Ministerul Sănătății a creat o broșură dedicată medicilor, care conține întrebări, răspunsuri, informații utile și opiniile comisiilor de specialitate în ceea ce privește campania de vaccinare anti-COVID-19.
Materialul se întinde pe parcursul a aproape 40 de pagini și cuprinde și informații despre imunizarea mai multor categorii de pacienți (de exemplu, pacienți cu neoplazii maligne solide, pacienți cu patologii cardiovasculare, pacienți cu alergii etc.).
Încă din primele pagini ale broșurii, se arată faptul că medicii de familie sau medicii curanți pot programa pentru vaccinare persoanele care se încadrează în etapa a doua. Este, de fapt, o reamintire a acestei proceduri de programare a pacienților.
Specialiștii care au lucrat la acest ghid au inclus 32 de întrebări și răspunsuri care ar putea fi utile pentru medicii implicați în campania de vaccinare. Medicilor le sunt enunțate astfel de ipoteze, construite sub forma „întrebare-răspuns” pentru a fi pregătiți pentru pacienții lor.
Citește și 3 mituri despre vaccinare și vaccin
Între aceste întrebări regăsim, printre altele, și următoarele:
- Cine garantează că vaccinurile sunt ținute la temperatura corectă?
- Cum pot identifica faptul că un pacient a trecut de faza acută a bolii și este pregătită pentru vaccinare?
- Dacă un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, este asimptomatic însă cu sindrom inflamator biologic minim evidențiat în analizele de laborator, există indicație de vaccinare?
- Un pacient este alergic la Ibuprofen. Este recomandat ca înainte sau după vaccin să ia un antialergic (antihistaminic)?
- Pacientele pot încerca să rămână însărcinate după ce au făcut vaccinul?
- Pacienții cu sindrom coronarian acut STEMI sau NonSTEMI, disecție acută de aortă, se pot vaccina?
Mai departe, Ministerul Sănătății a cerut comisiilor de specialitate din cadrul instituției puncte de vedere în legătură cu bolile cronice specifice. Concret, specialiștii s-au exprimat în legătură cu interacțiunea vaccinului cu aceste patologii sau cu tratamentul pe care pacienții îl urmează.
Citește și Sute de studii clinice, privind tratamentul și vaccinul anti-COVID-19, au fost realizate la nivel global
În material sunt abordate subiecte precum:
- Vaccinarea în cazul pacienților cu alergii
- Vaccinarea în cazul pacienților cu neoplazii maligne solide
- Vaccinarea în cazul pacienților cu patologii hematologice
- Vaccinarea în cazul pacienților cu patologii endocrinologice
- Vaccinarea în cazul pacienților cu patologii cardiovasculare
- Vaccinarea în cazul pacienților cu terapii imunosupresoare sau imunomodulatoare
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.