Legătura dintre somnifere și riscul de deces

Legătura dintre somnifere și riscul de deces

Cercetătorii din Statele Unite care au descoperit legătura dintre administrarea de somnifere și riscul mai mare de deces, după ce au investigat fiecare factor posibil care ar fi putut influența riscul de deces în cazul pacienților consumatori de astfel de medicamente. Cercetătorii au descoperit un risc de deces de patru ori mai mare și o creștere semnificativă a cazurilor de cancer în rândul utilizatorilor de somnifere.

Descoperirile reprezintă vești proaste pentru numărul tot mai mare de oameni care se bazează pe somnifere pentru a se odihni noaptea, mai ales că rezultatele au arătat că legătura a fost aceeași pentru pastilele de dormit mai noi, mai populare, cum ar fi zolpidemul și temazepamul.

Cercetătorii au declarat că pastilele de somn sunt periculoase pentru sănătate și ar putea cauza moartea prin creșterea riscului de apariție a cancerului, a bolilor de inimă și a altor boli. 

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că opt dintre cele mai utilizate somnifere sau medicamente hipnotice sunt legate de un risc crescut de moarte și cancer, inclusiv zolpidemul, prescris în mod frecvent (cunoscut sub numele de marcă de Sanval® sau Stinox®) și temazepamul (Restoril®). Aceste medicamente mai noi s-au crezut a fi mai sigure, deoarece acțiunea lor nu este la fel de lungă ca cea a hipnoticelor mai vechi.

Statisticile arată că între 6 și 10% dintre americanii adulți au luat un medicament hipnotic slab pentru somn în anul 2010. Acest sector al industriei farmaceutice din SUA a crescut cu 23% între 2006 și 2010, până la un nivel anual de vânzări de aproximativ 2 miliarde de dolari.

În studiul lor, cercetătorii au examinat datele în cazul a aproape 40000 de pacienți cu vârsta medie de 54 de ani, aflați în evidența unui sistem integrat de sănătate mare din nord-estul Statelor Unite. Datele au provenit dintr-o fișă medicală electronică care a fost în vigoare timp de peste zece ani. Participanții au inclus 10529 de pacienți care au primit prescripții cu hipnotice și 23676 de pacienți care nu au primit nicio rețetă cu hipnotice. Pacienții din studiu au fost monitorizați în medie timp de 2.5 ani, de la începutul anului 2002 până la începutul anului 2007.

În analiza lor, cercetătorii au căutat legături între administrarea de hipnotice, decesul din orice cauză și cancer, în comparație cu cazul pacienților care nu au luat somnifere. Cercetătorii au luat în considerare factorii obișnuiți ca vârsta, sexul, etnia, starea civilă, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool și, de asemenea, au luat în considerare cancerul anterior și un număr mare de comorbidități, adică alte boli și afecțiuni medicale care ar putea influența rezultatul. Analiza a împărțit participanții în 116 grupuri, care au corespuns exact cazurilor și controlul cu 12 clase de comorbiditate.

Rezultatele cercetărilor au arătat că, așa cum era de așteptat, pacienții cărora li s-a prescris orice hipnotic aveau riscuri substanțial crescute de moarte, comparativ cu cei cu prescripții fără hipnotice.

De asemenea, cercetătorii au descoperit o corelație doză-răspuns, prin faptul că pentru acei pacienți cu prescripții cu 0.4 până la 18 doze de hipnotice pe an, raportul de risc HR (interval de încredere 95% CI) a fost 3.60 (2.92 până la 4.44), în cazul pacienților cu un număr de doze prescrise între 18 și 132 pe an, a fost de 4.43 (3.67 – 5.36), iar în cazul pacienților cu un număr de doze prescrise de mai mult de 132 pe an, a fost 5.32 (4.50 – 6.30).

În cazul analizelor separate din cazul unor hipnoticele obișnuite, inclusiv zolpidem, temazepam, zopiclonă, zaleplon, alte benzodiazepine, barbiturice și antihistaminice sedative, cercetătorii au găsit HR-uri crescute pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, au descoperit o incidență mai mare de cazuri de cancer în cazul pacienților din treimea superioară a consumului hipnotice (HR 1.35; IC 95% 1.18 la 1.55).

