INTERVIU | Dr. Laura Bodale – Medic rezident Radiologie si Imagistica medicala

INTERVIU | Dr. Laura Bodale – Medic rezident Radiologie si Imagistica medicala

Laura Bodale este proaspat absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si medic rezident in primul an pe specialitatea Radiologie si Imagistica medicala. Pentru ca nu a trecut prea mult timp de la examenul de rezidentiat m-am gandit sa fac un articol in care sa ne povesteasca despre experienta ei precum si pareri si impresii despre primele luni de munca.

1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

Examenul de Rezidentiat mi s-a parut de dificultate medie. Stiam deja cum functioneaza, ce trebuie sa fac si pe ce anume sa insist asa ca nu m-a luat prin suprindere. Din punct de vedere cantitativ, e adevarat faptul ca ai destul de multe pagini de memorat, iar unele dintre ele sunt organizate extrem de prost. La urma te decizi ce merita sa insisti si ce poti evita. Organizarea nu a fost nici cea mai proasta, dar nici cea mai buna. Singurul lucru care m-a deranjat a fost faptul ca nu am avut un ceas de perete in sala. Ar fi fost util sa imi pot masura timpul singura si sa imi dau seama cand e nevoie sa ma grabesc fara sa intreb supraveghetorii constant de ora.

2. Consideri util acest examen?

Este un examen util in masura in care te ajuta sa departajezi concurentii. Mi se pare necesara o metoda obiectiva de a face acest lucru.

3. Ce schimbari ai aduce?

Singurele schimbari pe care as le-as aduce acestui examen ar fi reorganizarea compendiilor si o metoda diferita de a “imbulina”. Ar fi utila mai multa informatie actualizata si mai putine cifre si tabele. E mai usor sa-ti  faci o imagine de ansamblu, indiferent de ce specialitate iti vei alege. Este important sa iti dai seama unde sa indrumi pacientul atunci cand problemele lui nu tin de competentele tale.

Referitor la “imbulinat”, am pierdut mai mult timp facand acest lucru decat rezolvand efectiv grila. Ar fi utila o metoda digitala sau macar mai rapida.

Citeste si: INTERVIU | Miruna Ispas, Medic rezident Boli infectioase

4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?

Eu m-am apucat de invatat in ianuarie si consider ca a fost suficient. Prima trecere prin materie a fost mai mult colorat si subliniat, dar e necesar si acest pas. Invatatul propriu zis a fost in vara, dupa terminarea facultatii. Am trecut de mai multe ori prin materie cat sa imi fac o idee de ansamblu si sa inteleg ( mecanisme, patogenii etc). Grilele m-au ajutat sa imi dau seama ce nu am reusit sa aprofundez sau ce am neglijat. In ultimele saptamani m-am concentrat mai mult asupra tabelelor, enumararilor, TNM-urilor, scorurilor, toate acele informatii anevoioase pe care le-am dispretuit pana atunci si pot spune acum ca a fost o decizie foarte buna. 

5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Le-as recomanda sa fie increzatori si sa incerce sa treaca peste obstacolele puse de organizarea proasta a materiei sau de volumul mare de informatii. Desi sper sa se rezolve aceste probleme, e mai important sa investesti energia in visul tau decat sa te impotmolesti asa. Le-as sugera sa se si relaxeze si sa-si incarce bateriile pe cat posibil. Invatatul non-stop nu te mai ajuta, ci doar te epuizeza.  Nu este un examen pentru care sa tragi in ultimul moment, este un progres incet, dar sigur. 

6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? 

Mi-a placut aceasta specialitate inca din anul 4 cand am si studiat-o. Mi-am dat seama ca e singurul stagiu la care pot pierde ore in sir fara sa ma plictisesc, iar pe masura ce invat cat mai multe, vad lucrurile din ce in ce mai clar. Recunosc ca am luat in calcul si alte variante, dar niciuna nu m-a atras suficient de mult incat sa imi schimb parerea.  

7. Asteptari vs realitate? 

Viata de student e destul de diferita fata de cea de rezident. Acum ai mai multe responsabilitati si trebuie sa inveti destul de repede cum merg lucrurile astlfel incat sa poti dobandi o oarecare independenta. Desi colegii si indrumatorii te ajuta, de tine depinde sa te documentezi si sa studiezi acasa, ca atunci cand vei ramane pe picioarele tale sa stii cum sa te descurci. Atmosfera pe sectie e placuta, mai ales datorita colegilor mai mari care isi dau tot interesul sa te puna la curent cu tot ce se intampla si sa iti sara in ajutor cand te incurci. 

8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?

Facultatea m-a ajutat mai mult sa am o privire de ansamblu asupra celor mai frecvente patologii si principalelor complicatii intalnite. M-a invatat unde sa caut atunci cand am nevoie de o informatie si sa imi formez o gandire medicala logica. 

9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?

Le-as recomanda sa mearga pe sectie si sa experimenteze tot ce are de oferit specialitatea respectiva. Sa ia o decizie informata, iar daca nu sunt hotarati si nu au fost atrasi de o specialitate anume in timpul facultatii, sa isi foloseasca practica de vara in acest scop pana isi dau seama ce li se potriveste. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Apetrei Ioana Alesia, Medic rezident Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment