Metode contraceptive hormonale cu efect de scurtă durată

Metode contraceptive hormonale cu efect de scurtă durată

Prin utilizarea acestor metode, apariția sarcinii este prevenită prin interferarea ovulației și, eventual, fertilizarea ovulului. În cazul în care persoana care apelează la aceste metode dorește să rămână gravidă, poate înceta utilizarea acestora în orice moment.

Contraceptivele orale combinate

Contraceptivele orale combinate se găsesc sub forma unor preparate care conțin doi hormoni (un hormon din clasa estrogenilor și un hormon din clasa progesteronilor) care împiedică apariția ovulației (a eliberării ovulelor din ovare). De asemenea, îngroașă mucusul cervical, prin acest proces împiedicând spermatozoizii să ajungă la ovul.

Cum se utilizează contraceptivele orale combinate? Contraceptivele orale combinate trebuie administrate la aceeași oră în fiecare zi, indiferent dacă persoana întreține sau nu relații sexuale în perioada respectivă. Dacă persoana a omis administrarea a uneia sau mai multor pastile, ar putea fi necesar să utilizeze o altă metodă contraceptivă, cum ar fi prezervativul sau spermicidele.

Pentru tratament cu contraceptive este necesară prescripția medicală. Medicul va hotărî dacă situația clinică a pacientei necesită administrarea de contraceptive hormonale.

Șansa de a rămâne însărcinată în urma utilizării tipice (numărul de sarcini preconizate în cazul a 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care folosesc această metodă, aproximativ 9 pot rămâne însărcinate.

Cele mai relevante reacții adverse ale contraceptivelor orale combinate sunt reprezentate de: sângerări ușoare între menstre, greaţă, sensibilitate a sânilor, cefalee.

În cazul cntraceptivelor orale combinate există și efecte secundare grave, dar mai puțin frecvente. Astfel, unele femei în tratament cu aceste contraceptive dezvoltă hipertensiune arterială. Cu frecvență redusă pot apărea cheaguri de sânge, atacuri de cord sau accidentul vascular cerebral.

Este important de precizat faptul că administrarea contraceptivelor orale combinate nu protejează împotriva apariției bolilor cu transmitere sexuală.

Mini-contraceptivele

Mini-contraceptivele sunt contraceptive orale care conțin doar o substanță activă din clasa progesteronilor, nu și un estrogen.

Aceste acționează prin îngroșarea mucusului cervical, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul. În unele cazuri inhibă ovulația. Contraceptivele orale combinate trebuie administrate la aceeași oră în fiecare zi, indiferent dacă persoana întreține sau nu relații sexuale în perioada respectivă. Ar putea fi necesar utilizarea unei alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativul sau spermicidele, în cazul în care persoana a omis să își administreze una sau mai multe doze.

Citește și: Lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi despre antidepresive – partea I

Pentru tratament cu contraceptive este necesară prescripția medicală.

Șansa de a rămâne însărcinată în urma utilizării tipice (numărul de sarcini preconizate în cazul a 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care folosesc mini-contraceptive, aproximativ 9 pot rămâne însărcinate.

Printre efectele secundare ale mini-contraceptivelor se numără: greaţa,sensibilitatea sânilor, durere de cap. Unele reacții adverse care apar cu frecvență mai redusă includ hipertensiunea arterială.

Ca și în cazul contraceptivelor orale combinate, administrarea mini-contraceptivelor nu protejează împotriva apariției bolilor cu transmitere sexuală.

Plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv este un plasture adeziv de culoarea pielii care se aplică la nivelul abdomenului inferior, feselor, brațului superior sau la nivelul părții superioare a spatelui.

Plasturele contraceptiv conține doi hormoni (un estrogen și un progesteron) care inhibă ovulația (eliberarea ovulelor de către ovar). Mecanismul lor de acțiune include și îngroșarea mucusului cervical, care împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.

