Micșorarea sancțiunilor pentru medicii de familie care neglijează pacienţii COVID-19

Micșorarea sancțiunilor pentru medicii de familie care neglijează pacienţii COVID-19

În luna octombrie, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care vizează obligaţiile pe care medicii de familie le au în ceea ce privește monitorizarea stării de sănătate a bolnavilor COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare.

Ordinul nr. 1.822/1.105/2020 are rolul de a reglementa punerea în aplicare a prevederilor din OUG nr. 180/2020, care stabileşte că, din 23 octombrie, medicii de familie sunt cei ce vor monitoriza bolnavii COVID-19 asimptomatici sau care prezintă forme uşoare, dar şi a pacienţilor izolaţi la domiciliu.

Potrivit Ordinului nr. 1.822/1.105/2020, dacă medicii de familie nu respectau oricare dintre obligaţiile regăsite în acesta, casele de asigurări de sănătate le puteau diminua cu 50% veniturile cuvenite pentru contractul de monitorizare a pacienților cu COVID-19. 

De săptămâna aceasta a intrat în vigoare OUG nr. 209/2020 care prevede că medicii de familie care nu îşi îndeplinesc obligaţiile privind monitorizarea pacienţilor infectaţi COVID-19 asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi sancționați, însă nu la fel de drastic precum se hotărâse prin Ordinul nr. 1.822/1.105/2020.

Citește și: Medici pro și contra vaccinului anti-COVID

Ce se schimbă?

La articolul IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 180/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 982 din 23 octombrie 2020, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) În cazul neîndeplinirii culpabile de către medicul de familie a oricăreia dintre obligațiile cuprinse în contractul prevăzut la alin. (2), casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală aplică următoarele sancțiuni:

a) la prima constatare, avertisment scris;

b) la a doua constatare se diminuează cu 5% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constată aceste situații;

c) la a treia constatare și următoarele se diminuează cu 10% venitul lunar cuvenit potrivit contractului pentru medicii la care se constată aceste situații.

Astfel, sancțiunea de a diminua cu 50% veniturile cuvenite medicilor de familie pentru contractul de monitorizare a pacienților cu COVID-19 se anulează prin prezenta OUG nr. 209/2020.

Citește și: Medicii de familie vor fi plătiți pentru monitorizarea pacienților cu COVID-19

Obligațiile medicilor de familie

Având în vedere faptul că pe durata stării de alertă instituite în contextul situației actuale de risc epidemiologic continuă măsurile necesare pentru gestionarea adecvată a prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu COVID-19, prin OUG nr. 180/2020 s-a stabilit că, din 23 octombrie, medicii de familie sunt cei ce vor monitoriza bolnavii COVID-19 asimptomatici sau care prezintă forme uşoare, dar şi a pacienţilor izolaţi la domiciliu. Astfel, aceștia au următoarele obligații:

  • să acorde necondiţionat servicii medicale la distanţă pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor izolaţi la domiciliu sau bolnavilor COVID-19 asimptomatici ori cu forme uşoare;
  • să completeze documentele medicale şi formularele de raportare a activităţii specifice;
  • să respecte legislaţia privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • să afişeze la sediul cabinetului numărul de telefon disponibil pentru pacienţii a căror stare de sănătate trebuie monitorizată conform legii;
  • să transmită casei de asigurări de sănătate factura pentru decontarea activităţii de monitorizare, precum şi formularele de raportare a activităţii de monitorizare a bolnavilor;
  • să solicite, atunci când starea pacientului o impune, trimiterea unei ambulanţe, prin intermediul dispeceratului de urgenţă 112;
  • să transmită direcţiei de sănătate publică fişele de monitorizare a stării de sănătate a pacienţilor;
  • să pună la dispoziţia caselor de asigurări de sănătate sau a organelor de control actele de evidenţă financiar-contabilă a serviciilor de monitorizare furnizate conform contractelor încheiate, precum şi documentele justificative în cazul unui control.

Ești medic de familie și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment