Orele suplimentare pot fi benefice atat pentru angajati, cat si pentru companii. Ofera companiei posibilitatea de a acoperi necesarul de productie si modificarile cererii fara a angaja mai mult personal si ofera angajatilor venituri suplimentare necesare pentru un trai mai bun.
Cu toate acestea, orele suplimentare au si numeroase dezavantaje. In timp ce multi angajati vor accepta cu placere cat mai multe ore suplimentare disponibile, exista dovezi stiintifice care au demonstrat ca prea multe ore suplimentare lucrate pot duce la numeroase probleme de sanatate fizica si psihica, de aceea Codul Muncii impune reguli clare in ceea ce priveste programul de munca.
Cate ore pot lucra angajatii?
Programul de munca, conform Codului Muncii, reprezinta orice perioada in care angajatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Potrivit Codului Muncii, angajatii cu norma intreaga au un program de 8 ore pe zi, 40 de ore pe saptamana, iar acestia pot lucra peste programul stabilit nu mai mult de 48 de ore pe saptamana.
Exista cazuri in care se pot prelungi aceste ore suplimentare, de exemplu in caz de forta majora sau in situatii de urgenta, la cererea angajatului sau daca angajatul si angajatorul stabilesc de comun acord acest lucru. Insa, si in aceste cazuri, media orelor lucrate, cumulate intr-o perioada stabilita, nu mai mare de 12 luni, nu trebuie sa depaseasca maximul admis de 48 de ore pe saptamana.
Cei care sunt angajati part-time pot lucra cel mult 30 de ore pe saptamana si nu le este permis sa faca ore suplimentare, decat in caz de forta majora sau daca este urgent. Cu toate acestea, angajatii cu varsta de pana la 18 ani nu pot presta ore suplimentare, ei pot lucra maximum 6 ore pe zi.
Exista cazuri in care anumiti angajati au un program individual de munca, personalizat, stabilit cu acordul sau la cererea acestora. De pilda angajatele insarcinate, care au dreptul sa aiba un program flexibil, in care isi poate alege orele de venire si de plecare, insa cu respectarea timpului de munca zilnic.
Citeste si: 5 trucuri pentru a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională
Care este recompensa pentru orele suplimentare?
In Codul Muncii se precizeaza ca exista doua modalitati prin care angajatorul poate rasplati angajatul pentru orele suplimentare lucrate:
- Ore libere oferite angajatului in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea orelor suplimentare. Angajatorul are posibilitatea de a oferi angajatului zile libere platite, din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmtoarele 12 luni.
- In cazul in care nu pot fi oferite aceste ore libere pentru recompensarea angajatului care a lucrat ore suplimentare, acestuia i se poate oferi un spor la salariu, corespunzator duratei lucrate suplimentar. Acest spor va fi primit de catre angajat luna urmatoare si se poate negocia, insa nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In sectorul bugetar, angajatii care ocupa functii de executie sau de conducere vor fi recompensati numai cu ore libere pentru munca suplimentara. Cu toate acestea, sunt cateva categorii de angajati din acest sector care, daca nu li se pot oferi aceste zile libere, vor primi un spor la salariu de cel putin 75% din salariul de baza, acestia sunt:
- Angajatii care desfasoara activitati in domeniul ordinii si sigurantei publice;
- Cei care se asigura de respectarea regimului de frontiera de stat;
- Cei care intervin in situatii de urgenta;
- Cei care gestioneaza probleme legate de documentele de identitate si pasapoarte simple;
- Cei cu statut special din sistemul administratiei de penitenciare.
Cum se calculeaza pauzele?
Conform Codului Muncii, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, angajatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In acest sens, tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute pe zi, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Insa exista si o exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
In Codul Muncii se mentioneaza ca repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, acestea fiind in mod obisnuit sambata si duminica. Insa, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Citeste: Medic rezident | cum să “supraviețuiești” turelor de noapte
Consecintele nerespectarii regulilor de catre angajator
Conform Codului Muncii, orele suplimentare sunt efectuate doar cu acordul angajatului si, in special, la cererea angajatorului, atunci cand volumul de munca este prea mare, iar angajatii nu pot termina task-urile in cele 8 ore pe zi. In aceste conditii angajatul poate refuza efectuarea orelor suplimentare.
Insa, in cazurile de forta majora sau de urgenta, angajatul nu poate refuza sa lucreze suplimentar, iar angajatorul va trebui sa-l recompenseze conform Codului Muncii.
In cazurile in care angajatorul isi obliga angajatii sa lucreze peste program fara acordul lor, daca nu le plateste orele suplimentare prin ore libere sau sporuri prevazute de lege, acesta va fi amendat.
Iata sase efecte negative cauzate de munca in exces:
Probleme sporite de sanatate – Munca suplimentara ar putea provoca riscuri crescute precum hipertensiune arteriala, probleme de sanatate mintala, probleme cu spatele etc.
Cercetatorii de la Columbia Medical Center au asociat munca suplimentara cu fumatul, ambele avand consecinte grave asupra omului. Un alt studiu realizat de cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra a evidentiat riscul crescut de probleme cardiace in randul acelor angajati care lucreaza ore suplimentare in exces.
