Medicii sunt tot oameni.
Repet, a n-a oara, medicii sunt si ei oameni.
Oameni cu plusuri si minusuri.
Munca in echipa
Munca in echipa poate sa fie provocatoare, pentru oamenii de toate tipurile, prin urmare, si pentru medici.
Despre ce echipe vorbim?
Echipa unei sectii, a unui departament, a unui spital, a unei sali de operatii si, de ce nu, echipa formata cel mai frecvent de medic si asistent.
De foarte putine ori am observat ca situatiile de mai sus sa fie vazute ca atare, adica ca situatii de lucru in echipa.
De si mai putine ori am observat medici interesati de acest aspect, de a-l cunoaste mai bine, de a-l intelege si de a-l exersa.
Cumva, marea majoritate gandesc ca e ceva ce le vine natural si bineinteles o fac si foarte bine.
Apoi angajatorii se intreaba de ce echipa respectiva nu performeaza. Iar membrii ei se intreaba de ce nu se inteleg, de ce nu e armonie, de ce munca lor nu e eficienta desi ar avea toate premisele.
Raspunsul e acesta:
Pentru ca nu exista exercitiul de a te uita la oameni, la specialistii din domeniul medical si, in mod particular, la medici.
Cum adica? Ganditi-va:
In alte domenii, echipelor li se ofera sau chiar impun, evaluari si traininguri, coaching si mentoring si teambuildinguri si… etc.
In domeniul medical lucrurile nu sunt INCA privite asa.
Cum sa facem lucrurile mai bine
Aceasta realitate poate sa fie deranjanta sau poate sa devina inspirationala.
Aleg sa fim inspirati si cred ca a venit momentul ca medicii si angajatorii lor sa isi puna intrebarile potrivite si sa caute raspunsuri la ele. Sa se uite in directiile altor domenii si sa se inspire deopotriva din reusitele si din esecurile lor, in ceea ce inseamna sustinerea si incurajarea muncii in echipa.
Coaching-ul este de regula nelipsit. El este util la intelegerea deopotriva a imaginii de ansamblu, dar si a detaliilor legate de oameni.
In cazul echipelor, procesul de coaching se face atat individual, cat si cu intreaga echipa si presupune atat timp de observare a interactiunilor, si atmosferei dar si timp de lucru individual cu fiecare membru, pe chestiuni importante in economia personala si a echipei.
Exista numeroase work-shopuri care simuleaza diverse situatii si observa felul in care se reactioneza la ele, tragand concluzii si stabilind planuri de actiune pentru imbunatatirea acelor reactii.
Leadership
La fel de importanta este constientizarea rolului pe care il are leaderul.
De regula, orice echipa are un leader, iar felul in care leader-ul beneficiaza din procesul de coaching, il poate indrepta catre un leadership autentic si creativ.
Timpul
In medicina, dusmanul principal al aplicarii acestor practici este lipsa de timp.
Va asigur insa ca este doar o scuza legata de prioritati.
Timpul este acelasi pentru toata lumea.
Daca pentru tine medic sau pentru tine angajator, nu exista prioritatea de a investi in tine ca om sau in angajatii tai, daca dimensiune umana a resursei medicale nu este adresata si ne gandim ca avem de a face cu roboti care sigur isi fac treaba cat pot ei de bine, atunci e posibil sa nu gasim acest timp niciodata.
Dar, merita sa cunoasteti si oameni care au inteles asta, ca sa vedeti impactul asupra muncii lor: echipe inchegate si performante, cu oameni fericiti ca fac ceea ce fac, in acele conditii, cu echipa aceea.
In curand
Vom veni in intampinarea acestei nevoi si curiozitatii a voastre, curand, cu un program de coaching pentru echipe mici.
Ramaneti aproape.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.