Site icon MEDIjobs

Medicul de familie – veriga principala in abordarea inter-disciplinara a pacientilor

Medicul de familie – veriga principala in abordarea inter-disciplinara a pacientilor

In orice sistem medical din orice tara a lumii, exista un cabinet sau un specialist, un medic, care reprezinta prima destinatie a unui pacient atunci cand se confrunta cu o problema de ordin medical  sau pentru situatii cand care are nevoie de un aviz medical. Acesta este medicul de familie. 

Asistenta medicala primara, asa cum este definita de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), forul cu care medicii de familie sunt in directa legatura, defineste asistenta medicala primara acordata prim medicina de familie pe patru paliere: 

– servicii medicale curative pentru urgente medico-chirurgicale, afectiuni acute, subacute acutizarile unor afectiuni cronice si pentru afectiuni cronice 
-servicii medicale de preventie si profilaxie
– servicii medicale la domiciliu
– servicii medicale aditionale
– activitati de suport

Cititi  pe site-ul CNAS toate aceste servicii detaliate la pagina cu privire la Pachetul de servicii de baza in asistenta medicala primara 

Cu alte cuvinte, medicul de familie este acel profesionist din sistemul medical unde ne prezentam prima oara atunci exista o intrebare sau o problema de sanatate care nu este de competenta serviciilor de sanatate de urgenta. O cutuma, sau un obicei in sistemul medical romanesc este ca problemele medicale de aproape orice fel sa fie „transferate” de pacienti prea rapid la camerele de garda alte spitalelor, acest lucru aratand de fapt cat de mult avem nevoie ca societate de cunoastere a drepturilor, obligatiilor si rolurilor fiecarui participant la sistemul de sanatate din Romania. 

Medicina de familie nu este doar acea specialitate care acorda diverse avize necesare la angajare, la incadrarea copilului la gradinita sau la scoala, sau efectueaza vaccinurile periodice, ci este acea baza de la care se porneste catre alte specialitati. De aceea, rolul medicului de familie este cu atat mai important, complex si dificil, pentru ca, daca un medic specialist se poate concentra pe patologia in care e specializat (sa spunem cardiologie), medicul de familie trebuie sa fie abil sa deceleze intre multiplele patologii, simptome si semne clinice astfel incat sa indrepte pacientul catre specialitatea corecta si eficienta. 

Conform fisei postului, „medicul de familie este furnizorul de ingrijiri de sanatate care coordoneaza si integreaza serviciile medicale furnizate pacientilor de catre el insusi sau de catre alti furnizori de servicii de sanatate”

Regasiti aici toate detaliile cu privire la responsabilitatile medicului de familie 

Proximitatea – primul factor in comunicarea medic de familie-pacient

Conform datelor existente, in Romania sunt aproximativ 11.000 de medici de familie si 16.000 de asistenti medicali care lucreaza in cabinetele medicilor de familie. In Bucuresti, conform ultimelor date ale CNAS, sunt aproximativ 1.000 de cabinete medicale de familie in contract cu Casa de Asigurari. Conform INS (Instittutul National de Statistica), in ultimul an, aproape 50% din populatia Romania a apelat macar o data la medicul de familie sau un medic de medicina generala, beneficiind in medie de 3.7 consultatii.  

Alaturi de cardul national de sanatate pe care orice locuitor din Romania ar trebui sa il detina, medicul de familie este prima veriga sau ar trebui sa fie alegerea de prima intentie in rezolvarea problemelor medicale ale pacientilor. La nivel urban sau rural, medicii de familie, prin cabinetele acestora sunt cei mai apropiati de pacienti. 

In contextul complicat al comunicarii dintre furnizorii de servicii de sanatate (medici) si beneficiari (pacienti, asigurati, populatia generala), medicul de familie este cel care are cel mai important rol in educatia pacientului, in preventie si consiliere. Asa cum vedem si in filme, si nu inseamna ca ne raportam la o fantezie, ci chiar la o practica curenta si eficienta in sistemele medicale din alte state, medicul de familie este cel care ar trebui sa fie cel mai apropiat de familie si de membrii acestora. 

Si intr-o perspectiva mai generala, medicul de familie devine eficient doar atunci cand reprezinta veriga intre pacient si celelalte specialitati medicale. Altfel spus, la nivel institutional medical, toate specialitatile medicale ar trebui sa lucreze strans, conform unor protocoale de colaborare inter-disciplinara, indiferent de specialitate. 

Medicina de familie – asistenta medicala primara monetizata la pacient si la serviciu

Conform legii, medicul de familie primeste bani pentru fiecare pacient inscris pe lista acestuia si caruia este obligat a-i acorda serviciile mentionate mai sus. Astfel, conform datelor publicate de CNAS si valabile pentru 2018, valoarea unui punct “per capita” a medicilor de familie era de 5.8 lei  in timp ce valoarea unui punct “per serviciu” a medicilor de familie era de 2.8 lei in aceeasi perioada. Cu alte cuvinte, medicul de familie este platit la serviciul pprestat si la numarul de pacienti. Evolutiile si actualizarile acestor valori le puteti regasi aici.

Astfel, se poate spune ca pentru un medic de familie dintr-un oras mare, precum Bucuresti, a avea pe lista peste 1.000 de inscrisi, veniturile brute ale unui cabinet de medicina de familie pot parea consistente. Dar de mentionat este faptul ca aceste venituri reprezinta un buget brut, din care medicul de familie trebuie sa plateasca taxe si salariul cel putin unui asistent medical  angajat. 

Medicina de familie este singura specialitate din domeniul serviciilor de sanatate considerara privata, dar cu servicii medicale decontate prin CNAS. Astfel, printre provocarile medicilor de familie se numara nu doar supra-incarcarea pe care acestia o reclama cu privire la numarul de consultatii si de inscrisi pe listele de pacienti, dar si accesul la infrastructura medicala (echipamente si resurse umane), mai ales in zonele rurale si chiar la sistemul informatic national cu care acestia lucreaza zilnic in raport cu CNAS.  

Astfel, pe luna martie a acestui an, suma medie decontata de CNAS pentru un cabinet de medicina de familie din Bucuresti a fost de 14.000 lei, iar valoarea totala decontata de CNAS pentru cele 982 de cabinete de medicina de familie inscrise pe lista din luna martie a fost de 13.8 milioane lei. Lista completa a deconturilor lunare o puteti regasi aici 

Cu privire la acest lucru, in luna mai a acestui an, Guvernul a adoptat un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul “O comuna – o ambulanta” si incadrarea acestei schemei de ajutor de minimis in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman. 

Obiectivul acestui program guvernamental este imbunatatirea servicilor de sanatate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenta. Concret, se finanteaza achizitionarea de catre medicii de familie de ambulante pentru urgenta, dotarea acestora si acoperirea cheltuielilor de personal si curente cu acestea, pe cel putin un an de zile. 

Puteti citi aici detaliile cu privire la aceasta finantare. 

Exit mobile version