Site icon MEDIjobs

Ministrul Sănătății: Mita în spitale este şi o problemă de educaţie

mita doctori

Medicii și asistenții medicali din România ar putea participa la cursuri anticorupție, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a explicat că este nevoie de astfel de acțiuni, deoarece fenomenul privind mita în spitale reprezintă și o problemă „de educație”. 

La o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor din București, ministrul Sănătății a explicat că beneficiarii acestor tipuri de plăți informale sunt mai multe categorii de personal medical și că trebuie identificată o soluție împotriva fenomenului. 

„Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm… Aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală”, a explicat Alexandru Rafila. 

Citește aici: Jurământul lui Hipocrate. Setul de norme şi valori pentru cei din sistemul medical.

O altă problemă generată de „mita în spitale” este aceea potrivit căreia se creează discriminare. Concret, pacientul care oferă plată informală este mai bine îngrijit decât cel care nu o face. Din păcate, acest lucru se petrece frecvent, a spus ministrul. 

„O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (…) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (…) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat”, a mai punctat sursa citată. 

Dezbaterea face parte dintr-o campanie a Colegiului Medicilor din București, menită să identifice soluții împotriva plăților informale din spitale. 

În deschiderea discuțiilor, ministrul Rafila a explicat faptul că o astfel de acțiune nu reprezintă o blamare a întregului corp medical. De asemenea, acesta a mai punctat că salariile medicilor din România nu sunt mici, ci sunt comparabile cu cele ale specialiștilor din alte țări din Uniunea Europeană, iar medicii care acceptă plăți informale o fac din „lăcomie extremă”. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Exit mobile version