Prin lege, ai garantat dreptul la concediu de maternitate pentru o perioadă de aproximativ 2 ani, timp dedicat creșterii celui mic. În acest timp, copilul devine lumea ta, este o mică persoană care depinde în totalitate de tine și căreia trebuie să îi acorzi toată atenția.
Dar la un moment dat, trebuie să te întorci la muncă. Acest lucru poate fi deosebit de complicat pentru că te-ai obișnuit ca ocupația ta principală să fie cea de mamă. De asemenea, pentru că nu ai mai avut deloc contact cu munca câțiva ani, e posibil să îți fie frică să te întorci într-un domeniu unde nu te mai simți expertă.
În continuare vom vorbi despre care sunt cele mai comune sentimente pe care le poți simți când te întorci la muncă și cum să le faci față. În plus, în acest articol vei găsi și câteva sfaturi care să te ajute să faci trecerea mai ușoară, de la mamă în concediu de maternitate la mamă care muncește.
La ce emoții să te aștepți în primele săptămâni
Este normal să îți fie frică să îți lași pentru prima dată copilul singur și să suferi de lipsă de somn. Trebuie să accepți că vei trece printr-o sumedenie de emoții. Cheia succesului stă în modul în care le gestionezi.
Emoția: Frică
Este posibil să suferi de anxietate când te gândești că trebuie să te întorci la muncă. Acest lucru este de înțeles pentru că cel mai probabil îți pui multe întrebări: dacă s-a schimbat jobul complet cât ai lipsit tu, dacă nu vei reuși să faci față muncii și vieții de familie, cum o să îți lași copilul singur?
Cum să faci față acestei emoții
Încearcă să nu lași această frică să te acapareze. Gândește-te că în timpul concediului tu ți-ai dezvoltat noi abilități (în special cea de multitasking) care îți vor fi utile la job, chiar dacă s-ar fi schimbat puțin. În plus, acceptă că îți va lua puțin să te acomodezi cu noul rol, dar este ceva cu care ești obișnuită, deci vei fi în continuare o bună profesionistă.
Emoție: Entuziasm și vinovăție
Este posibil să fii entuziasmată că te întorci la muncă, că vei socializa din nou cu colegii și vei deveni din ce în ce mai bună la jobul tău. Dar acest lucru te va face să te simți și vinovată pentru că nu vei mai fi tot timpul alături de copilul tău.
Cum să faci față acestei emoții
Înainte să fii mamă, erai o femeie căreia îi plăcea jobul ei. Astfel, nu ai de ce să te simți vinovată, dacă îți pasă de locul de muncă nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Înseamnă chiar că ești un exemplu foarte bun pentru copilul tău .
Emoție: Copleșeală
În primele săptămâni este normal să te simți copleșită deoarece ai mult de muncă și trebuie să faci față unor situații stresante. Mai mult, este posibil să te confrunți cu anxietate legată de separarea de cel mic după ce ați petrecut mult timp împreună.
Cum să faci față acestei emoții
Trebuie să încerci să te concentrezi asupra emoțiilor pozitive și mai puțin pe cele negative. Chiar dacă ai multe lucruri de făcut la muncă, în curând se vor transforma în rutină și îți va fi ușor să treci peste ele. Verifică constant în ce stare este bebelușul tău, ce mănâncă, unde este ca să fii liniștită că se simte bine cât timp tu ești la muncă.
Cum să faci trecerea mai ușoară de la concediul de maternitate la muncă
Așa cum am subliniat mai sus, trebuie să te aștepți să treci prin câteva emoții puternice când vei începe să muncești din nou. Ți-am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să faci față acestei noi etape din viața ta.
Organizează-te
Rutina ta de dimineață se va schimba complet și trebuie să fii pregătită pentru asta. Copilul va merge la creșă sau vor avea grijă rudele de ei? E posibil să fie nevoie să pregătești lapte, haine și instrucțiuni într-un timp scurt, înainte să fugi spre muncă. Cu cât te organizezi mai bine din timp, cu atât îți va fi mai ușor să nu fii copleșită.
Împrietenește-te cu alte mame
Dacă te împrietenești cu alte mame, vei putea socializa cu persoane care trec prin experiențe asemănătoare. Poți învăța de la ele noi metode de a te descurca când ești o mamă care lucrează și știi că ai un spațiu sigur unde să îți expui problemele și să încerci să le găsești rezolvări.
Ignoră vocea din interior care îți spune să demisionezi
Majoritatea mamelor care s-au întors la muncă au avut momente în care erau atât de copleșite încât și-au dorit să demisioneze. Chiar dacă pe parcurs și-au revenit, dorința era foarte mare când le deranjau diverse probleme. Ar trebui să ai câteva luni de acomodare în care să îți dai seama dacă chiar îți dorești să renunți la job.
Nu e ușor să treci de la a fi mamă în concediul de maternitate, în care petreci tot timpul alături de copil, la a munci full-time, unde va trebui să faci față unor situații noi și stresante. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, trecerea va fi puțin mai ușoară.
Otilia Doboș crede că învățatul nu se oprește la școală, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cu un background în Jurnalism, a ales să scrie pentru a împărtăși cititorilor informații relevante, prin articole atractive și bine documentate.