In mediul spitalicesc exista numerosi factori de risc care pot influenta starea de sanatate a medicilor. Pe anumite specializari sunt oferite sporuri salariale raportate la pericolul la care este expus personalul medical.
In sistemul medical exista cateva categorii de factori de risc
- Factori chimici:
- radiatii ionizante
- radiatii non-ionizante
- microclimat etc
2. Factori chimici:
- reactivi de laborator
- gaze anestezice
- medicamente
- antiseptice
- formaldehida etc
3. Factori biologici:
- virusuri
- bacterii
- paraziti
Pe langa acestia, mai sunt de luat in calcul si factorii psiho-sociali. Exista anumite specializari in care exista un risc crescut de depresie, cum ar fi oncologia sau medicina legala. In cazul oncologiei si al medicinei de urgenta, medicii sunt predispusi sa sufere mai repede de sindrom burnout din cauza volumului foarte mare de pacienti si a efortului depus, raportat la timp, care de multe ori nu este suficient. Solicitarea neuropsihica are drept consecinte cresterea numarului de erori, tulburari de somn, stari de depersonalizare, degradarea relatiilor sociale etc.
Psihiatria este un domeniu al medicinei aparut relativ mai tarziu fata de celelalte specializari si care a avut o evolutie uimitoare pana in momentul de fata. Insa, bolile psihiatrice sunt destul de dificil de tratat, pacientul trebuie urmarit in timp si niciun medicament nu vindeca in totalitate – practic, boala este tinuta sub control terapeutic. Medicii care activeaza in aceasta ramura a medicinei prezinta riscul de a interactiona cu pacienti cu un comportament agresiv, iar cazurile in general sunt greu de abordat, este nevoie de multa rabdare si de o capacitate de a te transpune in situatia respectiva.
Anatomia patologica presupune expunere prelungita la formaldehida si alte substante potential periculoase, care in timp pot duce la patologii respiratorii.
Sectiile de boli infectioase au un risc biologic crescut: hepatita B, tuberculoza, hepatita C, hepatita A, hepatite cu citomegalovirus etc. Chiar daca exista anumite masuri de precautie, precum purtarea mastilor de fata sau in unele cazuri costume speciale, exista posibilitatea ca medicii sa contacteze la un anumit moment dat una dintre aceste boli, avand in vedere expunerea zilnica. Sectia ATI nu este lipsita de pericole. Medicii pot inhala anumite gaze anestezice reziduale (hidrocarburi sau eteri lichizi clorofluorurati) care in timp pot duce la tulburari hepatice, renale si neurologice.
Ramurile chirurgicale care necesita ortostatism prelungit si pozitii vicioase pot duce la modificari patologice ale coloanei vertebrale si varice. De asemeni purtarea manusilor, din cauza compozitiei, pot provoca diferite dermatite, urticarie de contact si alte patologii dermatologice.
Medicina de laborator utilizeaza diferiti reactivi si coloranti biologici periculosi. Mai multe detalii puteti gasi in cadrul HSDB (Banca de date privind substantele periculoase) .
Radioterapeutii sunt expusi zilnic radiatiilor ionizante. Medicii din acest sector poarta niste dispozitive care inregistreaza cantitatea de radiatii, iar cand se atinge doza maxima acceptata acestia sunt nevoiti sa nu mai stea pe sectie cateva zile. Cei de pe sectia de Radiologie si Imagistica Medicala au o situatie asemanatoare, doar ca sunt expusi unor cantitati mai mici de radiatii.
Acestea sunt in linii mari riscurile la care sunt expusi medicii la locul de munca. Voi ce ati mai adauga?
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.