Cum vor funcționa cabinetele stomatologice din 15 mai? Care sunt regulile propuse pentru medici

Cum vor funcționa cabinetele stomatologice din 15 mai? Care sunt regulile propuse pentru medici

Institutul Național de Sănătate Publică a postat, zilele trecute, în transparență decizională, propunerea cu setul de măsuri de relaxare care ar putea fi aplicate după ridicarea stării de urgență, adică din 15 mai. Documentul cuprinde reguli pentru cabinetele stomatologice, pentru spitalele non-Covid, pentru școli, biserici și frizerii. 

Reguli pentru activitatea din cabinetele stomatologice

De menționat este că documentul arată că pacienții cu viroze respiratorii, cei aflați în izolare sau carantină sau chiar pacienții confirmați cu noul coronavirus pot fi tratați doar în cabinetele stomatologice desemnate.

Măsuri generale pentru cabinete stomatologice

– Evitarea pe cât posibil a contactului (nu strângeți mâna, mențineți o distanță de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuții etc.);

– În afara manoperelor de tratament, este recomandată evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;

– Trebuie permis accesul în camera de tratament doar pacientului, cu excepția situațiilor speciale (copii, persoane dependente etc.). În acest caz,  se va limita accesul la o singură persoană însoțitoare;

– Nu se va permite staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea și / sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc.;

– La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);

– Personalul trebuie să dezinfecteze regulat mânerele ușilor, ale sălii de așteptare, recepției;

– Dezinfecția toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient;

– Este recomandată plata cu cardul și dezinfecția aparatului POS.

Citește și Sfaturi eficiente pentru a actiona in situatii de criza

Cum recomandă INSP să fie organizat accesul la tratament: 

– Pacienții pot fi primiți doar cu programare telefonică sau online. 

– În momentul în care pacientul vrea să fie programat la o consultație, va fi întrebat de medic sau de personalul care l-a preluat: dacă are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri de gât, dificultăți de respirație sau febră mai mare de 37 de grade; dacă are membri ai familiei cu simptome, dacă are 65 de ani sau mai mult, dacă suferă de o patologie cronică sau altă afecțiune care îi reduce imunitatea; dacă este sănătos și se simte, în prezent, sănătos?

– Pacienții cu risc crescut (cei cu vârste peste 65 de ani sau care au o boală cronică) vor fi programați la începutul programului de lucru

– Programarea pacienților care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârșitul programului de lucru

– Personalul medical va lua temperatura pacienților care vin în cabinet și le va solicita să își  dezinfecteze mâinile

– Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obține acordul informat al pacientului.

Care sunt tipurile de proceduri care pot fi efectuate în cabinetele stomatologice:

– Proceduri fără generare de aerosoli: consultație, extracție simplă, sutură, incizie și drenaj abces, obturație provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menținere;

– Proceduri generatoare de aerosoli: utilizarea pieselor de mână rotative (în special turbina), a spray-ului apă-aer, a aparaturii ultrasonice, a dispozitivelor cu jet de particule. Înaintea unei proceduri generatoare de aerosoli, pacientul va clăti în prealabil gura timp de 1 minut cu soluție 1% peroxid de hidrogen (prin diluarea unei soluții de H2O2 3% cu apă).

La nivel de echipament de protecție, INSP propune ca personalul să utilizeze mască chirurgicală, vizieră și mănuși. Pentru procedurile generatoare de aerosoli va fi folosită masca tip FFP2/3 sau echivalentul acesteia.  

Citește și Importanța leadershipului și a unei bune comunicări în timpul pandemiei COVID-19 în sistemul medical

Cum se procedează după fiecare pacient:

– Camera de tratament trebuie aerisită

– Suprafețele trebuie dezinfectate cu dezinfectant de suprafață;

– Dacă există o contaminare vizibilă pe suprafețe, se va îndepărta mai întâi cu o cârpă umezită cu apă și săpun;

– Dezinfecția cu alcool 80 % a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald. Dacă există o contaminare vizibilă pe dispozitive, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată cu o cârpă umedă (cu apă) sau cu o cârpă de unică folosință, apă și săpun. 

– Pentru un dispozitiv medical (sau părți ale acestuia) care nu este rezistent la alcool se folosesc șervețele de curățare și dezinfectare pentru suprafețe sensibile;

– Este de preferat utilizarea unor materiale de curățare de unică folosință, cât mai mult posibil;

– Dezinfectarea aspiratorului și a scuipătoarei;

– Dezinfectarea completă a unitului stomatologic cu dezinfectant cu efect virucid, prin pulverizare;

– Sterilizarea completă a pieselor înainte de reutilizare (autoclav) sau utilizare de piese de unică folosință;

– Schimbarea măștii, mănușilor, curățarea și dezinfectarea vizierei;

– Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfecția cu soluție hidroalcoolică înainte de a pune altă pereche de mănuși.

Citește și COVID-19 | Pandemii care au afectat omenirea, de-a lungul timpului: ce rol ocupă COVID-19 în istorie?

INSP a transmis și o listă de organizare a activității în spitalele și clinicile non-COVID

Pacienții care se prezintă la spital vor fi tratați, în măsura în care este posibil, în sistem ambulatoriu, și apoi vor fi îndrumați să continue tratamentul la domiciliu. 

Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în Romania, toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecției la toate procedurile medicale efectuate, conform ghid INSP”, arată documentul.

Toate persoanele care vin la spital vor fi supuse triajului. În funcție de simptomele pe care acestea le prezintă, tot ce presupune cazuri suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu noul coronavirus. 

Pacienții suspecți vor purta obligatoriu mască și, ulterior, ei vor fi preluați de la triaj și conduși în zona tampon de personal pe un circuit separat față de restul bolnavilor. Pot fi internați și câte doi pacienți în salon, însă cu respectarea unei distanțe de minim 2 metri între aceștia.

Pacienții trebuie să poarte mască pe toată perioada internării lor în zona tampon. De asemenea, și personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (cu halat de unică folosință peste uniforma de spital, mănuși, boneta și mască).

Ulterior, se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea și transportul analizelor pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la laborator, împreună cu Formularul de însoțire probe recoltate.

În cazul pacienților internați în zona tampon confirmați cu virusul Covid-19, medicul curant sau de gardă sună la 112 și bolnavul  va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat îngrijirii pacienților infectați cu noul coronavirus. Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.

Celelalte persoane care s-au prezentat la spital și care, în urma triajului, nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secțiile aferente patologiei lor, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între pacienți.

Fiecare unitate sanitară cu paturi are obligația de a-și revizui circuitele funcționale și procedurile de lucru conformitate cu principiile generale prezentate mai sus. Documentul este supus în transparență decizională, deci mai poate suferi modificări. Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de email [email protected].

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment