic cu drept de liberă practică.”.

Citește și: Ce specialități de medicină primară merită să ai în vedere, ca viitor medic?

Prin urmare, codul de parafă și dreptul de liberă practică se acordă medicilor după facultate și rezidențiat doar după promovarea examenului de confirmare în specialitate (când primesc confirmarea în specialitate prin Ordinul Ministrului Sănătății, adică certificat de medic specialist/primar eliberat de MS). 

Dreptul de liberă practică este direct legat de titlul de medic specialist. Până nu primești oficial această diplomă de medic specialist, ai doar drept limitat de practică, fiind un rezident în curs de formare, supravegheat în activitatea ta de un medic coordonator care își asumă răspunderea pentru fiecare pas făcut de tine.

Așadar, medicii rezidenți au o parafă de rezident, dar nu pot avea și cod de parafă.

Ce faci cu parafa de medic rezident?

Așa cum sumarizează Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR), parafa de medic rezident conține: 

  • numele și prenumele posesorului, 
  • calitatea de medic rezident 
  • specialitatea de bază. 

Spre deosebire de medicii specialiști și primari, parafa de rezident nu are alocat un cod de parafă și are o utilitate limitată.

Din punct de vedere legal și oficial, medicul rezident are dreptul să parafeze doar foaia de observație pe care o întocmește (nu și rețete sau alte documente medicale). 

În mod neoficial, se întâmplă ca rezidenții să folosească parafa de rezident pentru a prescrie rețete în regim normal, cu condiția ca acestea sa aibă ștampila spitalului în care medicul rezident activează. NU se pot prescrie rețete cu regim special sau rețete gratuite. 

Codul de parafă vine odată cu dreptul de liberă practică, acesta obținându-se pentru cei care au terminat facultatea de medicină după 2005 numai după susținerea examenului de medic specialist. 

Din păcate, lucrurile pot fi confuze pentru mulți rezidenți pentru că există numeroase povești în care s-a ocolit cadrul legal pentru a permite rezidenților cod de parafă pe care să-l folosească “normal”. 

Citește și: Ce ar trebui să știi dacă nu ai experiență și îți cauți un job acum

Ce faci cu parafa de medic specialist?

Acest lucru se precizează chiar în Legea privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate: obligațiile membrilor CMR, ce decurg din calitatea lor specială de medici sau de medici stomatologi, includ și “să aplice parafa, cuprinzând numele, prenumele, gradul, specialitatea și codul, pe toate actele medicale pe care le semnează.

Ea este folosită de medicii care au promovat examenul de specialitate și se regăsește obligatoriu pe documentele și actele medicale semnate în cadrul activității lor profesionale – cel mai adesea, pentru a elibera rețete, dar și pentru documente precum chitanțe, facturi etc. și pentru a semna Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului (dacă medicul specialist este parte din echipa de formare a rezidenților).

Conform Regulamentului de efectuare a pregătirii prin rezidențiat, medicul care este îndrumător de formare pentru rezidenți trebuie să își folosească parafa de medic specialist pentru:

  • A contrasemna și parafa lista cazurilor examinate conform baremului curricular, cu specificarea diagnosticului și, după caz, a manoperelor/procedurilor/tehnicilor efectuate;
  • A semna și parafa data efectuării fiecărei gărzi (ca medic șef de gardă);
  • A semna și parafa modulele de pregătire, perioada în care au fost efectuate, evaluările și rezultatele obținute;

De asemenea, “Acuratețea datelor consemnate în Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului este certificată prin semnătură și parafă de către îndrumătorul sau responsabilul de formare.”

Îndrumătorii de formare sunt cei care dețin parafă cu drepturi și responsabilități depline, pe care o folosesc pentru a-și îndeplini atribuții cheie, precum: 

  • urmărește evoluția pregătirii în specialitate a rezidenților din cadrul unității sanitare;
  • verifică și răspunde, sub semnătură și parafă, de parcurgerea baremului practic din curriculumul de pregătire, consemnate în caietul de monitorizare a rezidentului;
  • organizează seminare și discuții periodice, cel puțin 4 ore/săptămână, cu rezidenții, pe teme specifice din curriculumul de pregătire, prezentări de cazuri, de articole și actualități în domeniu;
  • contrasemnează recomandarea eliberată de responsabilul de formare la finalul fiecărui modul de pregătire.

Citește și: Pacient internat versus ambulatoriu: cum diferă cele două tipuri de îngrijire medicală?

Cum obții codul de parafă ca medic specialist de la DSP?

Așa cum este cazul pentru majoritatea procedurilor de obținere a actelor de la stat, trebuie să te prezinți la DSP cu dosarul necesar eliberării codului de parafă, dacă profesezi ca medic specialist sau medic stomatolog. 

Printre actele necesare se numără:

  • Cerere de solicitare a codului de parafă
  • Talon prelucrare date personale
  • Act de identitate
  • Certificat de membru al Colegiului Medicilor/ Colegiul Medicilor Dentiști conform Legii 95/2006
  • Confirmarea în specialitate prin Ordinul Ministrului Sănătății – Certificat de medic specialist/ primar eliberat de Ministerul Sănătății 
  • Adeverință de salariat de la angajator; contract de muncă prin care se atestă dovada locului de muncă ca medic specialist într-o unitate sanitară publică/ privată din județ,
  • Pentru unitățile înregistrate în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale – certificat înregistrare în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale, emis de DSP;
  • Diplomă de licență

De asemenea, în cazul în care este nevoie de un nou cod de parafă (în caz de pierdere sau furt, de exemplu), va fi nevoie de un nou drum la DSP cu aceste acte:

  • Act de identitate
  • Dovada unui anunț dat într-unul dintre ziarele locale privind pierderea/furtul parafei
  • Talon cu vechiul cod de parafă
  • Certificat de membru al CM

Citește și: Cum să vă găsiți un loc de muncă dacă sunteți medic proaspăt specialist

Pe scurt, diferențele dintre parafa de rezident vs. medic specialist:

  • Rezidenții pot primi parafa de rezident, dar nu au și cod de parafă;
  • Parafa de rezident se folosește doar pentru a ștampila foile de observație ale pacienților;
  • Rezidenții nu au drept de liberă practică cât sunt în formare, nu pot încheia contract cu CAS, nu pot elibera rețete sau medicamente etc;
  • Rețetele și actele medicale sunt parafate doar de un medic (specialist, primar, stomatolog etc.) care are drepturi depline legale de a profesa;
  • Medicii specialiști au, așadar, drept de liberă practică, pot încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pot elibera rețete și acte medicale cu codul de parafă (dacă au un loc de muncă) 
  • Medicii cu cod de parafă sunt cei care semnează documentele de care au nevoie medicii rezidenți pentru a-și urma rezidențiatul cu brio.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un profil aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment