INTERVIU | Miruna Ispas, Medic rezident Boli infectioase: „Consider ca aceasta pandemie a oferit tuturor, nu doar celor „din linia intai”, sansa sa se gandeasca la viitor”

INTERVIU | Miruna Ispas, Medic rezident Boli infectioase: „Consider ca aceasta pandemie a oferit tuturor, nu doar celor „din linia intai”, sansa sa se gandeasca la viitor”

Pandemia de Coronavirus (COVID-19) a fost o adevarata provocare pentru medici, vizand in special sectiile de boli infectioase, terapie intensiva si medicina de urgenta. Pentru rezidentii din specializarile mentionate anterior aceasta exprienta i-a pus in fata unor noi riscuri si situatii, care au dus la consolidarea cunostintelor.

Miruna Ispas este medic rezident pe Boli infectioase, anul III, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes”, sectia adulti si a fost de acord sa ne raspunda catorva intrebari legate de aceasta specializare, dar si de schimbarile pe care pandemia le-a adus.

1. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? A fost o decizie de moment sau a fost gandita si analizata din timp?

Nu a fost o decizie de moment, inca din facultate am incercat sa realizez o lista cu specialitatile pe care mi-ar placea sa le aleg dupa examenul de rezidentiat. Mi-a placut inca din anul doi bacteriologia urmata de virusologie si parazitologie in anul trei. Mi-am dorit totusi sa lucrez si cu oamenii, sa tratez pacienti, ceea ce m-a determinat sa plasez Bolile infectioase printre primele optiuni de pe lista. Asa ca iata-ma aici, medic rezident anul III la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropical „Dr. Victor Babes”, Bucuresti.

2. Asteptari vs realitate?

Sa fiu sincera, am avut emotii inainte de primul contact cu sectia pe care urma sa incep primele luni de stagiu. Nu stiam cum va fi colectivul, cum vor fi pacientii, totul era nou, iar responsabilitatile mele urmau sa fie mai mari decat cele din viata de student. Toti colegii au fost rabdatori, domnii si doamnele doctor mi-au explicat ceea ce nu stiam si raspundeau tuturor intrebarilor mele, iar toate lucrurile acestea m-au ajutat sa dobandesc incredere in mine si sa imi depasesc emotiile de inceput. Colectivul si atmosfera prietenoasa pe care le-am intalnit pe toate sectiile din spital in care am avut stagiu pana acum m-au convins ca am facut alegerea potrivita si au facut ca aceasta specialitate sa imi placa si mai mult, nu numai din punct de vedere medical, ci si uman.

Citeste si: INTERVIU | Cristiana Costescu, Medic rezident Boli infectioase

3. Ce schimbari au aparut in contextul actual in ceea ce priveste programul, activitatea pe sectie, curriculum de pregatire, numarul de garzi, cazuri?

Odata cu pandemia de Coronavirus s-a schimbat programul tuturor sectiilor din spital. In fiecare pavilion s-au format echipe de medici si asistente care urmau sa lucreze in ture. Primul impact cu echiparea a fost destul de puternic, desi cunosteam protocolul si exersasem inainte, a fost o presiune mult mai mare cand a trebuit sa ma dezechipez dupa vizita pe sectie. Trebuia sa fiu mult mai atenta sa nu ma ating de partile contaminate, acum nu mai era doar o repetitie. Am avut multe cazuri, de la pacienti asimptomatici pana la pacienti cu forma medie-severa, dar evolutia a fost favorabila in majoritatea cazurilor, ceea ce ne-a dat tuturor incredere si forta de a lupta in continuare cu SARS-COV2. 

Fiind un virus nou, de cand a inceput pandemia cred ca toti medicii rezidenti de Boli infectioase si-au canalizat atentia spre acesta, incercand sa fie la curent cu cele mai noi articole si studii. Bineinteles ca a fost influentat astfel si programul clasic de pregatire, pe durata starii de urgenta am intrerupt stagiile pe care le aveam si ne-am intors cu totii in stagiul de baza, iar studiul patologiilor infectioase s-a modificat in sensul ca a trebuit sa insistam mai mult asupra noului Coronavirus.

