STUDIU: Numărul românilor care merg în spitalele private crește. Care sunt motivele?

STUDIU: Numărul românilor care merg în spitalele private crește. Care sunt motivele?

Serviciile medicale în clinicile și spitalele private sunt din ce în ce mai accesate de pacienți, chiar dacă sistemul de sănătate din România asigură îngrijiri gratuite. 

Această concluzie se regăsește într-un studiu efectuat de Reveal Marketing Research, efectuat în luna noiembrie a anului 2019. Cercetarea a avut la bază percepția a sute de români în privința calității serviciilor medicale din mediul urban. Potrivit sursei citate, răspunsurile celor chestionați ar putea oferi explicații la creșterea serviciilor private în țara noastră. 

Rezultatele cercetării subliniază faptul că piața serviciilor medicale particulare încă este într-o continuă creștere, în special datorită segmentului de tineri care beneficiază de pachete de asigurări private din partea angajatorilor. 

Spitalele și policlinicile de stat au avantajul costului redus și beneficiază de încrederea oamenilor în capacitățile personalului medical. Dar, încrederea oamenilor înregistrează aproximativ același procentaj și în personalul medical din zona privată. Explicația este simplă, legată de faptul că pacienții știu că majoritatea medicilor activează în ambele sisteme”, se arată în studiu. 

Îngrijiri medicale în spitalele statului vs. servicii medicale în clinicile private

În ciuda faptului că aproape toți cetățenii din țara noastră sunt îndreptățiți să acceseze îngrijiri medicale gratuite în spitalele din subordinea statului, mai mult de un sfert din cei intervievați (30%) au răspuns că apelează mai frecvent la servicii private. Acest procent este chiar mai mare în rândul tinerilor sub 25 de ani (43,1%) și în rândul celor care locuiesc în regiunea București – Ilfov (42,2%).

La polul opus, spitalele publice sunt preferate, arată studiul citat, de persoanele care au vârsta peste 35 de ani, mai mult de bărbați și de locuitori ai regiunilor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) și Banat-Crișana (72%). Aceștia au răspuns că preferă spitalele de stat din motive financiare (68,3%) De alftel, costul este singurul aspect pozitiv al serviciilor medicale de stat. 

Avantajele serviciilor medicale private sunt următoarele, potrivit respondenților: curățenia (81%), respectul acordat pacienților (75%), timpul scurt în care sunt desfășurate toate investigațiile (74,7%), medici mai profesioniști (57.5%) și încrederea generală în sistemul privat (51%).

Dacă nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, românii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii între 25 si 34 de ani (76%)”, spune studiul.

Concluzii

Potrivit specialiștilor care au efectuat studiul, piața serviciilor medicale particulare este în creștere, iar rezultatele cercetării demonstrează că tinerii sunt mai mult decât dispuși să plătească pentru îngrijiri. În condițiile în care există tendință accentuată de îmbătrânire accelerată, este foarte posibil ca îngrijirile medicale să fie din ce în ce mai mult acoperite de mediul privat, dacă sistemul de stat nu este întreținut și nu oferă calitate.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ de 845 de persoane care provin din mediul urban și au vârsta de peste 18 ani. Dintre aceste persoane, 402 sunt bărbați și 443 sunt femei. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment