Site icon MEDIjobs

Job de medic generalist de 250.000Euro pe an, neocupat de 2 ani

Un doctor care are propriul lui cabinet în Noua Zeelandă își caută un coleg cu care să împartă munca, însă în ciuda unui salariu de 400.000 $, poziția rămâne neocupată de doi ani de zile.

Dr. Alan Kenny, medicul generalist care oferă această poziție în Tokoroa, Noua Zeelandă (populație de 13,600), spune că nu a reușit să găsească un medic cu care să își împartă responsabilitățile, deși condițiile financiare oferite sunt foarte bune.

Salariul este de 400.000 $ NZ, adică aproximativ 250.000 euro pe an, poziția vine cu trei luni de concediu și nu se lucrează deloc în timpul nopților sau weekend-uri. Însă în ciuda acestor condiții mai mult decât optime, Dr. Kenny nu a avut niciun aplicant de 4 luni de zile și încearcă să ocupe poziția de 2 ani.

Un reprezentant al Rețelei de Medici generaliști rurali din Noua Zeelandă, Linda Reynolds, a declarat că pozițiile rurale de medici generaliști sunt în mare parte ocupate de către absolvenți ai școlilor medicale din afara țării, însă procesul este foarte anevoios, pozițiile vacante fiind ocupate în decurs de 2 – 3 ani.

Toate aceste informații au fost incluse într-un articol scris de publicația internațională The Guardian în data de 23 februarie și se pare că rezultatele nu au fost cele mai bune. După pubilicarea articolului, clinica a fost asaltată de sute de aplicanți din întreaga lume, cu un profil necompatibil cu cel căutat, mai ales din cauza faptului ca majoritatea nu activau nici măcar în domeniul medical. 

Într-un al doilea articol publicat tot de The Guardian, Dr. Kenny a recunoscut că se simte “obosit, supărat și deziluzionat”. De când povestea fusese preluată de media, clinica a primit sute de telefoane din Brazilia, America Centrală, Polonia, Ucraina, India, Bosnia, Africa de Sud, Canada și Franța, la care se adaugă email-uri și mesaje de la aplicanți, dintre care 99% nu aveau niciun fel de compatibilitate cu jobul respectiv. Tot acesta spunea că a exclus din prima candidații care nu vorbeau engleză, aceștia fiind de ordinul zecilor. “Am o durere de cap groaznică și dacă din toată această experiență oribilă voi rămâne cu un candidat potrivit aș fi foarte suprins”, aceasta a fost modul în care și-a incheiat interviul posibilul angajator.

Cu siguranță schimbarea modului de viață cauzată de detașarea în Noua Zeelandă este un impediment în calea găsirii candidatului potrivit pentru acest post, însă o altă mare problemă a reprezentat promovarea acestei oportunități de carieră pe o publicație cu audiență internațională și diversă, nefiind dedicată domeniului medical.  

Aceasta este o postură cu care, la o scară mai mică, foarte mulți angajatori din sectorul medical din România se identifică: zeci sau sute de CV-uri fără niciun fel de legatură cu profilul postului căutat și nenumărate ore pierdute în timpul interviurilor cu candidați nepotriviți. În plus, candidații cu adevărat relevanți se pot pierde în avalanșa de informație nerelevantă, moment în care șansele de a interacționa cu candidații potriviți scad drastic. 

De asemenea, se observă faptul că o poziție bine platită nu este neapărat atât de ușor de ocupat, candidații cu adevărat relevanți fiind în aceste zile mult mai selectivi cu joburile la care aplică. Aceștia evaluează mult mai multe detalii decât nivelul salarial. Așa cum Dr. Kenny a precizat,  dezavantajele postului recrutat sunt perspectiva de izolare pe care unii candidați o au, lipsa unor activități sociale variată și chiar accesul limitat la o conexiune de internet performantă.

Exit mobile version