Legea carantinei a intrat în vigoare: cadrele medicale pot fi angajate fără concurs sau pot fi detașate acolo unde este nevoie

Legea carantinei a intrat în vigoare: cadrele medicale pot fi angajate fără concurs sau pot fi detașate acolo unde este nevoie

Legea carantinei și izolării care a intrat în vigoare la începutul acestei săptămâni aduce o serie de modificări și pentru cadrele medicale, nu doar pentru persoanele confirmate sau suspecte de Covid-19. 

Actul normativ, denumit oficial „Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic”, aduce prevederi care vizează detașarea medicilor și angajările temporare fără concurs.

Citește și Sporuri de până la 30% din salariu, până la mijlocul lui august, pentru cadrele medicale care au lucrat cu pacienții Covid-19

Cadrele medicale pot fi detașate la nevoie

O primă prevedere o aduce posibilitatea detașării unui cadru medical. Astfel, în situația în care direcțiile de sănătate publică sau Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență constată un deficit de personal medical, pot fi detașate cadre medicale și auxiliare. 

Detașările se fac cu acordul persoanei în cauză. Dacă persoana nu își dă acordul, în condițiile acestei legi, tot poate fi detașată acolo unde este nevoie, însă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile. 

Această măsură este adoptată atunci când, în cazul unui deficit de personal, schema de angajați nu poate fi completată cu personal medical care își exprimă acordul pentru detașare cu voluntari sau cu personal medical militar. Toate demersurile de detașări sunt realizate la solicitarea motivată a direcției de sănătate publică județeană sau din București, a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență sau a Centrului Național de Coordonare și Conducere Integrată.

De menționat este că pe durata detașării, respectivului cadru medical i se asigură, suplimentar față de salariul plătit de unitatea sanitară în care este angajat, o indemnizație de detașare.

Această indemnizație de detașare este în cuantum de 50% din salariul de încadrare. Pe lângă asta, mai sunt acoperite următoarele: diurna zilnică de 2% din salariu, cazarea și transportul în localitatea unde a fost stabilită detașarea.

Drepturile plătite sunt achitate din bugetul Ministerului Sănătății, transportul este asigurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar cazarea trebuie asigurată de instituția care va beneficia de serviciile celui detașat. 

În cazul în care un cadru medical este nemulțumit, poate ataca ordinul de detașare în instanța de contencios administrativ.

Citește și Farmaciile și cabinetele medicilor de familie ar putea primi 5.000 lei lunar pentru materiale anti-Covid19

Cadrele medicale pot fi angajate temporar fără concurs

O altă măsură menită să acopere deficitul de personal medical din spitalele românești este cea a angajării de cadre medicale. 

Potrivit noii legi a carantinei și izolării, pe durata instituirii stării de risc epidemiologic și biologic este permisă angajarea temporară, fără concurs, a personalului medical în unitățile medicale și în cadrul direcțiilor de sănătate publică deficitare. Angajări se pot face, tot fără concurs, și în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Aici, cheltuielile sunt asigurate din bugetele ministerului, prin transfer direct din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment