Site icon MEDIjobs

Medicii care vaccinează populația primesc 90 lei/oră. Care sunt tarifele pentru medicii de familie

medicii

Guvernul României a aprobat, recent, Ordonanța de Urgență care stabilește unele măsuri pentru recrutarea și plata cadrelor medicale implicate în campania de vaccinare cu serul anti-Covid-19. Ordonanța a fost aprobată la propunerea Ministerului Sănătății și a fost deja publicată în Monitorul Oficial, deci produce efecte. 

Potrivit actului normativ, în centrele de vaccinare cu serul împotriva coronavirusului, imunizarea este realizată de personalul medico-sanitar. O informare a Ministerului arată că va vaccina tot personalul „care își exercită profesia cu respectarea legislației în vigoare, dar și cu derogare”.

Fiecare centru de vaccinare are un medic coordonator, iar personalul medico-sanitar, dar și registratorii medicali (fie delegați, fie detașați), beneficiază de drepturile salariale stabilite de legislație (Legea nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice). Conducerea Ministerului Sănătății a subliniat că este important ca toți cei care vaccinează pacienții să fie plătiți corect. 

Citește și Peste 150.000 de angajați din sănătate au fost imunizați cu serul Pfizer BioNTech. Ce reacții adverse au avut

Campania de vaccinare este de departe cea mai mare provocare a României pentru următoarele luni. Trebuie să ne asigurăm că toți cei care participă vor fi motivați și remunerați corect și transparent, pentru serviciile pe care le prestează. Nu vorbim despre un bonus, vorbim despre plată pentru muncă și responsabilitate suplimentară. Ne bazăm pe medicii de familie să îi informeze, să îi programeze și să îi monitorizeze pe pacienți, mai ales pe cei care întâmpină dificultăți în acest proces. Cea mai bună informație despre vaccin o iei de la medicul tău”, a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit unei informări transmise de Minister.

Pentru toată munca prestată în centrele de vaccinare din țară, atât cadrele medicale, cât și registratorii medicali, vor fi plătiți pentru timpul efectiv lucrat. Excepție de la acest tip de remunerare face personalul delegat sau cel detașat. 

Tariful orar diferențiat, plătit în baza unui contract de prestări servicii, este alocat după cum urmează:

– 90 lei/oră pentru medici

– 45 lei/oră pentru asistenți medicali

– 20 lei/oră pentru registratori medicali

De asemenea, este prevăzut și un model de tarif pentru medicii de familie implicați în campania de vaccinare. Pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii, (care au contract cu casele de asigurări de sănătate pentru informare, programare la vaccinare, montorizare și raportare a reacțiilor adverse a pacienților) ei primesc un tarif pe serviciu după următorul model: 

– pentru primii 50% din numărul total al pacienților înscriși pe lista proprie, eligibili la vaccinare: 30 lei /serviciu

– peste pragul de 50,001 % din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile pentru vaccinare: 50 lei/serviciu

–  peste pragul de 60,001 % din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

Citește și Comisia Europeană a avizat un alt vaccin anti-COVID-19, iar primele doze au ajuns în România

De menționat este că toate sumele menționate anterior sunt sume brute.

Din bugetul Ministerului Sănătății sunt asigurate toate fondurile necesare pentru activitatea de vaccinare împotriva virusului Sars-COV2.

La acest moment, la nivel național sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete. Capacitatea zilnică de vaccinare este de 18.240 de persoane (atât cu prima doză, cât și cu rapel). 

Mai sunt organizate, suplimentar, alte centre de vaccinare, însă în Cadrul Ministerului Apărării Naționale și în cadrul Ministerului de Interne. Însă, aici va fi asigurată vaccinarea pentru angajații din rețeaua proprie, așa cum este precizat în etapa a doua din Strategie. 

Sunt 60 de centre cu 84 de puncte de vaccinare – la Ministerul Apărării și 39 de centre, cu 54 de puncte de vaccinare – la Ministerul de Interne.

În București, sunt deschise populației pentru programare 7 centre de vaccinare, care au disponibile 25 de cabinete. Aceste centre au o capacitate zilnică de vaccinare a 1.500 de persoane (atât cu prima doză, cât și cu rapel).  

În perioada 15 ianuarie – 17 ianuarie, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare (115.954 adulți peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecțiuni cronice și 46.510 angajați din domenii esențiale), informează Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Dintre aceste persoane, peste 13.000 s-au înscris prin intermediul medicilor. 

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Exit mobile version