Profesia de medic presupune multă muncă și dedicare, iar toate acestea vin cu dorința de perfecționare profesională. Un medic trebuie să studieze continuu și să fie la curent cu noile proceduri și descoperiri în domeniu, dar e important să aibă și un loc de muncă unde să se simtă bine și să poată evolua. De aceea, dacă îți cauți o slujbă la un alt spital sau la o altă clinică și vei merge curând la interviul de angajare, trebuie să fii bine pregătit.
Iată câteva dintre cele mai importante și delicate întrebări care ar putea să-ți fie puse în cadrul interviului și ce ar fi indicat să răspunzi.
Citeste si 5 întrebări pe care medicii trebuie să le pună în timpul unui interviu de angajare
De ce ai ales profesia de medic?
Este normal ca noul tău angajator să știe ce motivație ai, de ce ai ales această meserie. Astfel, ai ocazia să vorbești despre dedicarea ta, despre dorința de a face bine oamenilor, de a-i ajuta atunci când sunt în suferință.
De ce ai ales această specializare?
Și de data aceasta ai ocazia să discuți despre pasiunea ta pentru domeniul în care te-ai specializat. Un medic ginecolog își dorește să aducă viață pe lume și să le ajute pe femei să devină mame. Un oncolog vrea să redea speranță chiar și celor mai grav bolnavi pacienți, iar pentru un pediatru nu poate exista nimic mai frumos pe lume ca zâmbetul de mulțumire al unui copil pe care l-a vindecat.
Ce experiență profesională ai?
Iată o întrebare care apare la interviurile de angajare din orice domeniu de activitate, dar este cu atât mai importantă în medicină. Trebuie să prezinți în detaliu studiile și calificările tale, inclusiv toate cursurile medicale pe care le-ai făcut, în țară sau în străinătate. Desigur, aici intră și acțiunile de voluntariat, dacă au existat în timpul facultății. Poți aminti și despre cărțile de specialitate pe care le-ai studiat și care te-au format ca medic, despre specialiști de renume mondial care sunt un model pentru tine.
Ce abilități deosebite ai ca medic?
Fiecare medic are propriul stil de a aborda un pacient și o anumită problemă medicală. Contează foarte mult și modul în care poți să comunici cu pacientul – cu tact și răbdare – ca să afli întregul său istoric medical și afecțiunile asociate, care ar putea reprezenta contraindicații pentru anumite tratamente. Atenția la detalii și abordarea holistică sunt esențiale.
La fel de important este să spui că nu te grăbești să pui un diagnostic înainte de a recomanda pacientului să facă diferite analize sau investigații suplimentare. Un tratament greșit, prescris în grabă, în urma unei simple consultații, poate fi fatal.
De ce îți dorești să lucrezi în acel spital?
Acum ai posibilitatea să spui cât de mult apreciezi spitalul sau clinica unde ai aplicat, că urmărești de mai mult timp activitatea medicilor de acolo și ți-ai dat seama că împărtășiți aceleași valori profesionale și dedicarea față de pacient.
Citeste si Interviul de angajare intr-o institutie medicala – 3 reguli esentiale
Ce planuri ai pentru viitor?
Este momentul să povestești fără ezitare despre cum vezi tu viitorul acestei profesii și cum ai vrea să lucrezi peste câțiva ani, când dotările din spitale vor fi mult mai bune și noile tehnologii vor face posibile tratamente care sunt acum inaccesibile pentru mulți pacienți sau care încă nu există. Va fi o conversație foarte interesantă, mai ales dacă vei vorbi despre cum vezi tu viitorul întregii bresle de medici, nu doar pe al tău.
Cum reacționezi în fața unui caz urgent?
Este o întrebare foarte delicată, dar dacă o vei avea în vedere, vei avea și răspunsul pregătit. În funcție de specialitatea medicală pe care o ai, vei prezenta procedurile pe care te gândești să le aplici pentru a salva viața pacientului sau – dacă nu este cazul -pentru a-i ușura cât mai mult suferința, cât mai repede posibil.
Nu uita să aduci în discuție și modul în care vei acționa din punct de vedere uman – cum vei discuta cu pacientul ca să-l ajuți se calmeze, să nu intre în panică, și cum vei ține la distanță rudele agitate, prea insistente. Toate aceste abilități sunt la fel de importante ca priceperea și experiența ta medicală, pentru că dacă vei aborda corect un caz dificil, atunci vei putea să faci toate investigațiile necesare și să începi rapid tratamentul.
Iată doar câteva dintre întrebările la care va trebui să răspunzi în cadrul unui interviu de angajare. Dacă te vei gândi din timp la toate acestea și chiar la altele și vei avea răspunsurile pregătite, vei obține cu siguranță postul pe care ți-l dorești. Nu uita însă un aspect foarte important: să rămâi spontan și să fii un partener de discuție cât mai relaxat și mai plăcut.
Citeste si Ghidul interviului de angajare pentru medici specialisti
Sunt jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă, îmi place să scriu în special articole despre știință, tehnologie, sănătate. Sunt pasionată și de istorie, literatură și psihologie.