Ministrul Sănătății vrea o lege a malpraxisului: „Medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fi victimele proceselor penale”

Ministrul Sănătății vrea o lege a malpraxisului: „Medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fi victimele proceselor penale”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că instituția pe care o conduce pregătește un draft de lege privind malpraxisul. 

Victor Costache a explicat, la audierea din comisia de specialitate din Parlament, că în țara noastră este nevoie de o lege a malpraxisului, deoarece procesele penale aflate pe rol depășesc state mult mai mari. 

„Vă asigur că legea malpraxisului este una din prioritățile noastre. În momentul de față, în România avem de  trei ori mai multe procese de malpraxis decât Statele Unite ale Americii. (…) Avem o comisie de sănătate foarte dinamică. Sper în perioada următoare să avansăm pe acest subiect”, a spus Costache.

Ministrul Sănătății a mai atras atenția că în spitalele din România se practică „o medicină defensivă”. 

„Am ajuns ca în multe spitale să se practice o medicină defensivă. Practic, medicii încearcă să fie defensivi pentru a nu fi victimele proceselor penale. Lucrul acesta ne va distruge și mai mult sistemul sanitar. Deci, da, trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului”, mai punctează acesta. 

Întrebările cu privire la această chestiune au fost lansate de Emanuel Ungureanu (vicepreședintele Comisiei de Sănătate și familie din Parlament). Acesta susține că este nevoie de o lege a malpraxisului care să-i apere pe medicii cinstiți, dar care, inevitabil, sunt supuși greșelilor umane.

„Legea malpraxisului e cerută de oamenii de bună credință”, spune Ungureanu. 

Doar anul trecut, 27 de medici au fost sancționați de Colegiul Medicilor din România, iar dintre aceștia, un specialist ORL a primit interdicția de a practica profesia pentru o perioadă de 6 luni.

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, malpraxisul este acea eroare profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului. Malpraxisul implică și răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiție potrivit dreptului comun, adică se poate ajunge în instanță. 

Citește și: Colegiul Medicilor din Iași transmite un document despre „Independența Profesională a Medicilor”

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment