Recenziile studentilor plecati cu Erasmus continua.
In acest articol Ana Bunea, studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie “‘Carol Davila”, a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari.
1. In ce an universitar ai fost plecat/a? Pentru cat timp? In ce tara? De ce ai ales aceasta varianta?
Am fost plecata in anul 5, pentru un an intreg in Italia. Am ales Italia datorita limbii si a culturii acestei tari.
2. Cum a fost experienta per total : profesori, stagii, laboratoare, cursuri, prezenta, examene (structura, sistem de notare), colegi?
Per total a fost o experienta foarte frumoasa si utila, mai ales pentru dezvoltarea persoanala. Sistemul este destul de diferit fata de Romania. Studentii italieni au in fiecare zi cate 3 cursuri de la 8:30 la 14:00 si un numar mai mic de ore de practica. Pentru noi a fost diferit. Materiile din anul 5 din Romania in Italia se faceau in ani diferiti (4, 5 si 6), de aceea am avut cursurile decalate si, uneori, suprapuse. Pentru practica din spital am luat legatura cu sefii de catedra de la fiecare materie, care ne-au organizat stagiile in functie de numarul de ore pe care trebuia sa-l facem si de disponibilitatea fiecaruia. Examenele sunt toate orale, constand intr-o discutie libera cu profesorul, a fost destul de dificil sa invatam intr-o alta limba, dar pretentiile nu au fost exagerate. Avantajul in Italia este ca poti repeta un examen in cazul in care nu esti multumit de nota.
3. Poti face o paralela intre sistemul din Romania si cel din afara?
Avantajul in Italia este ca nu exista restante, examenele sunt programate in anumite zile, poti merge in oricare din zilele de examen si poti repeta examenul de cate ori vrei. Astfel studentii nu sunt presati sa invete o cantitate mare de materie intr-o perioada scurta de timp. Dezavantajul este ca nu exista oraganizarea pe grupe si nici asistenti universitari, accentul se pune mai mult pe teorie, iar pentru practica studentii trebuie sa mearga personal sa vorbeasca cu anumiti doctori.
4. Ai recomanda studentilor sa incerce? Ce ar trebui sa stie dinainte?
As recomanda oricarui student aceasta experienta. Ar trebui sa cunoasca limba cel putin la nivel conversational, sa-si ia cazare in centrul orasului si sa se inscrie in oraganizatiile Erasmus din orasul respectiv.
5. Ti-ai dori sa te intorci in tara respectiva si sa profesezi?
Da, mi-as dori pe viitor sa profesez in Italia, cel putin pentru un stagiu.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.