Începând cu data de 20 iulie, au intrat în vigoare prevederile legislative ce obligă angajatorii din sistemul public și din cel privat, să le solicite salariaților care intră în contact cu copii sau cu persoane vulnerabile un certificat care face dovada că aceștia nu sunt înscriși în registrul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Din această categorie fac parte profesorii, dar și cadrele medicale, angajații din sistemul de sănătate.
Este vorba despre prevederi incluse într-un act normativ cu un nume relativ lung: Legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.
„Instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori care presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligaţia de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi, prezentarea certificatului de integritate”, se arată în legea intrată în vigoare.
Acest certificat de integritate corporală este valabil vreme de 6 luni de la data eliberării.
Concret, acest Registru reprezintă, potrivit legii menționate, un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis următoarele infracţiuni: trafic de persoane; trafic de minori; proxenetism; exploatare a cerşetoriei; folosire a unui minor în scop de cerşetorie; folosire a serviciilor unei persoane exploatate; infracțiunea de folosire a prostituţiei infantile; viol; agresiune sexuală; act sexual cu un minor; corupere sexuală a minorilor; racolare a minorilor în scopuri sexuale; hărţuire sexuală; folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual; infracţiunea de pornografie infantilă; ultraj contra bunelor moravuri; infracţiunea de incest.
Legea spune că, până când acest Registru național devine operațional, structurile de cazier judiciar din țară și din Capitală pot elibera, la cererea atât a persoanelor fizice, cât și a instituțiiilor, adeverințe din care să rezulte dacă persoana verificată, ce urmează să fie angajată, a săvârșit sau nu infracțiuni de natură sexuală.
Inspectoratul General al Poliției Române trebuie să operaționalizeze Registrul până la data de 31 decembrie 2020.
Persoana înscrisă în Registru este supusă fotografierii, înregistrării dactiloscopice, precum şi prelevării tuturor probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, fără consimţământul acesteia. În cazul în care persoana în cauză fuge sau refuză să ofere aceste probe și date, va fi constrânsă.
Poliția Română efectuează aceste proceduri.
„În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, organele administraţiei publice centrale şi locale, au obligaţia de a evalua cadrul legal din domeniul de competenţă şi, după caz, de a demara demersurile necesare de natură legislativă şi/sau administrativă pentru a se asigura că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfăşoare activităţi profesionale, activităţi de voluntariat sau orice alt tip de activităţi care presupun:
- a) contactul direct cu copiii;
- b) contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile;
- c) examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane”, se mai arată în lege.
Deputatul independent Oana Bîzgan a inițiat această lege și a beneficiat de susținerea a 110 deputați și senatori.
Ea spune că scopul legii este acela de a preveni recidiva, nu de a pedepsi suplimentar infractorul. În data de 20 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, iar pe 20 iulie, a intrat în vigoare.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.