Site icon MEDIjobs

OMS lansează Sarah, robotul care răspunde la întrebările din toate specialitățile medicale 24h pe zi

Sarah aplicație

Organizația Mondială a Sănătății a lansat Sarah, o aplicație care prezintă un asistent virtual bazat pe inteligență artificială. Este vorba despre un prototip digital despre care OMS arată că luptă împotriva știrilor false din domeniul sănătății și oferă informații dintr-o varietate de specialități (inclusiv sănătate mintală). 

„(Sarah) are expertiza de a ajuta la prevenirea unora dintre cele mai mari cauze de deces din lume, inclusiv cancer, afecțiuni cardiovasculare, boli ale plămânilor și diabet. OMS îmbrățișează cercetarea etică folosind această tehnologie nouă pentru a explora potențialele beneficii pentru sănătatea publică”, arată OMS, într-o informare oficială

Aplicația folosește inteligența artificială generativă și a fost îmbunătățită cu cele mai noi date de la Organizația Mondială a Sănătății, dar și de la parteneri de încredere ai instituției. Pentru a avea o experiență conversațională eficientă cu Sarah, robotul trebuie să aibă acces la microfonul și camera utilizatorului. Conversația poate avea loc în 8 limbi, timp de 24 de ore pe zi,  pe o multitudine de subiecte.

„Viitorul sănătății este digital, iar sprijinirea țărilor pentru a valorifica puterea tehnologiilor digitale pentru sănătate este o prioritate pentru OMS. (…) Sarah ne oferă o imagine a modului în care inteligența artificială ar putea fi utilizată în viitor pentru a îmbunătăți accesul la informațiile despre sănătate într-un mod mai interactiv”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Iată: 4 moduri prin care inteligența artificială modelează medicina de azi și din viitor

Sarah încă „învață”, de aceea, Ghebreyesus face apel la comunitatea de specialiști să ajute OMS să continue să exploreze modul în care tehnologia ar putea reduce inadvertențele și ajuta oamenii să aibă acces la informații actualizate și solide despre sănătate.

Versiunile anterioare ale aplicației au fost folosite pentru a disemina mesaje importante de sănătate publică, sub numele de Florence, în timpul pandemiei COVID-19. Florence a distribuit informații privind virusul, vaccinurile, consumul de tutun, alimentația sănătoasă și activitatea fizică. 

OMS mai menționează, într-un disclaimer, că aplicația folosește inteligența artificială generativă pentru a transmite mesaje de sănătate pe baza datelor disponibile. Cu toate acestea, este posibil ca răspunsurile să nu fie întotdeauna exacte, deoarece acestea se bazează pe tipare și probabilități din datele pe care deja le are. 

Sarah a fost creată cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de compania Soul Machines Limited, cu sediul în San Francisco și Noua Zeelandă, cu sprijinul companiei sud-africane de creație Rooftop.

Conversația cu Sarah poate începe accesând acest link.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version