Medicina în România – de ce atrage tot mai mulți studenți?

Medicina în România – de ce atrage tot mai mulți studenți?

A urma Facultatea de Medicină în România este considerată una dintre cele mai bune opțiuni de studiu în cazul acestui domeniu, mai ales în ceea ce privește potențialii studenți din afara țării. Motivele sunt variate și depind în funcție de fiecare persoană. Indiferent de domeniul pe care vrei să îl urmezi în cazul medicinei – medicină generală, stomatologie, medicină veterinară, farmacie etc., în continuare vei afla de ce tot mai multe persoane își doresc să vină și să studieze medicina în România.

Multiple opțiuni – mai multe facultăți și mai multe orașe

România este una dintre țările care se poate lăuda cu sisteme de studii atât private, cât și publice, iar în ambele cazuri există facultăți destinate domeniului medical. Bineînțeles, costurile și procedurile de admitere sunt diferite, precum și specificațiile fiecărei instituții de învățământ, însă pentru viitorii studenți străini, posibilitatea de a alege dintre mai multe facultăți cu același specific este foarte importantă și benefică.

Un alt plus pe care îl are România este acela că Facultatea de Medicină există în mai multe orașe, majoritatea dintre ele fiind recunoscute la nivel internațional pentru diferite evenimente petrecute în orașele respective sau pentru adaosul lor cultural. În plus, este vorba de orașe care se află la distanțe semnificative unele față de celelalte, ceea ce ar putea ajuta în ceea ce privește proximitatea de țara de origine a studentului străin. Orașele din România care beneficiază de posibilitatea de a urma cursurile unei facultăți de medicină sunt București, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Târgu Mureș, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Craiova și Arad.

Costuri avantajoase față de alte țări – atât în ceea ce privește studiile, cât și traiul

 A urma o facultate de medicină implică anumite costuri, mai ridicate față de alte domenii, mai ales în cazul în care nu este vorba despre un loc la stat (costurile sunt suportate de statul român). De exemplu, în ceea ce privește Europa, România are unele dintre cele mai avantajoase costuri. Acestea variază între 4 500 și 7 000 Euro, foarte aproape de Bulgaria, unde costurile sunt între 7 000 și 8 000 Euro. Cele mai ridicate taxe sunt percepute în Spania, unde costul unei facultăți de medicină poate ajunge la 20 000 Euro sau în Marea Britanie, unde costurile pot ajunge și la 30 000 Euro. În același timp, În România, traiul este unul mai prietenos în ceea ce privește bugetul, cel puțin spre deosebire de Marea Britanie, unde chiria pentru o garsonieră poate ajunge lejer și la 700 Euro ( în România, chiria pentru o garsonieră poate varia între 100 și 350 Euro).

Citeste si: Cele mai bune Universitati de Medicina din lume – Top 10 la momentul actual

Admiterea este avantajoasă

Una dintre principalele probleme pe care o au studenții străini atunci când vor să plece în altă țară, este limba în care se predă la facultatea respectivă și dacă este necesar un examen de limba pentru a intra. O regulă comună pentru mai multe Universități din România este că studentul care aplică, indiferent de limba maternă, trebuie să stăpânească cel puțin una dintre limbile de circulație internațională (engleză, franceză) sau română. Acest lucru trebuie susținut și de un certificat recunoscut internațional de limbă.

Unele facultăți solicită examen de limbă cu un anumit nivel, de regulă B2, în timp ce alte facultăți organizează în cadrul incintei proprii un examen de limbă.  În ceea ce privește cunoștințele, unele au teste din domenii diferite – biologie sau chimie, în majoritatea cazurilor fiind vorba de teste grilă.

Ajutor financiar pentru studierea medicinei

Pentru a studia medicina în România, majoritatea facultăților pun la dispoziție 2 opțiuni de burse: bursele obținute pe bază de examen și bursele de merit. Studenții medicali din UE, SEE și Elveția pot primi bursă de la o facultate din România în cazul în care examenul de admitere este trecut cu brio și cu notă bună (unele universități medicale organizează examen de admitere, unele nu).

De asemenea, în fiecare an, guvernul român recunoaște studenții care ies în evidență printr-un succes academic. Recunoașterea este acordată studenților care depășesc o anumită medie obținută pe ultimul an universitar. Studenții obțin această bursă bazată pe merite după ce au petrecut cel puțin un an universitar la una dintre universitățile de profil.

Citește și: Ce trebuie sa stii despre desfasurarea concursului de admitere la medicina

Despre Autor

Clara Mironescu

Specialist in comunicare in functia de redactor online, cu o fire pozitiva si plina de viata, care adora sa se exprime in scris. Cele mai eficiente calitati dobandite in urma profesarii ca redactor online sunt cele de organizare eficienta a timpului si exersarea permanenta a imaginatiei si a creativitatii.

Facebook Comment