Plasturele contraceptiv trebuie schimbat o dată pe săptămână pe o perioadă de 3 săptămâni (ceea ce corespunde unui total de 21 de zile). Plasturele nu se plasează în săptămâna a patra a perioadei respective de tratament. Perioada menstruală trebuie să înceapă în această săptămână fără plasture.

Dacă plasturele se desprinde, ar putea fi necesar să se utilizeze o altă metodă contraceptivă, precum prezervativul sau spermicidele.

Plasturele contraceptiv se obține, de asemenea, doar pe bază de prescripție medicală.

Șansa de a rămâne însărcinată în urma utilizării tipice (numărul de sarcini preconizate în cazul a 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): ca și în cazul utilizării contraceptivelor, din 100 de femei care folosesc plasturi contraceptivi, aproximativ 9 pot rămâne însărcinate.

Efectele secundare ale plasturilor contraceptivi includ sângerări între menstre, greață, dureri de stomac, sensibilitate a sânilor, durere de cap, iritații la nivelul pielii.

Plasturii contraceptivi expun organismul la niveluri mai mari de hormoni estrogeni comparativ cu majoritatea contraceptivelor orale combinate.

Poate exista un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge în rândul femeilor care folosesc plasturele, în comparație cu femeile care folosesc anumite contraceptive orale combinate.

Ca și în cazul contraceptivelor orale combinate, administrarea plasturilor contraceptivi nu protejează împotriva apariției bolilor cu transmitere sexuală.

Inelul contraceptiv vaginal

Inelul contraceptiv vaginal este un inel flexibil care are circumferința de aproximativ 2 centimetri.

Cum acționează inelul contraceptiv vaginal? Acesta eliberează doi hormoni (un hormone din clasa progesteronilor și un hormone din clasa estrogenilor) cu scopul de inhibare a ovulației. Acesta îngroașă, de asemenea mucusul cervical, ceea ce împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul.

Cum se utilizează inelul contraceptive vaginal? Acest inel se introduce în vagin și se menține în vagin timp de 3 săptămâni. După această perioadă se scoate și timp de 1 săptămână nu se utilizează niciun inel. Sângerarea menstruală trebuie să înceapă în timpul acestei săptămâni fără inel.

Dacă inelul cade și rămâne în afara vaginului mai mult de 3 ore, acesta trebuie înlocuit, dar trebuie să se utilizeze o altă metodă contraceptivă, precum prezervativul sau spermicidul, până în momentul în care se împlinesc 7 zile de la introducerea noului inel.

Pentru utilizarea unui inel contraceptiv vaginal este necesară prescripție medicală.

Șansa de a rămâne însărcinată în urma utilizării tipice (numărul de sarcini preconizate în cazul a 100 de femei care utilizează această metodă timp de un an): din 100 de femei care folosesc inelul contraceptiv vaginal, aproximativ 9 pot rămâne însărcinate.

Inelul contraceptiv vaginal prezintă unele efecte secundare și riscuri precum: scurgeri vaginale, disconfort vaginal și iritare la nivel vaginal, durere de cap, modificări ale stării de dispoziție, greaţă, sensibilitate a sânilor. Unele riscuri mai puțin obișnuite sunt reprezentate de apariția hipertensiunii arteriale. 

În cazuri rare, mai ales în cazul pacientelor cu factori de risc asociați, utilizarea inelului contraceptiv vaginal crește riscul apariției cheagurilor de sânge, a atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Ca și în cazul contraceptivelor orale combinate, utilizarea inelului contraceptiv vaginal nu protejează împotriva apariției bolilor cu transmitere sexuală.

Citește și: Lucruri esențiale pe care ar trebui să le știi despre antidepresive – partea a II-a

Bibliografie:

Shah MB, Hoffstetter S. Contraception and sexuality. Minerva Ginecol. 2010;62(4):331-47.

Straw F, Porter C. Sexual health and contraception. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2012 Oct;97(5):177-84.

Fda.gov.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment