INTERVIU dr.Oana Solomon, medic specialist obstetrica-ginecologie: “Cea mai mare provocare ca tanar medic specialist este aceea de a avea incredere in deciziile tale legate de diagnostic si tratament”

INTERVIU dr.Oana Solomon, medic specialist obstetrica-ginecologie: “Cea mai mare provocare ca tanar medic specialist este aceea de a avea incredere in deciziile tale legate de diagnostic si tratament”

Dr. Oana Solomon este un medic care crede foarte mult in comunicarea cu pacientele si in informarea lor corecta, motiv pentru care, nu de putine ori, depaseste durata standard alocata unei consultatii medicale. Insa ramane impacata cu ideea ca pacienta nu pleaca nelamurita. Si-a ales specializarea in urma unei povesti auzite de la un prieten si este convinsa ca a facut alegerea potrivita.

In experienta sa clinica a remarcat ca pacientele romance sunt excesiv de pudice si intarzie sa ceara ajutorul medicului ginecolog, formandu-se astfel un cerc vicios ce implica lipsa de educatie medicala si de comunicare intre parinti si adolescente.

A invatat de la pacientele sale sa pretuiasca viata, singura care nu poate fi recuperata odata pierduta, precum si faptul ca suntem toti egali indiferent de statutul social si de educatie.

1. De ce obstetrica-ginecologie? Ce anume te-a determinat sa alegi aceasta specializare?

Initial am vrut sa aleg Cardiologie, era marea mea pasiune din facultate. Luasem examenul de rezidentiat cu nota mare, asa ca stresul legat de alegerea specializarii disparuse, puteam sa imi indeplinesc visul de a fi cardiolog, asa ca am decis sa merg acasa la parinti in vizita pana in ziua alegerii specializarii.

Intamplarea face ca in timpul acesta sa fac cunostiinta cu logodnicul prietenei mele din copilarie, acesta fusese steward si singura lui parere de rau legata de fosta cariera era ca nu a avut ocazia sa asiste o nastere in avion. 

Nu pot sa spun ce anume din povestea acestuia (poate pasiunea cu care imi explica cursurile pe care le-a facut in acest scop) m-a facut sa imi schimb decizia fix in momentul in care am fost chemata in fata sa aleg specializarea.

Cert este ca atunci cand am fost intrebata am raspuns fara nicio urma de indoiala Obstetrica-Ginecologie, raspuns pe care nu l-am regratat nicio clipa.

2.  Ai un mentor pe care il respecti si admiri. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat de la el?

Cred ca toti avem un mentor pe care il respectam si il admiram. Imi este greu sa numesc doar cateva lucruri pe care le-am invatat de la Conf. Dr. Filipescu Alexandru, tot ce stiu din punct de vedere obstetrical si ginecologic am invatat de la dansul. Poate ca cel mai important lucru pe care l-am invatat si pentru care l-am admirat mereu este acela de a gasi o solutie chiar si atunci cand toate semnele iti arata ca nu exista nicio rezolvare.

3. In calitate de tanar medic specialist, care sunt cele mai mai provocari dupa examenul de specialitate?

Provocari sunt in toate etapele carierei de medic, dar cea mai mare provocare ca tanar medic specialist este aceea de a avea incredere in deciziile tale legate de diagnostic si tratament. 

Venim dupa o perioada de pregatire in care inainte de a lua o decizie o prezentam indrumatorilor nostri acestia fiind cei care hotarau daca e corect sau nu, acum decizia este doar a noastra si trebuie sa facem tot posibilul sa fie cea mai buna pentru pacient. 

Marele meu noroc este ca mereu am fost incurajata de Conf. Dr. Filipescu sa iau singura si sa imi asum deciziille luate (evident eram supravegheata din umbra).

4. Cat de informate consideri ca sunt pacientele romance? Ce ar putea face medicul in acest sens? Pot fi educate?

Din pacate, pacientele romance nu sunt foarte bine pregatite cand vine vorba de probleme legate de sfera ginecologica. Majoritatea isi cauta raspunsuri la intrebari pe internet unde informatia este de multe ori buna, atata timp cat stii sa o selectezi si sa o intelegi.

Medicii pot face multe lucruri in sensul educarii pacientelor, primul lucru este sa le asculte cu mult calm si apoi sa le explice pas cu pas, ori de cate ori este nevoie, ce implica boala lor, ce tratament trebuie sa urmeze si ce sa faca sa nu mai dezvolte respectiva patologie.

De asemenea, este foarte important sa isi adapteze limbajul in functie de gradul de intelegere al pacientelor, sa vina cu exemple (acolo unde se poate) din viata lor, sa caute explicatii cu rabdare pana cand constata ca pacienta a inteles ceea ce i se intampla.

Oricine poate fi educat atata timp cat i se ofera educatie/informatii, si cel mai bine ar fi sa existe ore de educatie sexuala/ legata de aparatul reproducator in scoli, chiar si acasa de catre parinti.

Adolescentii din ziua de azi au acces la informatie, dar aceasta trebuie explicata de catre persoane pregatite astfel incat sa fie inteleasa corect, si poate astfel am reduce o parte din problemele legate de sfera ginecologica si nu numai.

5. Care sunt cele mai frecvente patologii pe care le-ai intalnit in practica medicala?

Cele mai frecvente patologii sunt cele legate de celebrele “ raceli la ovare” adica anexite si vaginite/vaginoze, care din fericire nu sunt grave si sunt relativ simplu de tratat atata timp cat pacienta se prezinta la medic.

Nu pot sa nu mentionez ca in Romania incidenta cancerului de sfera ginecologica este intr-o continua crestere, probabil datorita lipsei de educatie medicala, dar si datorita faptului ca pacientele romance au un exces de pudoare si intarzie sa ceara ajutor medicului ginecolog.

6. Consideri ca este importanta si activitatea de cercetare in domeniul tau de activitate? Explica, te rog.

Activitatea de cercetare este importanta in orice domeniu, mai ales in cel medical, domeniu in care bolile devin din ce in ce mai agresive si raspund din ce in ce mai greu la tratament, motiv pentru care trebuie in permanenta gasite noi metode de diagnostic si tratament. 

Cum spuneam, incidenta cancerului este in crestere, motiv pentru care trebuie mereu cautate noi metode de screening, astfel incat diagnosticul sa fie stabilit cat mai rapid si, de asemenea, tratamentul trebuie adaptat in permanenta la modificarile care apar in timp. Trebuie descoperite medicamente noi, tintite, care sa creasca atat rata de vindecare cat si calitatea vietii pacientelor in cazul in care vindecarea nu este posibila.

7. Care este cea mai frumoasa amintire legata de perioada rezidentiatului?

Una dintre cele mai frumoase amintiri a fost intr-o garda cand venise o pacienta gravida la termen, care isi urmarea sarcina la alt spital si care era extrem de speriata. In timpul examenului ecografic, cand incercam sa o fac sa treaca peste frica aratandu-i copilul, inimioara etc., aceasta se uita pe ecusonul meu si incepe sa zambeasca subit si sa fie calma. Evident, am intrebat-o ce s-a intamplat si spre surprinderea mea m-a intrebat inca o data cum ma cheama, dupa ce i-am confirmat, mi-a zis ca a citit despre mine pe un forum de mamici si ca isi dorea sa ajunga pe tura mea la spital, si ca acum poate sa stea linistita ca o sa fie bine. Asa ca am concluzionat cu respectiva mamica la finalul nasterii, ca ai grija ce iti doresti ca se poate intampla.

8.  De ce le este rusine pacientelor romance cand vin la ginecolog?

Greu de zis de cele le este rusine, cred ca au o pudoare exagerata pe care au dobandit-o datorita lipsei de educatie medicala si a lipsei de comunicare dintre parinti si adolescente pe probleme ginecologice. Majoritatea mamelor au discutii legate de sfera ginecologica cu fetele lor atunci cand intampina probleme.

9. Cum te comporti in calitate de pacienta? Respecti controalele si analizele de rutina, respectiv tratamentele?

Din fericire, nu am fost pusa de multe ori in situatia de a fi pacient, dar imi place sa cred despre mine ca sunt un pacient model, intreb tot ce mi se pare neclar si respect toate indicatiile pe care le primesc. 

10. Ce aspecte sunt cel mai importante pentru un medic specialist la locul de munca?

Cel mai important aspect consta intr-o echipa  medicala bine pregatita, dar si sa nu lipseasca aparatura si medicatia nesara stabilirii si tratarii diverselor patologii.

11. Cum procedezi cand iti este dificil sa iei o decizie medicala? La cine apelezi?

Este foarte important ca atunci cand nu suntem siguri pe noi sa cerem  parerea unui coleg cu mai multa experienta. 

In cazul meu, ori de cat ori intampin o problema, apelez cu cea mai mare incredere la mentorul meu Conf. Dr. Filipescu pentru ca stiu sigur ca voi primi din partea acestuia ajutorul de care am nevoie.

12. Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat de la pacienti?

Cel mai important lucru pe care l-am invatat de la pacientii mei este sa pretuiesc viata, este singura pe care nu o putem recupera odata ce am pierdut-o si, de asemenea, am invatat ca toti suntem egali indiferent de statutul social si de educatie.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment