Pentru persoanele care doresc o experiență medicală mai satisfăcătoare, medicina narativă poate fi răspunsul. O ramură în creștere în domeniul asistenței medicale, această practică încurajează pacienții să spună povestea condiției lor de sănătate în așa fel încât medicii să poată trata mai amănunțit și mai eficient problema. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre medicina narativă, acesta este articolul potrivit pentru tine!
Medicina narativă – generalități
În medicina narativă, medicii încearcă să înțeleagă la un nivel mai profund toate experiențele și emoțiile care ar putea influența starea de sănătate a pacientului în orice direcție, atât pozitivă, cât și negativă. Prin expunerea experiențelor într-o manieră narativă, precum o poveste, imaginea de ansamblu este mult mai clară atunci când vine vorba de determinarea factorilor care pot determina o stare de sănătate sau o boală. De asemenea, medicina narativă oferă o altă perspectivă medicului cu privire la abordarea psihologică pe care o are pacientul cu privire la condiția sa de sănătate – în cazul unor probleme, este esențial un psihic puternic pentru a le depăși, mai ales dacă este vorba despre adaptarea la unele condiții de viață noi.
Nu în cele din urmă, medicina narativă oferă un mijloc puternic pentru înlăturarea „barierei” care se formează între statutul de pacient și cel de medic. Creatoarea originară a medicinei narative, dr. Rita Charon, profesor la Universitatea din Columbia, afirmă că medicina narativă este un mod holistic de a trata o boală, care privește mai departe de simptome și opțiuni de tratament. Astfel, se ia în considerare „totalitatea” pacientului, cuprinzând astfel și nevoile, credințele, valorile și psihicul acestuia.
Citește și: 8 sfaturi pentru a îmbunătății relația cu pacienții dificili
Medicina narativă – beneficii
Unul dintre principiile care stau la baza medicinei narative este acela de a primi povești din partea pacienților pentru a ajuta la construirea empatiei și a înțelegerii vizavi de aceștia. Astfel, beneficiul adus este îmbunătățirea și consolidarea calității compasiunii cadrului medical. Conform unui studiu efectuat în 2011, s-a demonstrat faptul că medicii care au un nivel de empatie mai ridicat față de pacienții lor, înregistrează un număr mai mare de rezultate pozitive și vindecări complete. Cele mai bune rezultate s-au obținut în cazul pacienților cu probleme diabetice, care aveau impedimente în menținerea unui nivel optim al glicemiei. De asemenea, rezultate pozitive au fost înregistrate și în cazul pacienților cu migrene severe.
Ce tip de întrebări poți adresa?
Atunci când vine vorba de întrebările pe care medicul le poate adresa pacientului pentru a încuraja tehnică narativă, cele mai comune sunt:
- Cum te simți în legătură cu problema ta de sănătate? Mai exact, cum te face să te simți?
- În ce direcție crezi că se îndreaptă starea ta de sănătate? Cum o vezi evoluând în viitor?
- Cum s-a schimbat viața ta în urma acestei probleme de sănătate?
Ideal este ca medicul să nu inducă un sentiment sau o stare de spirit pacientului, incluzând sentimentul respectiv în întrebare. În cazul în care pacientul pare că nu știe cum se simte sau nu-și găsește cuvintele, se pot sugera unele sentimente, dar se recomandă o înșiruire a unui număr par, astfel încât să fie și sentimente pozitive și sentimente negative aleatoare: fericit, supărat, entuziasmat, speriat etc..
Alte trucuri și informații utile
În funcție de personalitatea pacientului, unii dintre ei s-ar putea să nu se simtă pregătiți sau confortabil pentru a povesti verbal fiecare trăire sufletească. În aceste cazuri, medicul poate recomanda ținerea unui jurnal de medicină narativă. Această tehnică este folosită adesea și în psihologie – pacientul își scrie trăirile într-un moment de siguranță și relaxare maximă, iar medicul le poate studia ulterior și aprofunda.
De asemenea, o altă tehnică acceptată și realizată în medicina narativă este acompanierea pacientului. Unii pacienți au nevoie de prezența unui membru al familiei sau a unei persoane speciale pentru a se simți suficient de confortabil încât să împărtășească o poveste despre cum se simte. Indiferent de ceea ce trebuie să facă medicul, scopul acestuia este să îi inducă pacientului o stare de siguranță, astfel încât persoana respectivă să se simtă confortabil pentru a povesti orice.
Citește și: Cauzele care fac relatia medic-pacient deficitara
Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.