Rezultatele au fost elocvente în cadrul grupurilor cu comorbidități asociate, ceea ce indică faptul că pericolele de deces și cancer asociate cu medicamente hipnotice nu erau atribuibile bolii preexistente, conform autorilor, care concluzionează că prescrierea de medicamente hipnotice a fost asociată cu riscuri de deces mai mari de trei ori, chiar și atunci când sunt au fost prescrise mai puțin de 18 doze pe an.

Cercetătorii au afirmat că asocierea a fost aceeași, chiar și atunci când au analizat separat tipurile de somnifere utilizate în mod obișnuit, inclusiv în cazul reprezentanților cu durată de acțiune mai scurtă.

De asemenea, atunci când au luat în considerare prescripția selectivă pentru pacienții cu o stare de sănătate precară, acest lucru nu a explicat riscul mai mare de deces.

Cercetătorii au încercat fiecare strategie practica pentru a face ca aceste asocieri să dispară, crezand ca acestea ar putea fi datorate utilizarii somniferelor de către persoanele cu mai multe probleme de sanatate, dar indiferent ce strategie au adoptat, asocierea dintre consumul de hipnotice și riscul mare de deces s-a menținut în fiecare caz în parte.

Este foarte important de precizat faptul că, deși cercetătorii au încercat să țină cont cât de multe contexte clinice au putut, studiul se bazează pe date observaționale (și nu pe studii clinice, de exemplu), astfel încât este încă posibil ca alți factori să explice asocierea dintre consumul de hipnotice și riscul mai mare de deces.

Aceste rezultate probabil vor impulsiona realizarea de cercetări suplimentare în acest domeniu folosind informații de la alte populații. Deasemenea probabil că aceste tipuri de studii vor încuraja medicii să ia în considerare alternative la somnifere atunci când își tratează pacienții.

În unele centre medicale, clinicienii folosesc terapia cognitivă pentru a ajuta pacienții să înțeleagă mai multe despre somn. De exemplu, persoanele care suferă de insomnie pot să nu aibă nevoie de cele opt ore de somn recomandate de obicei în fiecare seară.

Instruirea pacienților în legătură cu igiena somnului și relaxarea, este o altă alternativă posibilă, întrucât îi ajută să înțeleagă ritmurile naturale ale corpului, care sunt în strânsă legătură cu răsăritul și apusul soarelui. La urma urmei, înțelegerea modului de utilizare a ritmului circadian este un instrument foarte puternic care nu necesită rețetă.

Uneori tulburarea de somn provine din depresie și probleme emoționale. Cercetătorii sunt de părere că, în astfel de cazuri, medicii ar trebui să trateze cauzele care stau la baza lor și să evite prescrierea de somnifere care ar putea înrăutăți lucrurile.

Bibliografie:

Kripke DF, Langer RD, Kline LEHypnotics’ association with mortality or cancer: a matched cohort studyBMJ Open 2012;2:e000850.

Kripke DF, Klauber MR, Wingard DL, et al. Mortality hazard associated with prescription hypnotics. Biol Psychiatry 1998;43:687–93.

Belleville G. Mortality hazard associated with anxiolytic and hypnotic drug use in the national population health survey. Can J Psychiatry 2010;55:137–46.

Kripke DF. Greater incidence of depression with hypnotics than with placebo. BMC Psychiatry 2007;7:42.

Despre Autor

Piperea Alice

Mă numesc Alice Piperea, sunt absolventă șef de promoție a Facultății de Farmacie a UMF Carol Davila cu media 10.00, sunt fostă olimpică națională la chimie, farmacist primar în laborator farmaceutic și doctor în farmacie. Am o mare pasiune pentru domeniul farmaceutic, chimie și profesia didactică și mă consider o norocoasă pentru că fac exact ceea ce îmi place: sunt Lector universitar la Facultatea de Farmacie a UTM și le predau studenților disciplina pe care am îndrăgit-o cel mai mult în anii studenției: Toxicologia.

Facebook Comment