Rezultatele unui studiu publicat in PLoS ONE in ianuarie 2012 sugereaza ca persoanele care lucreaza in mod regulat mai mult de 11 ore pe zi isi dubleaza sansele de depresie majora in comparatie cu angajatii care lucreaza de obicei aproximativ opt ore pe zi.
Riscuri de siguranta – Orele de munca prelungite ar putea afecta performanta, reducand abilitatile de atentie. Pot aparea mai multe erori in cazul angajatilor de la unitatile medicale si se pot cauza accidente atunci cand soferii companiilor se confrunta cu oboseala.
Aceste probleme de siguranta sunt cauzate de oboseala accentuata a angajatului care lucreaza multe ore pe zi. Un studiu german arata ca medicii care au lucrat peste 48 de ore pe saptamana au de cinci ori mai multe sanse sa aiba un accident de conducere sau esec la locul de munca.
Productivitatea scazuta – Productivitatea angajatilor incepe sa scada dramatic dupa 50 de ore lucrate pe saptamana. Programul de lucru prelungit poate fi complet neproductiv. Un studiu al Universitatii Stanford a descoperit ca o persoana care lucreaza 70 de ore pe saptamana nu produce mai mult decat cineva care lucreaza 48 de ore pe saptamana. De asemenea, privarea de somn contribuie la scaderea productivitatii.
Datele studiilor realizate in 18 industrii producatoare arata ca pentru majoritatea acestora, productivitatea (masurata ca productie pe ora) scade atunci cand sunt lucrate ore suplimentare. In medie, o crestere de 10% a orelor suplimentare are ca rezultat o scadere a productivitatii cu 2,4%.
In cele din urma, companiile au de suferit din cauza aceasta, atunci cand angajatii obositi si frustrati isi dau demisia. Acestia nu mai pot face fata orelor suplimentare si vor incepe sa caute alte locuri de munca. Acest lucru se intampla adesea atunci cand lucratorii nu sunt platiti suficient pentru orele suplimentare sau se confrunta cu probleme de sanatate.
Probleme morale – Firmele in care multi angajati lucreaza ore suplimentare au mai multe probleme morale la locul de munca decat companiile care respecta programul normal. Problemele de sanatate si oboseala cumulate in urma orelor suplimentare pot declansa numeroase probleme morale, care contribuie la absenteism, productivitate scazuta si rate scazute ale cifrei de afaceri.
Probleme cu viata de familie – Relatiile cu familia pot fi deteriorate chiar si pentru lucratorii care isi iubesc locul de munca si doresc sa lucreze ore suplimentare. Atunci cand petrec atat de mult timp la serviciu, ofera prea putina atentie relatiei cu sotii, partenerii sau copiii acasa. Orele suplimentare care duc la aparitia problemelor de sanatate pot provoca, de asemenea, neintelegeri in cadrul familiei.
Un studiu realizat de Universitatea Cornell arata ca aproximativ 10% dintre angajatii care lucreaza 50 pana la 60 de ore pe saptamana raporteaza conflicte severe in relatia munca-familie. Acest numar sare la 30% pentru cei care lucreaza mai mult de 60 de ore pe saptamana. Rata divortului creste, de asemenea, odata cu cresterea orelor de munca saptamanale.
Solutii
Desi exista in mod clar o multitudine de probleme asociate ratelor crescute de ore suplimentare ale angajatilor, exista o varietate de modalitati de a atenua efectele negative ale muncii suplimentare. Solutiile adecvate pentru gestionarea orelor suplimentare pot varia in functie de industrie, dimensiunea companiei, mediul de munca si multi alti factori. Este esential ca politicile orelor suplimentare sa fie evaluate in mod regulat atat de angajator, cat si de angajat, pentru a determina eficacitatea acestora.
- Gestionarea orelor suplimentare
Pentru a gestiona in mod corespunzator costurile directe si indirecte asociate cu orele suplimentare lucrate, angajatorii ar trebui sa faca urmatoarele:
• Reduceti absentele neprogramate abordand cauza principala a acestora.
• Asigurati-va ca nivelurile de personal sunt adecvate si ca acestea raspund la diferite solicitari pe parcursul zilei, saptamanii, lunii si anului.
• Examinati politicile si procedurile pentru a va asigura ca nu incurajeaza efectuarea de ore suplimentare.
• Luati masuri pentru cresterea productivitatii in timpul saptamanii.
- Alegerea nivelului corespunzator de ore suplimentare
Nivelul corespunzator de ore suplimentare pentru o anumita industrie depinde de o serie de factori, inclusiv daca angajatilor trebuie sa li se plateasca o prima suplimentara, costuri de instruire si recrutare, probleme de siguranta si de calitate si costul pachetului de beneficii.
Adesea, este inevitabil ca angajatorii sa nu aiba angajati care lucreaza ore suplimentare. Uneori, angajatii au sansa de a obtine venituri suplimentare si ar putea chiar sa creeze un mediu de munca sanatos.
Problemele apar odata cu lucratul orelor suplimentare in mod excesiv, care duc la efecte negative, de aceea, atat angajatii, cat si angajatorii trebuie sa tina cont de toate consecintele si sa gestioneze cat mai bine programul de lucru.
Citeste si: Burnout-ul – cauze, manifestare și tratament
Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).