Ministerul Sănătății va organiza în perioada 23 septembrie- 24 octombrie o sesiune de examen pentru obținerea titlului de medic specialist, medic dentist și farmaciști care încheie pregătirea în rezidențiat, respectiv cea de-a doua specialitate până la finalul acestui an (31 decembrie).
Cine poate susține acest examen:
- Medicii, dentiștii și farmaciști rezidenți (inclusiv cadre didactice și de cercetare științifică medicală) confirmate în rezidențiat care își încheie stagiul de pregătire la 31 decembrie 2020
- Medicii, dentiștii și farmaciștii rezidenți care au încheiat stagiul, dar nu au susținut încă această sesiune sau nu au promovat în sesiunile anterioare. Important de reținut este faptul că prezentarea la examen se face în maximum 5 ani de la data încheierii programului de pregătire
- Medicii, dentiștii și farmaciștii specialiști sau primari care au făcut pregătire în a doua specialitate
- Se mai pot prezenta, prin derogare de vechime, candidații care încheie stagiul de pregătire în perioada 1 ianuarie 2021 – 22 martie 2021 inclusiv.
Citește și Examenul de specialitate, ultima provocare din evoluția unui tânăr medic
„Examenul se va desfăşura (…) în centrele universitare medicale care asigură pregătirea pentru toate modulele teoretice precum şi baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice şi terapeutice din curriculumul de pregătire, cu excepţia specialităţii Medicina de urgenţă, pentru care examenul se va desfăşura numai în centrele universitare Bucureşti şi Târgu Mureş”, se arată în anunțul examenului.
Tematica examenelor poate fi găsită aici
Cum se va desfășura examenul
Pentru toate specialitățile (fără Medicina de urgență): examenul va fi susținut într-o clinică acreditată, în fața unei comisii aprobate.
Candidații vor susține două probe: o probă scrisă care va dura trei ore, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecărei specialități; una sau două probe clinice și proba practică (conform probelor pentru fiecare specializate).
„Candidatul va fi confirmat specialist dacă promovează cu minim nota 7,00 fiecare probă a examenului, obţinând în final media 7,00”, mai precizează sursa citată.
Pentru Medicina de urgență: această probă va avea loc în centrele universitare București și Târgu Mureș.
Proba scrisă va fi susținută în prima zi a perioadei anunțate pentru acest examen, se va desfășura concomitent și va începe la aceeași oră în ambele centre de examinare (testele vor fi identice). Proba constă într-un test de tip grilă cu 250 de întrebări și va dura patru ore.
„Candidaţii care au susţinut şi au promovat proba scrisă într-o sesiune anterioară, dar au fost respinşi la examen din cauza rezultatelor la probele clinice/practice, vor susţine numai aceste probe, luându-se în considerare punctajul de promovare al probei scrise anterioare, pentru următoarele 3 sesiuni ordinare de examen de specialitate, după promovare”.
Aici, mai sunt încă două probe de susținut de către candidați: proba clinică teoretică și proba practică (vor fi folosite simulatoare de pacient). Și pentru această specializare, este nevoie de nota 7 pentru promovare.
Citește și Personalitatea si specialitatea medicala – legaturile dintre cele doua
Cum se fac înscrierile:
– medicii, dentiștii și farmaciștii rezidenți din rețeaua de asistență medicală trebuie să trimită dosarele prin poștă la direcțiile de sănătate publică din centrele universitare de examen în perioada 10 – 26 august 2020 (inclusiv)
– cadrele didactice și specialiștii aflați la a doua specialitate în regim cu taxă trimit dosarele în perioada 10-26 august, la Serviciul de Perfecționare în Sănătate Publică și Recunoaștere Profesională al Ministerul Sănătății, din str. Bodești, nr. 1, sector 2, Bucureşti
– medicii, dentiștii și farmaciștii care au făcut specializare prin Ministerul Educației și candidații care finalizează pregătirea în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 22 martie transmit dosarele la aceeași adresă de mai sus și în aceeași perioadă.
Direcțiile de sănătate publică vor completa listele cu toți candidații înscriși, iar lista va fi publicată până la data de 28 august 2020, ora 12:00.
Arondarea numerică a candidaţilor admişi pentru sesiunea în curs, pe centre universitare, va fi comunicată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica Specialiști/Concursuri/Examene și concursuri naționale, la data de 9 septembrie 2020.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.