Pacienții asigurați vor putea solicita gratuit analize de screening pentru descoperirea bolilor

Pacienții asigurați vor putea solicita gratuit analize de screening pentru descoperirea bolilor

Pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor avea dreptul la investigații gratuite de screening. Legea care prevede acest lucru a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre completarea Legii drepturilor pacientului, nr. 46 / 2003. 

În lege a fost stabilită definiția clară a screening-ului, iar aceasta este: „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.

Citește și Cum să fii cel mai bun medic pe care l-au întâlnit pacienții tăi

Pacienții pot solicita aceste investigații din momentul încadrării lor în grupul de risc sau chiar pe baza unei trimiteri semnate de medicul specialist, se arată în lege.

Inițiatorii legii au spus, în expunerea de motive, că testul screening este recomandat pentru a descoperi bolile încă din stadiul incipient. 

Costurile tratamentelor efectuate în stadiile precoce ale bolii sunt mai ieftine și mai eficace cu șansa de restitutio ad integrum fără să scadă semnificativ numărul anilor petrecuți în deplină sănătate”, au scris aceștia în expunerea de motive.

Lipsa informării și a programelor de screening sunt principalele cauze ale depistării tardive a cancerului. 83.461 de noi cazuri de cancer au fost înregistrate în anul 2018 în România. 

Sistemul de sănătate din România a ajuns să dețină cea mai mare rată a mortalității din cauza cancerului, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, mai spune expunerea, care citează Colegiul Medicilor din România.

Din cauza diagnosticării în stadii avansate a bolii, 50.902 de oameni mor anual de cancer, asta înseamnă o medie de 140 de persoane zilnic.

Citește și 4 modalități prin care te poți asigura că pacienții îți vor memora și urma instrucțiunile

Toate aceste date atestă nevoia acută de măsuri imediate care să pornească de la primul nivel de prevenție, până la screeningul astfel abordat. În ansamblu, întărirea măsurilor de prevenție ar putea duce la scăderea morbidității și a costurilor tratamentului pacienților, iar introducerea treptată a screening-ului la scăderea mortalității”, mai explică cei 31 de inițiatori ai legii promulgate deja de Klaus Iohannis.

După această modificare legislativă, se are în vedere introducerea, treptată, în legislația românească, a unor reglementări privind accesarea „neîngrădită și justă” a acestor servicii.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment