Maria Colomei este stundentă în anul al doilea la Universitatea „Titu Maiorescu“, Facultatea de Medicină Generală, singura facultate de medicină particulară din România. A terminat Liceul Teoretic „I.C.Vissarion“ Titu, profilul uman, filologie, iar începând din clasa a 10-a a început pregătirile pentru admiterea la facultate. Singurul om care a inspirat-o, motivat-o și și-a pus amprenta asupra ei a fost tatăl acesteia, care lucrează în urgență (la UPU) de 12 ani.
1. Ai știut dintotdeauna că vrei să urmezi medicina sau când ai conștientizat acest lucru?
Mi-am dat seama că sunt atrasă de medicină prin clasa a 10-a, la vârsta de 16 ani, atunci când am descoperit frumusețea biologiei, dar și impactul pozitiv pe care l-a avut vizita mea într-o unitate de primiri urgențe.
2. Ce te-a făcut să urmezi această facultate?
Dorința de a mă implica activ în actul terapeutic care ar putea fi de folos oamenilor.
3. Ce anume te motivează să continui?
Motivația principală este dorința de cunoaștere și de implicare în evoluția științifică de diagnostic și tratament a diverselor patologii.
4. Cum s-a schimbat percepția ta despre studiu după primul an de facultate? Ce ti s-a părut greu, sau diferit față de liceu?
Facultatea de medicină este un stil de viață, trebuie să fii organizat, autodidact, motivat și să îți dorești să înveți permanent. Viața de student implică și să treci într-o altă etapă existențială a dezvoltării – trecerea bruscă de la perioada de adolescență din liceu, la cea de adult.
5. Ai o idee acum despre ce specialitate ți-ai dori să urmezi la rezidențiat și de ce ai alege această specialitate?
Nu pot vorbi momentan despre acest lucru. Pentru a mă decide, trebuie să mai parcurg anumite etape importante în dezvoltarea mea, ca viitor medic. Viața trebuie trăită „on air“ și nu în reluare.
6. Din ce observi în stagiile de practică, din modul de practicare a medicinei în spitale, ce ai schimba?
Aș schimba modul de interacțiune dintre profesor și student printr-o abordare modernă a modului de predare.
Citește și: INTERVIU | Dr. Ioana Dinu, Medic Rezident Dermatovenerologie
7. Cum este relația de comunicare cu profesorii tăi de la facultate? Ce ai dori să se îmbunătățească și ce apreciezi cel mai mult?
Profesorii au un rol major, pentru că prin intermediul lor, te poți definitiva ca viitor medic, iar viziunea lor se răsfrânge, în mod direct, asupra ta ca student. Nu pot spune că există lucruri pe care le apreciez mai mult, iar pe altele mai puțin.
8. Cum arată o zi din viața ta de student?
Niciodată nu duci lipsă de suspans, timpul liber este limitat și întotdeauna există dorința de a termina de studiat cursurile și lucrările practice predate anterior.
9. Ce ţi s-a părut cel mai greu când ai interacţionat prima dată cu pacienţii?
Atunci când am interacționat pentru prima dată cu pacienții a fost pe parcursul practicii de vară. Am realizat că acela este momentul culminant al carierei de medic. Trebuie să fii pregătit pentru a acționa în orice moment și pentru a avea un răspuns la orice întrebare. Cu alte cuvinte, fiecare pacient este un examen.
10. Ce părere ai despre sistemul medical din România?
Sistemul medical din România trebuie îmbunătățit urgent, trebuie eliminată corupția și trebuie îmbunătățită relația medic-pacient.
11. Ce ai schimba? Care crezi că sunt cele mai mari probleme?
Din punctul meu de vedere, aș schimba modul de abordare a relației medic-pacient, aș implementa cele mai moderne proceduri de tratament și aș controla mai eficient infecțiile nosocomiale.
12. Ce sfat le-ai da studenților din anul I pentru a se adapta cât mai rapid?
Să învețe constant și să nu uite scopul pentru care au ales acest drum, astfel își vor găsi permanent motivația
Citește și: INTERVIU | Dr. Sabina Filip, Medic Rezident Radiologie si Imagistica medicala
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.