4. Cum ti s-a parut aceasta experienta?

A fost si inca este o experienta total noua si pe care nu am crezut vreodata ca voi avea ocazia sa o traiesc, din care am avut multe de invatat atat pe plan medical, cat si uman. Recunosc, mi-a fost un pic teama la inceput pentru ca nu stiam cum vor fi cazurile, daca ma voi descurca cu echipatul, insa treptat am reusit sa depasesc aceste momente si sa ma obisnuiesc. Consider ca aceasta pandemie a oferit tuturor, nu doar celor „din linia intai”, sansa sa se gandeasca la viitor, sa reflecteze asupra lor insisi, asupra a ceea ce vor sa schimbe in viata lor de acum inainte sau sa realizeze ca sunt multumiti cu ceea ce au si sa se bucure de lucrul acesta.

Pe cei care au lucrat pe toata aceasta perioada cred ca i-a apropiat lupta aceasta comuna impotriva SARS-COV2, i-a unit si le-a amintit importanta unori valori ca prietenia, respectul si empatia. Perioada de izolare, de distantare sociala, m-a facut sa apreciez mai mult clipele petrecute cu familia, cu prietenii, sa ma bucur sincer de o plimbare in parc, de aerul curat sau de o floare din gradina, sa le acord mai multa importanta.

5. Ce sfaturi ai pentru populatia generala?

Populatia generala ar trebui sa inteleaga faptul ca aceasta pandemie ne afecteaza pe toti, indiferent de varsta si sa respecte regulile impuse de autoritati. Bineinteles ca acum este o perioada frumoasa a anului, in care eram obisnuiti sa plecam in vacante, sa iesim la terase sau la plimbari. Desigur, toate aceste lucruri sunt permise acum, dar trebuie realizate conform regulilor impuse de autoritati: sa pastram distanta sociala, sa folosim corect mastile de protectie, sa ne spalam mai des pe maini si sa ne dezinfectam, sa nu ducem mainile la fata inainte sa le igienizam. 

Ar trebui sa fim mai atenti la noi, dar si la ceilalti, sa nu ne inghesuim la cozi, sa nu aglomeram magazinele si sa ii respectam pe cei din jurul nostru. De asemenea, orice modificare a starii de sanatate trebuie semnalata medicului de familie care va efectua recomandarile necesare, astfel nu se vor aglomera camerele de garda si se va evita raspandirea virusului in caz ca persoana in cauza este infectata cu SARS-COV2. Toate aceste lucruri pot parea dificile, dar gandul ca respectarea lor ajuta atat in lupta cu acest virus, dar si pentru protectia noastra, ar trebui sa ne motiveze pe toti.

6. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?

Viitorilor colegi le urez, in primul rand, mult succes la examenele de licenta si de Rezidentiat! Sa se inarmeze cu multa rabdare si putere de munca pentru ca ii asteptam alaturi de noi cu forte proaspete. Consider ca cel mai important lucru atunci cand alegi specialitatea este sa optezi pentru ceea ce iti place, ce iti starneste curiozitatea si pentru care vei putea merge la spital optimist, binedispus si voios.

Bineinteles ca trebuie luate in considerare si alte aspecte, dar daca lucrezi din pasiune, toate celelalte beneficii ca recunostinta, remuneratia vor urma cu siguranta. Sa ne gandim la ceea ce a spus Confucius: „Choose a job you love and you will never have to work a day in your life.” Daca toata lumea ar putea avea serviciul dorit, nu am mai intalni persoane nemultumite de ceea ce fac, asa ca noi, care putem alege, sa profitam de lucrul acesta!

Citeste si: INTERVIU | Dr. Octavian Constantin Tabacaru, medic rezident Boli infectioase

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment