Site icon MEDIjobs

Maria Cuţarida – Crătunescu, prima femeie medic din România

Maria Cuţarida

Maria Cuţarida Crătunescu a dat dovadă de curaj, inteligență și stoicism într-o perioadă în care femeile erau departe de a avea șanse egale la educație cu bărbații.

Deși a avut un parcurs dificil și s-a confruntat cu o serie de piedici, ea și-a îndeplinit visul și a devenit, în 1884, prima femeie medic și prima femeie cu titlul de doctor în medicină din România.

Născută la 10 februarie 1857, la Călărași, într-o familie modestă, Maria Cuţarida – Crătunescu nu a fost doar prima femeie medic din România, ci și o feministă convinsă. Tot ea a fost fost cea care a organizat prima creșă de la noi din țară.

Vă prezentăm povestea unei persoane care a învins prejudecățile vremii și care a fost o deschizătoare de drumuri pentru emanciparea femeilor din ţara noastră, în domeniul medicinei.

Citește și: Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din Romania

Studiile, puse în pericol de situația materială

Maria Cuţarida s-a născut într-o familie modestă, cu posibilităţi materiale reduse. După ce a urmat cursurile în România, a dat bacalaureatul în Elveţia, la Zurich, unde se şi înscrie la facultatea de medicină. Este de menționat că, la acea vreme, încă mai existau ţări europene care interziceau accesul femeilor la facultăţile de medicină. Acolo, deşi rezultatele obţinute erau foarte bune, continuarea studiilor îi era pusă în pericol de situația materială dificilă cu care se confrunta familia în ţară. Din acest motiv este nevoită să adreseze Camerei Deputaţilor o petiţie prin care solicită o bursă pentru a-şi putea continua studiile, bursă ce i-a fost aprobată. 

În 1879, părăseşte Elveţia, plecând în Franţa unde îşi continuă studiile la facultate de medicină din Montpellier. Atunci, în Franța, existau la acea vreme doar 17 fete care studiau medicina, iar una dintre ele era Maria Cuţarida.

Ea se face remarcată prin activitatea intensă de cercetare, iar la 12 iulie 1880 a absolvit cu nota maximă, primul examen de doctorat în medicină.

Citește și: Femei din medicina | 5 sfaturi eficiente

Prima femeie-doctor, respinsă în țară pentru postul de medic

După revenirea în țară, Maria Cuțarida a deschis o clinică particulară. Considerând, însă, importantă practica în spital, în 1884, a solicitat un post de medic secundar la serviciul de „boli ale femeilor” în cadrul Spitalului Brâncovenesc. Potrivit istoricilor, a ales să studieze ginecologia și din prisma faptului că o femeie doctor cu această specialitate ar fi putut fi acceptată mai ușor în România. Cererea i‑a fost însă respinsă din motive necunoscute și i s-a oferit în schimb un post de profesoară de igienă. 

Oferă consultaţii gratuite 

Un an mai târziu, în 1885 reuşeşte să ocupe un post de medic secundar la Spitalul „Filantropia” din Bucureşti, unde dă consultaţii gratuite. Deşi s-a pregătit pentru un concurs în vederea obţinerii gradului de medic primar ginecolog al secţiei de consultaţii gratuite, Maria Cuțarida nu l-a promovat şi şi-a continuat activitatea la Maternitatea Filantropia.

În 1886, devine şeful catedrei de igienă la Azilul „Elena Doamna”. Maria Cuțarida a aşteptat mai mulţi ani concursul pentru ocuparea postului de medic primar. Însă, în 1894, Eforia Spitalelor (forul administrativ al spitalelor din Bucureşti) modifică profilul secţiei unde lucra Maria Cuțarida din ginecologie în chirurgie ginecologică, schimbând şi programa concursului. Cuțarida a înaintat un protest în care acuza Eforia de intenţia de a desfiinţa secţia de ginecologie. Protestul a rămas fără rezultat, iar Maria Cuțarida decide să demisioneze, încheindu-şi astfel activitatea spitalicească şi începând-o pe cea în domeniul asistenţei medico-sociale a mamei şi a copilului.

Citește și: 4 femei din domeniul medical, care au schimbat lumea!

A înfiinţat prima creşă din ţară

La începutul anului 1895, Maria Cuțarida începe să lucreze ca medic la Fabrica de tutun din Bucureşti, asigurând asistenţa medicală muncitoarelor din întreprindere. Aici înființează, în 1899, prima creşă de fabrică din România. Ulterior, în 1897, iniţiază înfiinţarea societăţii „Leagănul”, care urma să funcţioneze cu o creşă şi un cămin de zi pentru copiii muncitorilor. Însă din cauza unor conflicte cu preşedinta societăţii, Ecaterina Cantacuzino, părăseşte societatea înainte de înfiinţarea creşei şi în semn de protest, la 16 octombrie 1897, pune bazele unei societăţi pentru îngrijirea copiilor Societatea „Materna”.

În această calitate, dar şi ca vicepreşedintă a societăţii „Cultura şi ajutorul femeii”, Maria Cuţarida se dedică nu numai creşterii copiilor proprii, după moartea prematură a soţului, ci şi îngrijirii copiilor nevoiaşi.

Primele femei în medicina românească

Cea de-a doua femeie care a urmat cursuri de medicină, de data aceasta la Facultatea de Medicină din Bucureşti, a fost Olga Secară Tulbure. Ea şi-a început studiile în 1880, când Maria Cuțarida era în anul al III-lea la Facultatea de Medicină din Zurich. Olga Secară Tulbure şi-a terminat însă studiile mai târziu, din cauza unor probleme de sănătate şi pentru că redactarea tezei de doctorat a durat mai mulţi ani. 

Astfel, cea de-a doua femeie medic din România este considerată Hermina Walch Kaminski care, deşi s-a înscris mai târziu la facultatea din Bucureşti (1883), a profesat medicina înaintea Olgăi Secară, începând cu anul 1887.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Sursă foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stamps_of_Romania,_2007-012.jpg

Exit mobile version