O noua epidemie invizibila – Cum sa combati depresia in calitate de asistent medical

O noua epidemie invizibila – Cum sa combati depresia in calitate de asistent medical

Pandemia de Covid-19 nu pune asistentii medicali numai in pericol de infectare, ci totodata creste si riscul acestora de a dezvolta depresie si alte tulburari similare.

Un studiu facut de catre oamenii de stiinta chinezi, pe un esantion de 1200 de cadre medicale care au tratat pacienti in timpul pandemiei de Covid-19 în spitalele din China, a scos la iveala un adevar tulburator: pe langa epidemia de coronavirus, treptat, in randul cadrelor medicale s-a instalat si depresia.

Principalii factori care au cauzat depresia in cazul acestora au fost urmatorii: teama asociata cu riscul infectarii lor si a propriilor familii, precum si sentimentul de neputinta si teama pentru vietile pacientilor ingrijiti. Bineinteles, pierderea unora dintre acesti pacienti a avut un aport semnificativ in instalarea depresiei asistentilor medicali.

Din cele 1200 de cadre medicale tinute sub observatie in timpul studiului, 50,4% au prezentat simptome de depresie, 44,6% simptome specifice anxietății, 34% au avut de-a face cu insomnii, iar 71,5% au acuzat o intensificare a stresului. Cadrele medicale de sex feminin au fost mai afectate de aceste tulburari psihice, in comparatie cu cele de sex masculin. 

Citeste si: 5 trucuri pentru a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională

Cum sa combati depresia in calitate de asistent medical
1. Aminteste-ti ca nu esti singur

Daca tratezi pacienti cu Covid-19, mai mult ca sigur nu ti-ai mai vazut familia si prietenii de zile bune, pentru a ii proteja. De aceea este firesc sa te simti singur. Insa aminteste-ti ca nu esti singur, ca cei dragi te sustin si sunt alaturi de tine cu gandul si ca faci totul pentru ca ei, voi si noi toti sa revenim cat mai curand la vietile noastre.

Cand simti ca dorul te copleseste, un apel video cu cei dragi te poate readuce pe linia de plutire. Fa-ti timp pentru a vorbi cu ei, pentru a ii tine la curent si pentru a iti alina suferinta. 

Gaseste-ti sprijin si in colegii de serviciu, care te inteleg perfect pentru ca sunt in aceeasi situatie ca si tine. Ajutati-va sa treceti impreuna peste obstacolele care se ivesc zilnic.

2. Ia pauze

Programul incarcat si ritmul alert in care se desfasoara o zi de lucru cu greu iti lasa timp de pauze. Insa ai nevoie de ele, nu le neglija. Epuizarea nu face altceva decat sa creeze teren fertil pentru depresie. Poti sa fii constiincios si sa iti faci treaba si fara sa uiti de tine. Cu cat esti mai echilibrat emotional, cu atat vei ingrji mai bine pacientii de care te ocupi.

Asadar, fa-ti timp pentru pauza de masa, dar si pentru cateva pauze de cafea pe zi, fie ele si rapide. 

3. Foloseste tehnici de relaxare

Respiratia abdominala, dar si alte exercitii de respiratie te pot ajuta sa te aduni cand gandurile negre te coplesesc. Nu te lasa prada depresiei, lupta cu gandurile si sentimentele neplacute si rezista – e o chestiune de timp, in curand lucrurile vor reveni la normal.

4. Mananca bine 

Pentru a fi echilibrat fizic, e necesar sa fii echilibrat si din punct de vedere psihic. Adopta un stil de viata sanatos, mananca bine, nu te infometa si nu abuza de fast-food ori dulciuri, oricat de tentat ai fi. 

5. Odihneste-te bine

Somnul este esential in perioadele atat de solicitante cum este aceasta. Fa-ti timp sa dormi cel putin 8 ore pe noapte. Daca gandurile nu te lasa sa adormi, incearca exercitii de respiratie, meditatie, orice te ajuta sa te destinzi. In niciun caz nu consuma alcool pentru ca acesta are efecte nedorite si va adanci starea neplacuta. 

6. Ingrijeste pacientii fara sa te implici emotional

Pare imposibil, insa e important sa te straduiesti sa nu te atasezi prea tare de pacientii pe care ii ingrijesti, mai ales de aceia aflati in stare critica. Asta pentru ca ii poti pierde in orice moment, iar atunci depresia apare sau se adanceste. Concentreaza-te pe aspectele pozitive, numara pacientii vindecati si externati si iti va fi mai usor sa ramai optimist.

7. Apelează la ajutor de specialitate

Daca simti ca nu poti face fata singur situatiei in care te afli si depresia nu pare sa plece de una singura, e recomandat sa apelezi de urgenta la ajutorul unui psiholog. Terapia te va ajuta sa faci fata situatiei dificile, insa uneori va fi nevoie si de tratament medicamentos.

Accepta situatia, nu fi aspru cu tine, esti om si e normal sa te dezechilibreze o situatie de o asemenea amploare. 

8. Fa-ti planuri de viitor

Ai nevoie de o motivatie puternica pentru a putea depasi perioada aceasta. Planuieste o vacanta la finalul pandemiei si de fiecare data cand simti ca iti este greu, aminteste-ti ca in curand se va termina totul si vei pleca intr-o binemeritata vacanta alaturi de cei dragi. 

Citeste si: Depresia in randul asistentilor medicali – semne, tratament si preventie

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment